cookie-og-privatlivspolitik
Afsted, afsted. Det foregik i det tætteste, køer kommer på galop, da de søndag middag blev sluppet på græs hos Ravnsborg Økologi.

8

Billeder

Afsted, afsted. Det foregik i det tætteste, køer kommer på galop, da de søndag middag blev sluppet på græs hos Ravnsborg Økologi.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Frihed og grønt græs så lang koøjet rækker

BILLEDSERIE: Der kom 2.500-3.000 til lokal økodag.
15. april 2019 kl. 15:30 Af John Karlsen

Annonce

SVINSBJERG Der kom flere tusinde, da Ravnsborg Økologi søndag for første gang var en del af den årlige "økodag - køernes forårsfest" - den dag, hvor køerne kan skifte den lumre stald ud med frodige græsmarker.

Det store antal gæster kom bag på Michael Olsen, der driver den økologiske kvægbesætning sammen med Thomas Fabienke.

Besætningen er på 150 køer, og til gården hører 520 hektar agerjord, hvoraf der dyrkes grovfoder til køerne, blandt andet lucerne, græs og majs på omkring 100 hektar.

På landsplan er det Økologisk Landsforening, der står bag markeringen af den dag, hvor køerne går på græs.

I stalden hos Ravnsborg Økologi havde køerne hurtigt en fornemmelse af, at der skulle ske noget. Der blev ved med at komme fremmede mennesker forbi - de var på vej om bag stalden for at stille sig parat til at følge det øjeblik, hvor stalddøren gik op.

Det var som om, køerne glædede sig. Brølede lidt til hinanden og gik rastløse omkring - lige til døren blev åbnet. Så kan det ellers nok være, at der blev trængsel: Lad mig komme ud!

Ude på marken fik de mange tilskuere, hvad de kom efter. Køerne sprang og hoppede ud over det frodige græs.

Køerne er i nogle kredse kommet i unåde på grund af kvægdriftens aftryk på klimaregnskabet.

- I år har vi til Økodag særligt fokus på klima. Økologiske landmænd har særligt mange græsmarker, fordi køerne skal på græs hele sommeren. De mange græsmarker er godt for klimaet, fordi græsset hiver CO2 ud af luften og lagrer det som kulstof i rødderne og i jorden, hedder det fra landsforeningen. Herfra er det regnet ud, at græsset på de to Økodag-gårde på Møn og Lolland tilsammen binder cirka 1.146 tons CO2 om året. Det svarer nogenlunde til CO2-udledningen fra 1.146 gennemsnitsdanskeres årlige flyrejser.

Ravnsborg Økologi har taget udfordringen op. Energien kommer fra vindmøller, LED-belysning sparer strøm i staldene, og det gør også automatisk fugtstyring på korntørreriet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce