Annonce
Lolland

Hokus pokus med vandværks vand?

Bestyrelsesmedlem Carsten Lund (til venstre) og formanden for Søllested Vandforsyning, Poul Erik Rasmussen, nyder et glas af det "nye" vand. Carsten siger, at han tror, at han kan smage forskel. Poul Erik er sikker. Foto: Jan Knudsen

Borgere og blomster bliver livskraftige og kaffemaskinerne kalkfri

SØLLESTED Borgerne i Søllested og omegn vil nu føle og mærke, at de får større livskraft, måske får de ikke grå hår ... og deres kaffe- opvaske- og vaskemaskiner vil holde længere.

For Søllested Vandforsynings vandværk har fået monteret et kalk-knusningsanlæg samt et såkaldt Grander-anlæg, der er opkaldt efter den østrigske opfinder, Johann Grander. Anlægget giver vitaliseret vand med forbedret vandkvalitet og afhjælper også kalk- og okker-problemer.

Der er tale om en investering på cirka 400.000 kroner, som vandværket selv havde på bankbogen, også selv om vandet kan sælges billigt til blot 3,75 kroner pr. kubikmeter til de 1.066 heldige forbrugere. Det vil sige til folk og svinebønder i Søllested og omegn ud til Ryde Station, Abed og Torpesvinget ved Nakskov.

Kalkknuser-anlægget er til at forstå:

- Hårdheden på vandet er fortsat 21, men anlægget gør de firkantede kalkpartikler runde, så de ikke sætter sig så nemt fast, og det betyder eksempelvis, at forbrugerne skal til at bruge mellem en tredjedel og halvdelen mindre af vaskepulver, når de vasker tøj, fortæller formanden for Søllested Vandforsyning, Poul Erik Rasmussen.

Forbrugerne skal også huske at bruge mindre shampoo og sæbe og kan nu skåne miljøet for kemikalier. For hvis man for eksempel skal afkalke en elkedel, fyldes den blot med koldt vand, så varmelegemet er dækket. Det skal så stå og blødgøre kalken, hvorefter det løsnede kalk kan fjernes med opvaskebørsten, loves forbrugerne.

Rengøringen af fliser i et baderum skulle også kunne klares i en håndvending. Man bruger bare vandet fra bruseren og en svamp til at fjerne kalken. Søllested Vandforsyning minder dog også om, at kalkknuseranlægget ikke gør rent for forbrugerne, men gør rengøringen lettere.

Om Grander-anlægget forklarer Poul Erik Rasmussen, at det vitaliserede vand er omdannet til sundt vand, der kan holde sig i tre gange så lang tid.

- Det lyder hokus pokus-agtigt?

- Ja, vi er blot det andet vandværk i Danmark, der har fået et sådant anlæg, men industrien anvender denne teknologi. For eksempel Danisco i Grindsted og Carlsberg. Jeg har ikke selv drukket meget vand før, men det gør jeg nu, og i min familie synes vi helt klart, at vi kan smage forskel, når vi er i sommerhuset i Hummningen og drikker Lolland Forsynings vand. Søllesteds vand er bedre, forsikrer formanden, og byder på et koldt glas vand.

Og jo, det smager godt denne 27 grader varme dag.

Poul Erik Rasmssen købte selv et privatanlæg i januar og har afprøvet det "gamle" og det "nye" vand på to buketter i to vaser, og det vitaliserede vand bliver ikke grønt og lugter efter fem dage.

- Vi havde et enkelt bestyrelsesmedlem, der var i tvivl overfor den her investering, men han gik også med, og bestyrelsen blev da ikke væltet på generalforsamlingen sidst i juni, siger Poul Erik Larsen.

I en brochure for Grander vand står der: " Vand bliver vitaliseret ved hjælp af frekvenser/energispektrer fra informationsvand, som er indkapslet i alle Grander enheder. Vandet opnår en enestående hexagonal struktur som medfører at vandets kvaliteter styrkes på en række områder og opnår en høj biologisk kvalitet."

Søllested Vandforsyning har fået 12 måneders fortrydelsesret samt 25 års garanti. Vandværket leverer cirka 600 kubikmeter drikke- og brugsvand i døgnet til forbrugerne, og her under hedebølgen bruges der cirka 150 kubikmeter ekstra i døgnet.

Poul Erik Rasmussen ved Grander-anlægget og Carsten Lund med hånden på kalk-knuseranlægget. Foto: Jan Knudsen
. Foto: Jan Knudsen
  • Bestyrelsesmedlem Carsten Lund (til venstre) og formanden for Søllested Vandforsyning, Poul Erik Rasmussen, nyder et glas af det "nye" vand. Carsten siger, at han tror, at han kan smage forskel. Poul Erik er sikker. Foto: Jan Knudsen
  • Poul Erik Rasmussen ved Grander-anlægget og Carsten Lund med hånden på kalk-knuseranlægget. Foto: Jan Knudsen
  • . Foto: Jan Knudsen
Annonce
112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde