cookie-og-privatlivspolitik
De store bisoner er smukke dyr, og de ser måske ikke frygtindgydende ud, når de slapper af i skovbunden, men det kan være livsfarligt at komme på tværs af en olm bison.
De store bisoner er smukke dyr, og de ser måske ikke frygtindgydende ud, når de slapper af i skovbunden, men det kan være livsfarligt at komme på tværs af en olm bison.
Foto: Knuthenborg Safaripark

Lolland

Frygter ulykke hvis gæster ikke passer på i skoven

Merritskov vrimler med gæster i denne tid, men ikke alle husker at holde afstand til bisoner og vildsvin.
20. januar 2021 kl. 15:10 Af Palle Nevad Frandsen

FAKTA
Reglerne for at færdes i Merritskov lyder:
Hold mindst 100 meters afstand til dyrene.
Gå ikke mellem bisonko og kalv.
Gå ikke mellem vildsvineso og grise.
Det er forbudt at fodre dyrene.
Kast ikke genstande efter dyrene.
Undgå at larme.
Hold altid hunde i snor og tæt på dig.
Henkastning af affald er forbudt.
Al færdsel sker på eget ansvar.
Hvis du føler dig truet af en bison, så træk dig langsomt baglæns væk fra dyret.

KNUTHENBORG En frisk tur i skoven er blevet populært i denne coronatid, hvor mange foreninger har lukket ned, og hvor gåture er blevet alternativet. Men i Merritskov er mængden af gæster ved at være for stor, ikke mindst fordi nogle ikke følger Knuthenborgs anvisninger til at gå i parken.

I efteråret 2017 blev der nemlig udsat både europæiske bisoner og vildsvin i skoven, hvor de lever side om side med de andre dyr. Det giver skovens gæster en unik mulighed for at se disse dyr, men man skal færdes med omtanke.

- Reglerne, som man kan læse ved indgangen til skoven, skal overholdes. Vi ser desværre flere, som går alt for tæt på dyrene eller lader deres hunde løbe løs, og nogle hunde løber helt op til bisontyren, fortæller godschef Jakob Palm Nielsen.

Han forstår godt den store interesse for at se dyrene og for at fotografere dem, men det, der nu sker i skoven, frygter han vil ende galt.

- Hvis det fortsætter på denne måde, så sker der en ulykke, og det kan virkelig gå galt.

Annonce

I en iver efter at komme tæt på de store bisonokser forlader gæsterne stierne, og der har været eksempler på besøgende, som er gået mellem ko og kalv eller ligefrem har jaget rundt med dem.

Knuthenborgs medarbejder, der arbejder i skoven, kender godt til faren ved de store dyr.

- Vi har oplevet, at bisontyren løber efter en traktor, eller at den står og stanger til en skovningsmaskine. Det er nogle enorme kræfter, den har, og den skal ikke tirres, forklarer Jakob Palm Nielsen.

Derfor skal man holde god afstand til skovens dyr, og man skal ikke forlade stierne i skoven.

Snart er det tid for vildsvinene til at få unger, og så skal man også være ekstra påpasselig ved dem. Her skal man heller ikke komme mellem vildsvinet og ungerne.

Annonce

- Et vildsvin kan reagere meget voldsomt. De er meget vilde, og deres tænder kan gøre stor skade på et menneske, siger godschefen.

Hos Knuthenborg vil man gerne dele naturoplevelsen i skoven med gæsterne, men det skal være på en måde, så dyrene ikke bliver stressede, og ingen besøgende kommer noget til. Altså handler det om at udvise en stor respekt for vildsvin og bisoner.

Knuthenborg håber, at opråbet får folk til at passe bedre på, når de går ind i Merritskov. Sker det ikke, må der findes andre metoder.

- I modsætning til selve safariparken er Merritskov åben hele tiden. Det betyder, at vi ikke på samme måde kan føre kontrol med, hvem der er derinde. Hjælper dette opråb ikke, så må vi overveje, hvad vi ellers kan gøre, for vi ønsker ikke, at nogen skal komme galt afsted ved at besøge skoven, slår Jakob Palm Nielsen fast.

I øjeblikket har Knuthenborg tre voksne bisoner og to tyrekalve, samt et antal vildsvin inde i skoven. Dyrene var engang en del af den danske fauna.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE