cookie-og-privatlivspolitik
Borgermødet blev gennemført via Facebook og Youtube, hvor borgerne kunne stille deres spørgsmål skriftligt. Knap 60 kiggede med, da viceborgmester Henrik Høegh (til venstre) ledte slagets gang og lod projektleder Niels Junge (stående) og projektudvikler Jesper A.K. Nielsen fra Nature Energy forklare.

3

Billeder

Borgermødet blev gennemført via Facebook og Youtube, hvor borgerne kunne stille deres spørgsmål skriftligt. Knap 60 kiggede med, da viceborgmester Henrik Høegh (til venstre) ledte slagets gang og lod projektleder Niels Junge (stående) og projektudvikler Jesper A.K. Nielsen fra Nature Energy forklare.

Lolland

Garanteret lugtfri biogas vil skabe job

Det vil kaste lokale job af sig at etablere biogasanlæg - og de lugter ikke, forsikrer firmaet bag.
27. maj 2020 kl. 17:20 Af David Arnholm

Annonce

LOLLAND Nej, der vil ikke blive nogen lugtgener, hvis et forslag om at anlægge en gasledning tværs over Lolland og i tilknytning dertil opføre et biogasanlæg nogle kilometer vest for Stokkemarke føres ud i livet.

Det forsikrede projektleder Niels Junge fra firmaet Nature Energy, som vil stå for at opføre og drive anlægget, da Lolland Kommune i går holdt borgermøde om sagen.

Mødet blev holdt via video på Facebook og Youtube, og omkring 60 seere så med, da han fortalte.

- Nej, der er ikke lugtgener fra et moderne biogasanlæg. Det siger jeg med ret fast hånd. Vi har ganske store filtre, der filtrerer lugtgener fra, forklarede han og fortalte om, hvordan han en gang havde vist rundt på et andet anlæg, da en port ind til produktionen gik op.

- Selv to meter fra kunne man ikke lugte det, sagde han og tilføjede, at processen i biogasanlægget også gør, at gyllen lugter mindre, når den efterfølgende kommer retur til landmændene.

Biogasanlægget vil dog medføre en hel del transport i lokalområdet. Efter planen skal det behandle 200.000-300.000 tons gylle om året, som både skal køres til og fra anlægget, og dertil kommer strøelse fra stalde samt roetoppe og andre restprodukter fra sukkerfabrikkerne samt måske organisk husholdningsaffald.

Da tankvogne har en kapacitet på omkring 42 tons, bliver det mange tusinde ture, der skal køres. Derfor er placeringen uden for Stokkemarke også valgt, fordi der i nærområdet - inden for en radius af omkring 25 kilometer - er en høj koncentration af landbrug, som producerer gylle.

Idéen med anlægget går nemlig tabt, hvis man skal køre alt for langt med gyllen, så derfor kan det ikke ligge i det nye industriområde ved Maribo, forklarede Niels Junge, som også lagde vægt på, at Nature Energy vil bruge lokale vognmænd, som kender vejene i nærområdet.

- Det bliver lokale chauffører, der ved, hvor man skal køre, og hvor man ikke skal køre, sagde han og understregede, at det er vigtigt for Nature Energy at have et godt forhold til kommunen og borgerne.

- Vi skal være en del af lokalsamfundet langt ud i fremtiden, så vi er ikke nogen, der kommer og efterlader de problemer, der er skabt. Vi bliver ved med at være her, og derfor løser vi det fra starten, sagde han og nævnte, at firmaet derfor også har fokus på, at de mange tankbiler skal genere så lidt som muligt.

- Chaufførerne får at vide, der er nogle områder, de ikke skal køre igennem, sagde han og fortalte, at Nature Energy er i dialog med kommunen om at lægge ruter og måske også kan finde på at anlægge veje, hvis det kan aflaste byer som Stokkemarke, Søllested og Abed.

- Vi prøver at lægge det udenom de nærliggende byer, men det er helt sikkert, at det ikke altid kan lade sig gøre, bemærkede Niels Junge.


Holder liv i fabrikker

Men der er arbejdspladser i projektet. Først og fremmest vil gasledningen og forsyningen af biogas være med til at holde gang i sukkerfabrikkerne i Nykøbing og Nakskov med alle de arbejdspladser, der er der. Men dertil kommer job med tilknytning til biogasanlægget.

Den daglige drift vil kræve omkring 20 medarbejdere, og da de vil få tilkaldevagter, er det smartest, de bor i lokalområdet. Dertil kommer behovet for chauffører, ligesom der vil være arbejde til de håndværkere, der skal opføre og vedligeholde anlægget.

- Vi indhenter meget gerne tilbud i lokalområdet, og der er rigtig mange opgaver, når vi bygger, så håndværkere kan byde ind, også selv om de ikke har bygget et biogasanlæg før, sagde Niels Junge og tilføjede, at det blandt andet kan være lokale elektrikere og smede, der kan få opgaver.

Men først skal det hele altså vedtages, og det vil kunne gå forholdsvist stærkt. Teknisk udvalg håber at kunne få sagen på dagsordenen til et møde i næste uge, så en idéfase kan sættes i gang.

Projektet er da også allerede så langt fremme, at der er forhandlinger med ejeren af den grund, Nature Energy har udset sig, ligesom der er ved at blive stiftet en forening for de landmænd - formentlig omkring 70-200 - der vil blive leverandører til anlægget.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce