cookie-og-privatlivspolitik
Stig Øhl og Henning Christensen havde håbet, at de sammen med investorer kunne købe de tre tidligere ældreboliger i Fuglse for at indrette dem til ferielejligheder, men planerne ser ikke ud til at kunne realiseres.

2

Billeder

Stig Øhl og Henning Christensen havde håbet, at de sammen med investorer kunne købe de tre tidligere ældreboliger i Fuglse for at indrette dem til ferielejligheder, men planerne ser ikke ud til at kunne realiseres.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Gælden overstiger ofte boligers markedsværdi

Svært at lave ældreboliger om til nye lejemål.
02. marts 2021 kl. 06:45 Af Palle Nevad Frandsen

FUGLSE I Fuglse ville to af byens beboere gerne købe tre tidligere ældreboliger for at omdanne dem til feriehuse, men trods masser af kontakt til politikerne i Lolland Kommune lykkedes det aldrig at få hverken ja eller nej til sådanne planer. I 2019 gav byrådet så nedrivningstilladelse til de tre boliger, der dog står på Kildevænget i den lille landsby.

Selv om viljen er til stede for at finde en løsning, er det dog langt fra simpelt nok, har boligminister Kaare Dybvad Bek (S), med baggrund i en lignende sag fra Birket, ikke været afvisende overfor muligheden for at give dispensation til at omforme almene boliger til andre formål, men direktør i Lolland Kommune Bjarne Hansen forklarer, at en dispensation ikke løser alle udfordringer.

Et af de store problemer er, at der ofte er en så stor gæld i disse byggerier, at det overstiger boligernes markedsværdi. I det tidligere plejecenter i Bandholm, som der også har været vist interesse for, er restgælden på 13 millioner kroner, mens markedsværdien formentlig ligger på to til fire millioner kroner, da køber også skal bekoste en gennemgribende renovering og ombygning.

Skal gælden indfries, skal det ske efter en model, hvor boligselskab, kommune og kreditselskab hver indfries en femtedel, mens Landsbyggefonden skal indfri to femtedele.

- Det er altså ikke kun et spørgsmål om dispensation for gældende regler i almenboligloven, men samtidig er der brug for en økonomisk handleplan, primært fra statens side, påpeger Bjarne Hansen.

Annonce

Skulle det lykkes at sælge til private, kommer så endnu en udfordring. For efterfølgende skal ejendommen have en byggetilladelse til indretning på grund af ændret anvendelse.

- Derved skal der ombygges til gældende bygningsreglement i BR18, svarende til nutidige krav til eksempelvis isolering og energikrav, forklarer Bjarne Hansen, der fortæller, at kommunen har søgt efter andre anvendelsesmuligheder til boligerne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

Annonce

ANNONCE