Annonce
Lolland

Gymnasieelever tester sig selv for antistoffer

Hver antistoftest består af to hvide kassetter markeret med henholdsvis IgM og IgG. IgM tester for, om man har haft covid-19 for nylig. IgG om man har haft det for længe siden. To streger betyder ja, en streg nej, ingen streg betyder fejl i testen. Foto: Privat

Elever og undervisere på lokal gymnasium og HF deltager i landsdækkende frivillig undersøgelse af immunitet.

NAKSKOV Pakker med antistof-testkit og en vejledning til brug i undervisningen er sendt ud til landets gymnasier. I hvert fald, hvis de pågældende biologilærere har rekvireret dem.

Foreningen af Danske Biologer har nemlig i samarbejde med Danske Regioner arrangeret, at alle biologilærere på danske gymnasier kan bestille antistof-test, som de kan bruge i undervisningen.

Testene skal give eleverne mere viden om virussen, ligesom resultaterne skal bidrage til den landsdækkende frivillige undersøgelse af immunitet "Vi tester Danmark".

Fart på testningen

På Nakskov Gymnasium og HF har de to undervisere i biologi anskaffet materialet, og elever og undervisere er derfor i disse dage i fuld gang med at tage antistoftest og udfylde spørgeskemaer anonymt.

- Det gælder for samtlige elever og lærere og ikke kun elever og lærere i biologiundervisningen, for min kollega og jeg synes, at det kunne være spændende for alle at få svar på, om de har været udsat for virussen, fortæller biologilærer Ina Skafte Aagaard.

- Vi var jo en del i foråret, som ikke kunne testes, selvom vi måske var syge og måtte blive hjemme, hvis vi for eksempel var snottede.

Hun understreger, at deltagelse er frivillig.

Men der har skullet fart på udførelsen. For testene udløber på mandag, oplyser biologilæreren.

Ina Skafte Skovgaard og hendes kollega har derfor haft instrueret deres lærerkolleger i at tage testen, og i hvordan de skulle hjælpe deres elever med at tage den.

Det gøres kort fortalt ved, at man spritter sine hænder af, prikker sig selv i spidsen af en finger med en fingerprikker, masserer sin finger således, at en bloddråbe dannes - og derefter med et kapillærrør suger blodet op og drypper det ned i det lille hul i antistoftesten, hvorefter man trykker to dråber saltvand ned i det samme lille hul uden at berøre bloddråben.

Gymnasieelevernes testsvar udgør en del af det storstilede covid-19-screeningsprojekt "Vi tester Danmark". Her beder en række eksperter fra SSI, regionerne og universiteterne borgere om hjælp til at blive klogere på den igangværende covid-19-epidemi.
Det sker med en opfordring til at svare på et anonymt spørgeskema samt udføre en test for antistoffer. Det er frivilligt at deltage - både for de udvalgte borgere, som modtager et brev i e-boksen, og for gymnasieeleverne.
Når første del af "Vi tester Danmark" er slut midt i oktober, er håbet, at op mod en million borgere har udfyldt spørgeskemaet, og at op mod 500.000 borgere har foretaget en antistoftest.
Den store mængde data skal give indblik i en række forhold, der er af afgørende betydning for, hvordan man fremadrettet bedst muligt håndterer corona-epidemien.
Kilde: Statens Serum Institut

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Mig og corona"

Ifølge Ina Skafte Skovgaard er antistoftesten med til at få eleverne til at reflektere en gang dybere over, hvordan det lige er med "mig og corona".

- Jeg tror, at det giver de unge mulighed for at forstå alvoren, når de skal sidde og prikke sig i fingeren for at få svar på, om de har været smittet med covid-19, siger hun.

Blandt hendes elever har alle valgt at tage testen.

- Det er ikke svaret, der skræmmer. Men det at prikke sig selv og se sit eget blod kræver overvindelse for nogle, fortæller hun.

Overblikket over testsvarene på Nakskov Gymnasium og HF ventes at foreligge i starten af næste uge, oplyser Ina Skafte Aagaard.

Læs også artiklen "Nul solgte antistoftest på Vestlolland"

  • Hver antistoftest består af to hvide kassetter markeret med henholdsvis IgM og IgG. IgM tester for, om man har haft covid-19 for nylig. IgG om man har haft det for længe siden. To streger betyder ja, en streg nej, ingen streg betyder fejl i testen. Foto: Privat
Annonce
Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Annonce
Annonce
Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

Rystet far om redningskvinde: - Vi er hende meget taknemmelig

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

112

Nye detaljer: Overfaldet to gange - ikke under 13 spark

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt