cookie-og-privatlivspolitik
Formanden for teknisk udvalg, Leif Utermöhl (S), præsenterede sagen for byrådet.

3

Billeder

Formanden for teknisk udvalg, Leif Utermöhl (S), præsenterede sagen for byrådet.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Lolland

Gult lys for kæmpemøller i Bogø

Lokalplan for vindmøller i Bogø Inddæmning godkendt, men byggeri skal afvente udslag af mulig klagesag.
16. juni 2021 kl. 13:20 Af Rikke Folm Berg

NAKSKOV Forslaget til lokalplan 360-131 med tilhørende miljøvurderingsrapport og sammenfattende redegørelse for otte vindmøller ved Bogø Inddæmning blev i går godkendt af et flertal i byrådet i den nye byrådssal i Maribo. Men det betyder ikke, at Hofor kan gå i gang med at bygge med det samme. For godkendelsen blev givet på betingelse af, at byggetilladelsen først bliver givet, når alle eventuelle klagesager er afgjort.

Denne betingelse blev stillet af Venstre, hvis gruppe på fem medlemmer i byrådet var delte i spørgsmålet.


Ingen gamechanger

Som Henrik Høegh (V) fremhævede, har Venstre respekt for, at mange føler sig utrygge ved forandringer i det område, de lever og færdes i, og at vindmøller for mange syner voldsomme i landskabet.

- Spørgsmålet er, om det er en total gamechanger, som ødelægger bosætning og aktivitet i området, spurgte han og svarede derefter ret hurtigt, at det mener han ikke, at det er.

Tværtimod ser han vedvarende energi i form af blandt andet opstilling af vindmøller som forudsætningen for udvikling på Lolland, hvilket han fik bekræftet under forhandlingerne om gasledningen til Lolland, som blandt andet blev en realitet på grund af kommunens store produktion af vedvarende energi.

Annonce

Han og tre andre medlemmer af Venstre stemte derfor for, mens én stemte imod. Det var Jens Erik Kistrup, som sidder i byrådet som suppleant for Tom Larsen (V). For ham vægtede de mange høringssvar samt underskriftsindsamlingen tungest.

- Jeg har ændret holdning til vindmøller, sagde han og pegede blandt andet på det problematiske i, at møllerne er placeret op ad et Natura 2000-område og Nakskov Fjord.

For stemte også Leo Christensen fra Lokallisten Lolland. Han anerkendte, at modstanderne har sat sig dygtigt ind i sagen, men mente, at de søger reglerne bøjet, når de vil have, at et Natura 2000-område ikke kun skal have indflydelse på, hvad der bliver opstillet indenfor området, men også udenfor.

- Hvor skal vi så bygge, spurgte han.

Ifølge ham bidrager den grønne omstilling med et økonomisk cash-flow, som potentielt kan gøre Lolland Kommune uafhængig af, hvad kommunernes udligning kaster af sig af økonomi.

Annonce

- Så jeg ryster ikke på hånden, og der er brug for, at Lolland Kommune er en troværdig samarbejdspartner i den grønne omstilling, påpegede Leo Christensen (L).

Henning Rasmussen fra Din Stemme stemte imod.

- Otte store vindmøller er en væsentlig procentuel udvidelse af det antal, der allerede findes på Lolland, sagde han indledningsvist og fremhævede blandt andet det problematiske i, at det er Hofor, der har udarbejdet miljøvurderingsrapporten.

- Den fastslår, at vindmøllerne ingen betydning vil have for hverken faunaen eller den visuelle oplevelse af landskabet. Men der findes et ord, der hedder æstetik, sagde han.

Han understregede også, at Din Stemme finder det problematisk, at et flertal fejer både en lang række saglige og velbegrundede høringssvar fra områdets borgere, samt hundredvis af underskrifter imod opstilling af vindmøllerne, af bordet.

Annonce

- Det er ikke noget, der styrker tilliden til den demokratiske proces, konstaterede han og fastslog, at vindmøller hører til på vand ikke på land.


Markant modstand

Det samme fastslog Henning G. Rasmussen fra Dansk Folkeparti, som også stemte nej. Han pegede desuden på Nakskov Fjord som en naturperle med et vigtigt fugleliv og kaldte det en fejl ikke at tage den markante modstand fra 850 underskrifter fra lokalsamfundet alvorligt.

Enhedslisten stemte også imod begrundet i høringssvarene, som Bente Borreskov gennemgik et udpluk af.

- Vi mener, at det vil påvirke borgerne, naturen og landskabet på en negativ måde, konkluderede hun.

Lars Christiansen fra SF gav udtryk for, at der ikke er behov for flere vindmøller i kommunen.

Annonce

- Godt nok er vi tilhængere af vedvarende energi i SF, men jeg tror ikke, at de på Christiansborg mente, at Lolland alene skulle løse den opgave, sagde han og høstede latter i byrådssalen.

Løsgængeren Anette Knoblauch stemte også imod:

- Jeg kan godt forstå, at folk synes, at det er er ved at blive for meget. Det er blevet et vindmøllevanvid.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tilbage i trædemøllen 01. august 2021 kl. 23.41

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

Annonce

ANNONCE