cookie-og-privatlivspolitik

2

Billeder

Himmelmesteren fra Sandby gik ofte i en lang frakke, dekoreret med måner og stjerner og med en speciel hat på hovedet.
Foto: Ravnsborg Lokalhistoriske Arkiver

Lolland

Himmelmesteren får særudstilling

Museum Lolland-Falster og Nakskov Lokalhistoriske Arkiv efterlyser fortællinger og ting, som har tilhørt Himmelmesteren fra Sandby.
01. maj 2021 kl. 21:09 Af Marianne Knudsen

PEDERSTRUP Ved du noget om Himmelmesteren fra Sandby?

Det spørger Museum Lolland-Falster og Nakskov Lokalhistoriske Arkiv om, for til sommer præsenterer Museum Lolland-Falster og Nakskov Lokalhistoriske Arkiv en særudstilling om Hans August Larsen, der i mellemkrigsårene var kendt som Himmelmesteren fra Sandby.

I den forbindelse efterlyser museumsinspektør Lene Tønder Buur og Heidi Pfeffer fra Nakskov Lokalhistoriske Arkiv fortællinger om Hans August Larsens liv.

Til udstillingen er museumsfolkene på jagt efter mere viden, gode historier, fotos, arkivalier og genstande, der har forbindelse til Himmelmesteren, og som kan kaste mere lys over hans liv, fra han kom hjem fra USA i 1920 og frem til hans død i 1943.

Så ligger du inde med fotos, tegninger og breve? Er du i besiddelse af en af de knive, han levede af at slibe, eller en af de maskiner, han reparerede, eller noget helt andet, som du vil donere eller udlåne til udstillingen, så hører de meget gerne fra dig.

Annonce

Udstillingen om Himmelmesteren, Hans August Larsen, åbner 10. juni på Reventlow-Museet Pederstrup. Museumsinspektør Louise Sebro fortæller, at en lille fløj i kælderen skal indrettes som Himmelmesterens rum på fattiggården i Sandby - og at udstillingen formentlig skal stå på Pederstrup i et par år.

På museet arbejder man for en ny museumsbygning på havnen i Nykøbing, hvor Himmelmesteren bliver én af 101 fortællinger om Lolland-Falster.

- Men vi kan simpelthen ikke vente med at fortælle om ham, siger Louise Sebro.

Hans August Larsen, kaldet Himmelmesteren, blev født i 1867 på husmandsstedet på Lindelsevej 28 i Lindelse. Han var ude at sejle som ufaglært skibstømrer og sejlede syd om Kap Horn og når til Ostindien, inden han vender hjem.

Derefter arbejder den fingersnilde mand i Tyskland, inden han i 1891 køber billet fra Bremen til New York og følger i sin mor og søskendes fodspor og udvandrer til Amerika. Det blev til 29 år i Amerika og Canada, hvor han hele tiden stødte på problemer.

Annonce

Han bliver også indlagt på sindssygehospital, fordi han har erklæret, at en stor verdenskrig vil bryde ud i 1916. Han flygter fra hospitalet og kommer i 1920 til sit hjemsogn, Sandby, med stort set kun sin violin som eneste ejendel.

Der anvises han bolig i den forhenværende fattiggård i alderdomshjemmet i Sandby og bygger sine Himmelmaskiner. Han mener selv, at han var Guds udvalgte frelser her på jorden. Han lider af forfølgelsesvanvid, har drømmesyn og mareridt og flytter i 1935 på Maribo Amts Arbejds- og Dåreanstalt i Sakskøbing, hvor han dør i 1943.

En af Hans August Larsens himmelmaskiner har været bevaret på Ravnsborg Lokalhistoriske Arkiver og blev i forbindelse med lukningen i juni og sammenlægning med arkivet i Nakskov flyttet til museet.

Historien om Himmelmesteren er en historie om en mand fra små kår, der i slutningen af 1800-tallet udvandrer og søger lykken i USA og Canada. Det er historien om en opfinder med interesse for det himmelske og forbindelser til det åndelige, og det er fortællingen om en mand, der levede med psykisk sygdom. Men det er også en historie om en tid, hvor fattigdom og psykisk sygdom kunne betyde tabte rettigheder og begrænset frihed.

- Selv om det er mange år siden, at Hans August Larsen døde, håber vi stadig, at folk på Lolland husker ham og kan hjælpe os med mere viden om Himmelmesterens liv, siger museumsinspektør Lene Tønder Buur fra Museum Lolland-Falster.

Annonce

Man kan kontakte Lene Tønder Buur, ltb@museumlollandfalster.dk, eller Heidi Pfeffer, hepf@lolland.dk, hvis man har bidrag til udstillingen.

På Nakskov Lokalhistoriske Arkivs facebookside kan man også se en lille film, hvor Himmelmesteren kommer cyklende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE