cookie-og-privatlivspolitik
Fabriksdirektør Allan Borreskov, Nordic Sugar i Nakskov, arbejder med to mulige scenarier for omstilling fra kul og olie til gas.

2

Billeder

Fabriksdirektør Allan Borreskov, Nordic Sugar i Nakskov, arbejder med to mulige scenarier for omstilling fra kul og olie til gas.
Foto: Ingrid Riis

Lolland

Fremtidig sukkerproduktion kræver gas

Arbejder med to scenarier for omstilling fra kul og olie til gas
05. februar 2020 kl. 16:35 Af Jesper Bøgh

Annonce

NAKSKOV Nordic Sugar A/S i Nakskov skal fra 1. januar 2022 leve op til nye skærpede emissionskrav fra Miljøstyrelsen.

Sagt med andre ord skal sukkerfabrikken reducere udledningen af CO2 og det i en sådan grad, at det ikke længere er realistisk at fyre med svær fyringsolie samt kul.

- Det betyder, at vi derfor arbejder på at omstille produktionen af sukker, så den bliver baseret på flydende natur gas/LNG (Liquid Nature Gas), fortæller fabriksdirektør Allan Borreskov.

I forbindelse med virksomhedens produktion af sukker kræves nemlig damp til inddampnings- og tørreprocesser. Damp produceres i fabrikkens højtrykskedler, som hidtil er blevet fyret med svær fyringsolie samt kul. Det er denne proces, der nu arbejdes på at omstille til LNG.

- LNG vil betyde, at vi vil kunne leve op til Miljøstyrelsens emissionskrav. Det vil vi ikke kunne ved at fortsætte på fyringsolie og kul. Derfor er det afgørende for fortsat sukkerproduktion i Nakskov, at vi får lavet den omstilling, og det skal ske inden 1. januar 2022, slår Allan Borreskov fast.

Landsdelens to sukkerfabrikker er tilsammen Danmarks andenstørste CO2-udledere i Danmark, men ifølge Allan Borreskov vil en omstilling til gas på de to fabrikker bringe CO2-udledningen betragteligt ned.

- I 1990 udledte Nordic Sugar 400.000 tons CO2 om året. Siden dengang har vi foretaget flere og dyre investeringer, der har gjort, at vi i dag udleder cirka 160.000 CO2 om året. Ved at gå over på gas vil vi kunne bringe udledningen ned under 100.000 tons CO2, oplyser Allan Borreskov.


Kraftig reduktion

Lykkes det vil Nordic Sugar isoleret set allerede i 2022 have reduceret virksomhedens CO2-udledning med mere end 70 procent siden 1990.

- Samtidig har Nordic Sugar-koncernen et mål om en CO2-neutral sukkerproduktion i 2050, så med dette tiltag er vi godt på vej, og endemålet må være, at produktionen med tiden bliver anlagt på 100 procent biogas, vurderer fabriksdirektøren.

Men for at kunne nå den krævede CO2-reduktion med en produktion på LNG allerede fra 2022 kræver det, at Nakskov Sukkerfabrik kan forsynes med LNG.

Derfor arbejdes der på fabrikken med to mulige scenarier, forklarer fabriksdirektøren.

- Vores førsteprioritet er, at Lolland-Falster og dermed landsdelens to sukkerfabrikker bliver koblet på nationale gasnet. Det vil sikre forsyningen af naturgas til sukkerproduktionen, fortæller Allan Borreskov, som også peger på perspektiverne i at kunne benytte biogas fra roeaffald og gylle fra landmænd.

Som Folketidende tidligere har omtalt, så har de statslige virksomheder Energinet og Evida i samarbejde med Nature Energy og Seas-Nve samt Lolland og Guldborgsund kommuner søsat et forprojekt, der skal undersøge mulighederne for og det samfundsøkonomiske perspektiv i at udvide det nationale gasnet til også at omfatte Lolland-Falster.

Det forventes, at de første indikationer på samfundsøkonomien ligger klar i løbet af foråret 2020.

- Vi er meget spændte på forprojektets konklusioner. På nuværende tidspunkt kender vi ikke økonomien for vores vedkommende i denne løsning, men for Nordic Sugar vil denne gasforsyningsløsning være at foretrække, fordi fabrikkerne i både Nakskov og i Nykøbing alternativt vil skulle sikre forsyning af LNG på anden vis, forklarer Allan Borreskov.


Er langt fremme

Derfor er Nakskov Sukkerfabrik også langt fremme med den alternative løsning til forsyningssikring af gas, som fabriksdirektøren understreger er virksomhedens andenprioritet.

- Det er dog en løsning, som vi arbejder med, som om det er førsteprioriteten, og det skyldes, at vi skal kunne sætte det i værk meget hurtigt, hvis løsningen med udvidelsen af det nationale gasnet til også at omfatte Lolland-Falster ikke skulle blive til noget, forklarer Allan Borreskov.

Læs også artiklen: "Politikere orienteres om sukkerfabrikkens gas-plan"

Nakskov Sukkerfabriks planer om at tilknytte et LNG-tankanlæg ved Stensø i Nakskov med underjordisk rørledning til sukkerfabrikken, som omtalt i gårsdagens Folketidende, var på dagsordenen i teknisk udvalg i Lolland Kommune i formiddag som orientering.

Det er nemlig Miljøstyrelsen, der er miljømyndighed for Nordic Sugar A/S i Nakskov og derfor i sidste ende skal godkende projektet, mens Beredskabsstyrelsen også skal godkende projektet.

- Rambøll har lavet risikovurderingen, mens vi har haft konsulenter fra Gasum, som er førende indenfor byggeri af den slags løsninger, indover projektet, fortæller fabriksdirektøren og tilføjer:

- I dette scenarie, som er vores andenprioritet, vil vi blive forsynet med gas fra Nordsøen, der pumpes til et anlæg til Stavanger i Norge. Her vil det blive kølet ned til minus 169 grader, så det bliver flydende (LNG), og derefter blive transporteret til Sverige. Derefter vil det i tankvogne blive kørt til LNG-tankanlægget i Stensø, forklarer Allan Borreskov.

Det vil være det finsk statsejede gasfirma Gasum, der vil få opgaven med at forsyne Nakskov Sukkerfabrik med LNG.

- Tankanlægget, der vil blive placeret på Stensø ved det eksisterende biogasanlæg, vil bestå af to tanke med hver plads til 1.000 kubikmeter, forklarer Allan Borreskov, der fortæller, at denne investering samlet løber op i lidt mere end 100 millioner kroner.

- Nogle vil måske spørge, hvorfor Nakskov Sukkerfabrik ikke satser på 100 procent biogas i stedet?

- Vi vil godt selv kunne lave et biogasanlæg. Men sukkerproduktionen kører fra én bestemt dato i september og cirka fire måneder. Et anlæg på biogas tager tid at starte op og stoppe, og det er vanskeligt at få tilpasset forsyningen af biogas præcis fra dag ét i produktionen, forklarer Allan Borreskov, der dermed slår fast, at løsningen på kort sigt - altså inden 2022 - vil være en produktion baseret på LNG.

- Men med tiden vil også biogas indgå, vurderer han.


Under tidspres

Allan Borreskov erkender, at Nakskov Sukkerfabrik i denne sammenhæng er under et vist tidspres, fordi forsyningen af naturgas til sukkerproduktionen skal sikres og være på plads 1. januar 2022.

- Derfor forventer jeg også, at vi i år vil tage den endelige beslutning, og det bliver i sidste øjeblik. I første omgang afventer vi Energinets konklusioner vedrørende planerne om at blive koblet på det nationale gasnet, siger han og tilføjer:

- Hvis det nationale gasnet udvides til Lolland-Falster, så bliver planerne om LNG-tankanlægget lagt i skrivebordsskuffen. Helt spildt har arbejdet dog ikke været, fordi andre tilsvarende fabrikker i Europa vil kunne drage erfaringer af det forberedende arbejde, vi har investeret i, vurderer Allan Borreskov.

Nakskov Sukkerfabrik har 143 helårsansatte medarbejdere. I kampagneperioden stiger antallet til 180 medarbejdere, og dertil kommer en række afledte arbejdspladser.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: EVA TERNDRUP

Halal. 27. februar 2020 kl. 11.41

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

Annonce