cookie-og-privatlivspolitik
Søren Vium har kørt traktoren den 300 kilometer lange tur, mens Jytte Grådal nærmest har haft sit lillebitte hus på ryggen, siddende i kassen bag Søren. I går eftermiddags kom de med færgen til målet, Fejø.

5

Billeder

Søren Vium har kørt traktoren den 300 kilometer lange tur, mens Jytte Grådal nærmest har haft sit lillebitte hus på ryggen, siddende i kassen bag Søren. I går eftermiddags kom de med færgen til målet, Fejø.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Hus med kurs mod Fejø

Jytte Grådals tiny house har fået masser af smil undervejs.
10. juli 2019 kl. 17:00 Af Marianne Knudsen

Annonce

Jytte Grådal og hendes ven Søren Vium har næsten fået kendiskuller og fortæller med et smil, at de er begyndt at frygte for abstinenserne i den kommende tid, hvor der formentlig ikke er nogen, der vil fotografere dem og ikke mindst "Vognen."

"Vognen" er Jytte Grådals tiny house - altså lillebitte hus - som hendes ven fra Fanø, der er arkitekt, har tegnet og bygget op over en let mandskabsvogn. Det er blevet til en aldeles charmerende lysegul sag på 17 kvadratmeter med altankasse med krydderurter - deriblandt stærkt vindblæst citronmelisse - lille toilet, et køkken, en lillebitte stue og en sovehems på første sal med næsten panoramaudsigt.

Og hvorfor behøver man egentlig mere?

- Hvor er den sød, lyder det da også fra den mandlige del af et turistpar, da vognen i går eftermiddags kom til Kragenæs Havn, trukket af en lille, grå Ferguson, kørt af Søren Vium. Jytte Grådal har igennem otte dage siddet i en lille kasse bag traktoren og med egne ord været angstprovokeret af den jyske højderyg.

Traktor og den bevægelige bolig har sneglet sig de 300 kilometer frem fra Hem ved Skive i Vestjylland med cirka 18 kilometer i timen og 22, når det gik allerstærkest.

Og alle steder har folk smilet og villet fotografere - altså lige bortset fra ved Vingsted bakker ved Vejle. På de stejle bakker frygtede Jytte Grådal, at traktor og hus ville trille baglæns - selv om hun sad og "rokkede fremad" for at hjælpe den til toppen.

- Der var ingen vigepladser, så der kom en lang hale efter os, fortæller Søren Vium.

Og så fik de to vejvreden at føle. Lange utilfredse trut, sure og vrede ansigter og fuckfingre.

I Kragenæs ventede Jytte Grådals datter og barnebarn, Kathrine Grådal Christensen og Maja, der bor i Våbensted. Kathrine flyttede til Lolland for 20 år siden, da hendes mand stiftede firma, og familierne ser nu frem til kun at være 30 kilometer fra hinanden.

- Men første gang at jeg hørte om planen, troede jeg ikke rigtig på den, tilstår datteren.

Med Fejøfærgen 16.30 i går kom sneglen og sneglehuset så med, og det lille gule hus er nu placeret på Fejø Naturcamping på Nomadeplads nr. 9 klar til at danne rammen om livsformen tiny living.

Hvad det er, er Jytte Grådal ved at skrive en bog om. Fejøs nytilflyttede forfatter og folkepensionist har også udgivet to digtsamlinger og fem børnebøger og er desuden i gang med novellesamlingen "Livet og Sån."

I Hem har Jytte Grådal efterladt en byggegrund, da Skive Kommune ikke vil lade hende bo i vognen, fordi grunden muligvis er forurenet. Jorden skal analyseres, og det vil hun ikke betale for.

Så nu har Fejø fået en indbygger mere.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce