cookie-og-privatlivspolitik
Rolf Rasborg og Knut Hansen (med ryggen til) kører varer til Lolland for FødevareBanken hver torsdag. Fabrikschef Mark Hansen og pædagog Linda Schwartz tog imod havregrynene ved Byskolen.

2

Billeder

Rolf Rasborg og Knut Hansen (med ryggen til) kører varer til Lolland for FødevareBanken hver torsdag. Fabrikschef Mark Hansen og pædagog Linda Schwartz tog imod havregrynene ved Byskolen.
Foto: Marianne Knudsen

Lolland

Fra madspild til sunde måltider

Morgenmadsproducent tager et socialt ansvar og forærer fremover overskudsprodukter væk.
21. november 2020 kl. 12:01 Af Marianne Knudsen

NAKSKOV Den særlige duft, når der blev ristet havrekerner på morgenmadsfabrikken ved Møllekaj i Nakskov, må de midaldrende og lidt ældre nakskovitter tænke sig til.

Men fra slutningen af november køres der igen OTA Solgryn ud fra fabrikken. Nakskov Mill Foods A/S er blevet fusioneret med Crispy Food A/S til Crispy Food Nordic, der i 2019 overtog det stærke brand fra Quaker under PepsiCo, der har passet på produktet i de seneste 30 år.

På fabrikken i Nakskov er der investeret i en helt ny pakkelinje til at pakke havregrynene, men en egentlig produktion, som direktøren talte om for et år siden, er der ikke tale om. Havregrynene ristes og valses et andet sted.

I Nakskov er den nye pakkemaskine blevet kørt ind af hele15.000 testpakker for at være sikker på kvaliteten. Specielt en ny åbning i pakkerne, der i øvrigt også har fået peppet designet lidt op, har drillet, oplyser fabrikschef Mark Hansen

Hvad gør man så med 15.000 prøvepakker? De er blevet doneret til FødevareBanken, der med frivillig arbejdskraft fordeler overskudsmad fra fødevaresektoren til sociale organisationer og til skoler. Dermed løses to store samfundsproblemer: Madspild og madfattigdom.

Annonce

Udbringningen startede i går, hvor AUC Madoasen i Nakskov fik 600 pakker direkte fra fabrikken, og FødevareBankens faste varebil på Lolland hver torsdag var forbi Holeby Skole og Byskolens indskoling.

Ved Byskolen var fabriksdirektør Mark Hansen med til at bære havregrynspakker ind i indskolingsafsnittet, hvor pædagog Linda Schwartz glad tog imod. For de 30 til 40 børn, der er i morgenpasning, kan også få morgenmad fra FødevareBanken i afsnittet mellem klokken 06.30 og 07.45.

- De får deres "Hjernemad," så de kan få noget energi til skoledagen, så de trives bedre, uddybede Linda Schwartz, der også havde taget ved lære af diverse tv-kokke og snydt lidt.

Nemlig forberedt dej til havregrynsboller med kokosflager og æbler i, som 16 tilmeldte børn senere skulle bage hver deres boller af.

- Ellers har vi typisk havregrød som morgenmad om onsdagen, og det er meget populært, fortalte Linda Schwartz.

Annonce

For Crispy Food Nordic er partnerskabet med FødevareBanken en måde at efterleve virksomhedens fokus på socialt ansvar og mindske madspild.

- Det er nødvendigt, at vi tester vores produkter grundigt, før vi sender dem ud til forbrugerne. Nogle gange kræver det mange tests, før vi er på plads. Her var emballagen og åbningen på siden en udfordring, og det ville have gjort ondt at destruere 15.000 pakker havregryn af højeste kvalitet.

- Nu kommer de ud og gør gavn. Partnerskabet med FødevareBanken betyder også, at overskudsvarer fra OTA Solgryn fremover vil blive til måltider i stedet for madspild, oplyser Christian Bring, der er direktør for Crispy Food Nordic.

Direktør for FødevareBanken, Karen-Inger Thorsen, må konstatere, at der desværre er stadig større grupper af socialt udsatte i Danmark, der ikke får et dagligt og nærende måltid.

- Et nemt og populært, sundt måltid kan være en skål havregrød eller havregryn. Vi er derfor meget glade for de 15.000 pakker, som skal ud at gøre gavn, siger hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

Annonce

ANNONCE