cookie-og-privatlivspolitik
I den miljørapport, der er udarbejdet i forbindelse med lokalplanforslaget, er der blandt andet lavet en grafisk visualisering her fra broen over Rødby Kanal på Langelinje. "Solcellerne øger områdes tekniske præg væsentligt og hindrer udsyn over landskabet", hedder det i miljørapporten. Visualiseringen er dog lavet uden den randbeplantning, der skal plantes 10 meter fra kanalen og op mod solcellerne.

2

Billeder

I den miljørapport, der er udarbejdet i forbindelse med lokalplanforslaget, er der blandt andet lavet en grafisk visualisering her fra broen over Rødby Kanal på Langelinje. "Solcellerne øger områdes tekniske præg væsentligt og hindrer udsyn over landskabet", hedder det i miljørapporten. Visualiseringen er dog lavet uden den randbeplantning, der skal plantes 10 meter fra kanalen og op mod solcellerne.
Foto: Lolland Kommune

Lolland

Gør klar til 266 hektar solceller

Ny lokalplan er på vej gennem det politiske system.
07. december 2019 kl. 15:56 Af John Karlsen

Annonce

RØDBY FJORD Med et nyt lokalplanforslag på vej gennem det politiske system i Lolland Kommune banes for alvor vejen for yderligere 266 hektar solceller i Rødby Ford. De nye anlæg vil bringe det samlede arealforbrug til solceller i den inddæmmede fjord op på næsten 400 hektar.

Foreløbig har kommunens tekniske udvalg indstillet lokalplanforslaget godkendt, når det nu også skal behandles i økonomiudvalg og byråd, inden det sendes i offentlig høring.

I forvejen er der etableret solceller på 36 hektar i fjorden, og der er givet tilladelse til at anvende yderligere 90 hektar til et projekt, der nu blot afventer etableringen af det netkabel, der skal føre strømmen fra området.

- Det er ødelæggende for hele landskabet derude, mener Henning Alfred Rasmussen fra lokallisten Din Stemme, der i teknisk udvalg var ene om at gå imod indstillingen.

Han mener, at nogle af områderne ligger så langt fra alfar vej, at solcellerne der ikke vil være så synlige.

- Men andre steder bliver de voldsomt synlige, og jeg tror ikke på, at de bliver dækket af den beplantning, lokalplanen foreskriver, siger Henning Alfred Rasmussen.


Det er seks rækker

I lokalplanforslaget står i den første version nævnt krav på både "minimum fem" og på seks rækker beplantning.

- Og det er de seks rækker, der gælder, siger formanden for udvalget, Gert Mortensen (S).

Han mener, lokalforslaget nu skal gøres mere præcis på det område, inden det sendes videre i den politiske behandling.

I kommunens forvaltning siger sagsbehandleren, Jørgen Nielsen, at det oprindelige krav på minimum fem rækker er blevet til seks et sted i planforslaget, fordi det er, hvad plantemaskinerne kører med.

Under alle omstændigheder hedder det i lokalplanforslaget, at beplantningen omkring solcelleanlæggene skal være dækkende efter tre år. Erfaringerne fra de hidtidige beplantninger ved anlæggene i fjorden viser, at det er en udfordring - med mindre der plantes større buske og træer end hidtil. I øvrigt kan de kommende solcelleanlæg blive højere end de hidtidige - med lokalplanforslaget er der mulighed for at bygge dem op til fire meters højde.


Trådhegnet bliver "løftet"

Der er lagt op til at anvende naturligt forekommende arter til randbeplantningen.

- Men samtidig er det også ønsket at få noget, der er tæt hele året, siger Gert Mortensen.

Forud for udarbejdelsen af lokalplanforslaget har der været udsendt et ideoplæg i høring.

Herfra er kommet et ønske om at "løfte" det trådhegn, der skal stå mellem randbeplantning og selve solcelleanlæggene. Ved at hæve disse hegn 20 centimeter op over jorden skaffes eksempelvis fasaner og harer mulighed for at kunne krydse dem.

Af hensyn til de større dyr skal der gennem nogle af de større solcelleanlæg etableres korridorer. De kommende anlæg bliver for en dels vedkommende placeret oven i de økologiske forbindelser i landskabet, der skal sikre, at "planter og dyr kan spredes i landskabet og udveksle tilstrækkeligt med individer og gener, til at fastholde en sund udvikling".KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce