Hæder glæder indehaver, som håber på flere gæster.
NAKSKOV Restaurant Gonzales Feilberg får så mange begejstrede anmeldelser af gæsterne, at det nu udløser en pris. Det er hjemmesiden Eatie, som overvåger restaurant-anmeldelser på Google, Tripadvisor, Yelp og Facebook, der giver restauranten en "Eatie anbefaler 2020"-pris.
Den gives til alle restauranter, der har over 200 anmeldelser og en bedømmelse på mindst 9,5 ud af 10 - og det har Gonzales Feilberg.
- Ud fra gæstevurderinger blander Gonzales Feilberg sig med landets bedste restauranter, lyder konklusionen fra Eatie.
I restauranten på Axeltorv i Nakskov glæder indehaver Maria Gonzales sig til at modtage den "Eatie anbefaler 2020"-mærkat, der skal op i vinduet.
- Det ser jeg frem til. Det betyder meget, det mærke på døren. Når turister kommer, eller folk kigger på det, ved de, det er noget, forbrugerne har stemt på, så det er meget reelt - fra forbruger til forbruger. Det betyder meget, at man er anbefalet af andre, vurderer hun.
Erfaringen var da også særdeles positiv, da madanmelder Martin Kongstad havde rost restauranten i Radio 24syv.
- Det gav meget, fortæller hun.
Michelinstjerne nej tak
Den nye hædersbebevisning kommer, netop som det er blevet offentliggjort, hvilke restauranter der får michelinstjerner. Endnu har guidens inspektører ikke fundet vej til Lolland, men Maria Gonzales er også helst fri for at få en stjerne - den ville nemlig kunne skræmme nogle kunder væk, frygter hun.
- Vi vil stadig have, at folk kommer efter arbejde og i havetøj. Hvis det er en michelinrestaurant, så føler folk, det er mere ekskluderende. Så vi går ikke efter michelinstjerner, siger hun og forklarer, at restauranten først og fremmest skal leve af lokale kunder.
- I Frankrig og Spanien kører man meget efter steder, men i Danmark skal de ligge, næsten lige hvor du bor, forklarer hun.
Til gengæld har Michelin også mulighed for at give restauranter en anbefaling uden stjerner, og sådan en anbefaling kunne hun godt tænke sig. Og Maria Gonzales glæder sig over, at Michelinguiden også er begyndt at fremhæve restauranter, der er bæredygtige. Her står Gonzales Feilberg nemlig stærkt, vurderer hun.
- Det er godt, de tænker på det og taler om det. Vi var en af de første. 70 procent af vores råvarer kommer højest 10 kilometer herfra, forklarer hun.
Ændrede åbningstider
Maria Gonzales lægger dog ikke skjul på, at der gerne måtte komme flere gæster. Dem har det knebet med på hverdagsaftner, og derfor er åbningstiderne nu ændret. Det betyder, at restauranten dagligt har åbent til frokost tirsdag til lørdag, men kun om aftenen fredag og lørdag - med mindre et selskab henvender sig. Ændringen giver Maria Gonzales og Jim Feilberg mulighed for at få bijob.
- Nakskovitterne er glade for, vi ligger her. De kan godt se, vi har løftet byen, og de taler godt om os. De er meget venlige, men det er et svært område, så vi kæmper lidt. Der er ikke så meget tradition for at gå ud at spise. Så vi mangler ikke ros og priser, vi mangler bare gæster, konstaterer hun.
Til gengæld har Gonzales Feilberg fået en god aftale med Nota, hvor over 40 medarbejdere dagligt får frokost fra restauranten. Det har givet mulighed for at ansætte en kok, så Maria Gonzales og Jim Feilberg også en gang imellem kan holde lidt fri.
Nu håber de, at andre virksomheder ønsker frokostordninger - restauranten er parat til at levere på både Lolland og Falster. Og hvis interessen for at gå ud at spise vokser, vil de gerne holde aftenåbent igen.
To andre lokale restauranter har også fået en "Eatie anbefaler 2020"-pris.
Det er Restaurant Ö i Nysted og Cocomarie Bistro & Café i Guldborg