Anne og Lars Albrektsen solgte Bandholm Frugt, flyttede fra deres fødeø og er glade for deres nye liv.
BANDHOLM/ÆRØSKØBING Det er fredag, butikkerne i Marstal på Ærø har inviteret til late night-salg i gaderne, og bag en af boderne står pludselig Lars Albrektsen og byder på smagprøver på gin og noget så eksotisk som rugbrødssnaps.
- Jo, jeg synes, at vi har fået et godt liv på Ærø, lyder det fra Lars, efter at der er hilst behørigt på.
For de udenforstående drev Lars sammen med sin kone, Anne, Bandholm Frugt fra 1999 til udgangen af 2018, hvor de solgte plantagen og lukkede deres marmeladekøkken, for i stedet at forlade deres fødeø og flytte til Ærø i en villa i et parcelhuskvarter i Ærøskøbing.
Hyggeligt med naboer
Valget faldt på Ærø, fordi de har bekendte der og ofte har holdt ferie på øen.
- Vi er landet på en vej - ikke stokrose-idyl - men hvor vi har et fantastisk sammenhold, og det har vist sig at være lidt hyggeligere at have naboer tættere på, end da vi boede mere isoleret på plantagen. Vi har også lige startet et fårelav med får og geder, der skal afgræsse strandenge for den grønbrogede tudse, og så vil vi få kød på den vis, fortæller Lars.
- Sammen med en anden nabo har jeg startet Ærø Boat Charter, hvor vi har investeret i fire Viking-motorbåde, som vi udlejer, eller også sejler vi selv turister ud på snorkelture, badeture og solfaldsture eller til småøerne Hjortø, Birkholm, Drejø eller Skarø.
I en smuk smakkejolle kan man få samme oplevelse, men uden motorstøj, og måske også prøve at sejle for sejl for første gang.
- Vi havde jo selv en sejlbåd før, der lå i Kragenæs, men vi havde aldrig tid til at sejle med den. Bandholm var lig med meget arbejde. Det var hyggeligt og hårdt og gav også gode oplevelser, og nogle gange kan jeg da savne mit gamle liv som frugtavler, men vi har fået et andet liv her.
- Der foregår noget hele tiden. Vi er med i gode foreninger, og vi har mere tid til det sociale liv - bortset fra lige nu i turisthøjsæsonen - og har i øvrigt også selv fået sejlbåd igen, en Drabant 30, fortæller Lars.
Som et hobbyprojekt har Lars også været med til at starte det nye brand, Ærøsk, op sammen med en kammerat, Bo Mikkelsen.
Ærøske råvarer
- Vi laver snaps og gin og køber råspritten. Jeg kan jo noget med fødevarer, så i sensommeren indsamles brombær, valnødder og æbler, som giver hver slags brændevin sin helt særlige smag, og vi har også rugbrødsbrændevin, lavet på ristet maltrugbrød fra Finns Bageri i Søby, fortæller han.
Ærøsk gin med honning og citron er fremstillet ved udtrække smagen af enebær og citron i en neutral spiritus, hvorefter den er smagt til med ren ærøsk honning.
- Nu har vi fået startet det op, men jeg er ikke sikker på, at jeg bliver ved med det, siger Lars, der da også lige skal passe sit andet arbejde.
Han er udlært trælastmedarbejder og har fået job hos Stark.
Og Anne? Hun har job hos Ærø Bryggeri, hvor hun er ansvarlig for cafeen og butikken.
I starten på Ærø opkøbte Anne og Lars Albrektsen frugt fra andre plantager og fremstillede i lejede lokaler i Odense frugtmos til yoghurt og marmelade:
- Halvdelen af vores salg af frugtmos gik til SAS, men det satte coronaen jo en stopper for, da der ikke fløj flere maskiner. Så det med mos og marmelade har vi afviklet stille og roligt, fortæller Lars, mens han flittigt skænker op af Ærøsk i de små plasticglas i gågaden i Marstal.