Annonce
Lolland

Hjælp til at forstå din baby

Projektet "Forstå din baby" løber fra 2019-22 og er støttet af Nordea-fonden med 10,2 millioner kroner. Foto: Ingrid Riis/arkiv

Forskningsprojektet "Forstå din baby" skal lære forældre barnets behov bedre at kende.

LOLLAND Sundhedsplejerskens besøg hos nybagte familier har fokus på de alleryngste borgeres trivsel, og nu tager sundhedsplejerskerne i Lolland Kommune nye metoder i brug for at sikre, at forældrene lærer barnets sociale og følelsesmæssige behov bedre at kende, så relationen mellem forældre og barn bliver stærkere. Med samtalekort og vejledning støtter de forældrene til bedre at forstå, hvorfor deres baby for eksempel græder eller vender ansigtet væk, så den nybagte mor og far bliver mere tryg i forældrerollen.

I løbet af efteråret har Lolland Kommunes sundhedsplejersker været på kursus hos forskere fra Københavns Universitets Center for Tidlig Indsats og Familieforskning, som denne vinter underviser godt 200 sundhedsplejersker fra 10 kommuner landet over i en ny, systematisk måde at vejlede forældre om barnets sociale og følelsesmæssige udvikling. Kommunernes sundhedsplejer- sker har selv været med til at udvikle metoden for at sikre, at den kan anvendes ved hjemmebesøgene og i dialogen med forældrene.

- Det er et super spændende pionerarbejde at deltage i projektet, og vi sætter stor pris på det professionelle og gode samarbejde, vi har med Københavns Universitet. I Lolland Kommune arbejder vi målrettet med tidlige indsatser, fordi vi ved, hvor stor en forskel det gør for børns udvikling. Projektet understøtter på fantastisk vis vores arbejde ved dels at uddanne sundhedsplejerskerne i den nyeste viden om barnets sociale kontakt. Dels ved at give dem redskaber til at vejlede forældrene bedst muligt i for eksempel at lægge mærke til barnets øjenkontakt og ansigtsudtryk, fortæller Gitte Thorsen, som er leder af Sundhedstjenesten i Lolland Kommune.

Efteruddannelsen af sundhedsplejerskerne er en del af forskningsprojektet "Forstå din Baby", som udover vidensdelingen mellem de kommunale sundhedsplejersker og forskerne også rummer en stor kortlægning af trivslen blandt førstegangsfamilier i Danmark. I alt 3.000 forældre deltager i undersøgelsen, der for første gang vil give konkret viden om, hvordan det egentlig går i den første tid i de nye familier.

- Førstegangsforældre kan være meget usikre på, om de nu også gør det godt nok. De har ofte læst sig til en masse viden om babyer på nettet, men har måske aldrig før været rigtig tæt på et spædbarn, og det kan skabe utryghed i forældre-barn-relationen, hvis den usikkerhed bliver for stor, siger professor i psykologi og spædbarnsforsker Mette Skovgaard Væver, der leder Center for Tidlig Indsats og Familieforskning på Københavns Universitet.

Forskningsprojektet er støttet af Nordea-fonden og rummer både kortlægning af førstegangsforældres trivsel og evaluering af den nye måde at vejlede forældrene på.

- For nogle forældre vil det være helt ny viden, mens andre blot vil blive betrygget i, at det, de allerede gør, faktisk er helt fint. Det, vi undersøger, er, om mere tryghed i forældrerollen giver større trivsel både hos forældre og barn, og hvis metoden viser sig effektiv, håber vi, at flere kommuner vil være med, siger spædbarnsforsker Mette Skovgaard Væver.

Som en del af projektet har forskerne i Center for Tidlig Indsats og Familieforskning udviklet "Forstå din baby"-videoteket med film om babyers udvikling fra 0-12 måneder. I filmene, som kan ses af alle, får forældre råd om, hvad deres baby har brug for i forskellige aldre, og hvordan de for eksempel kan tale med deres baby eller tackle det, når babyen er frustreret.

"Forstå din Baby" har fokus på at øge trygheden blandt førstegangsforældre ved at give dem mere viden om babyers sprog og følelsesmæssige behov. Foto: Christoffer Regild for Københavns Universitet
  • Projektet "Forstå din baby" løber fra 2019-22 og er støttet af Nordea-fonden med 10,2 millioner kroner. Foto: Ingrid Riis/arkiv
  • "Forstå din Baby" har fokus på at øge trygheden blandt førstegangsforældre ved at give dem mere viden om babyers sprog og følelsesmæssige behov. Foto: Christoffer Regild for Københavns Universitet
Annonce
Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken