cookie-og-privatlivspolitik
Stine og Gorans hytte er stedet, hvor familierne får hjælp eller bare en snak.
Stine og Gorans hytte er stedet, hvor familierne får hjælp eller bare en snak.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

Giver overskud til udsatte

Husmoderferie slår rekord på Lalandia i år.
11. juli 2020 kl. 13:30 Af Birgitta Andersen

Annonce

LALANDIA I disse uger får en række familier, der er hårdt spændt for i hverdagen, et kæmpe pusterum på Lalandia.

Foreningen Husmoderferie har inviteret socialt udsatte familier på ferieophold i badelandet.

Foreningen blev stiftet i 1946. Og ideen bag har holdt i alle årene.

- Netop på grund af coronaen har der virkelig været et behov i år. Mange socialt udsatte familier er kommet i klemme, og kommunerne har kimet os ned for at få nogen med. Og så har vi ikke sagt nej, fortæller Stine Larsen, der er en af de tre medarbejdere og to ungehjælpere, som står for opholdet.

I denne uge har 30 familier boet i hver deres hytte på Lalandia, og i sidste uge var andre 30 familier på stedet. Samtidig har Husmoderferie også et hold i Fåborg.

Familierne visiteres af krisecentre eller kommuner, som så betaler en tredjedel af opholdet. Resten dækkes af fonde - blandt andet arbejdsmarkedets feriefond.

- Forskellen på os og andre ferier for udsatte familier er, at her får de støtte hele vejen, siger Stine, der er socialpædagog og arbejder på Lolland Kommunes Center for Rusmidler.

Det samme gør Goran Smailagic, der er leder af projektet. Det har han været i 15 år.

- Fordi vi har den faglige baggrund, vi har, kan vi tilbyde familierne støtte undervejs. Der kan være diagnoser eller problemer, som de har brug for hjælp til på sådan en ferie, forklarer Stine.

Det er alt fra voldsramte kvinder over tidligere misbrugere, plejefamilier og sygdomsramte forældre. Reglen er blot, at de skal have et eller flere børn.

Medarbejderne lægger et fuldstændigt program lige fra busopsamlingen i København til hjemturen. Der er startpakker med købmandsvarer i hver hytte. Og så er der aktiviteter hver dag, som go-cart kørsel, skøjteløb og TikTok - men også mulighed for fri leg i badelandet.

Hver aften er der fællesspisning i Bambino, og her oplever familierne, at der er andre som dem. Nye venskaber bliver skabt på tværs af familier, aldersgrupper og middagsborde.

- For en familie, der har svært ved at overskue hverdagen og overhovedet ikke kan overskue en ferie, kan det her være lige det, de har brug for, forklarer Goran.

Historisk set er familierne mest kommet fra københavnsområdet. Men i de seneste år har også andre kommuner fået øjnene op for muligheden. I år har der også været familier med fra både Lolland og Guldborgsund kommuner.

Hvis kommunerne har brug for det, giver Husmoderferie en tilbagemelding om, hvordan familiens ferie er gået. For som regel giver opholdet et selvtillidsboost, som de kan arbejde videre med.

Goran og Stine får også et boost af de to uger, de river ud af deres private feriekalender for at arbejde med Husmoderferie.

- Nogle af de her familier har haft det rigtig, rigtig svært. Og så er det altså ret fantastisk at snakke med dem igen efter et år og høre, at det her har givet dem så meget. Det er så betydningsfuldt for dem at få den pause og mærke, at her er noget, de kan give til deres børn. Det er jo derfor, vi bruger vores ferie på det... for at gøre noget for andre, siger Stine.

- Ja, det her er min livsstil. Jeg kunne ikke forestille mig ikke at gøre det, smiler Goran.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

Annonce