cookie-og-privatlivspolitik
Lindy Fynholm viser, hvordan det gamle pakhus var bygget, så man kunne komme nemt op i hestevognene, mens Helge Torm fra "By og Land" tager billede af det.

6

Billeder

Lindy Fynholm viser, hvordan det gamle pakhus var bygget, så man kunne komme nemt op i hestevognene, mens Helge Torm fra "By og Land" tager billede af det.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Lolland

Husk at passe på byens kulturarv

BILLEDSERIE: Redaktør fra "By og Land" var på rundvisning i Maribo.
22. april 2021 kl. 19:40 Af Palle Nevad Frandsen

MARIBO Nyere arkitektur blander sig med den gamle - nogle steder bedre end andre. Gamle bygninger finder nyt liv, og byrummene bliver fornyet. I løbet af to timer onsdag middag får Helge Torm lov til at nærstudere den historiske bykerne i Maribo.

Helge Torm er redaktøren for "By og Land", medlemsbladet for medlemmerne af Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur, og er blevet inviteret til Maribo for at se byens kulturmiljø. Bag invitationen står formanden for Bevaringsforeningen By og Land Maribo, Terkel Jakobsen.

Det er da også lokalformanden, der viser rundt i byen, men han bliver suppleret af Eva Westerholt og Gitte Nørregaard Winther fra Lolland Kommune. De fortæller om områdefornyelsen i byen og istandsættelsen af det gamle pakhus ved Qvade.

Helge Torm er især begejstret, da Gitte Nørregaard Winther fortæller, at kommunen under istandsættelsen af hele den gamle Qvade-købmandsgård er gået nænsomt til en af sidebygningerne.

- Som den eneste af alle bygningerne var den ikke fredet, men vi har opført os, som om den alligevel var det, fortæller hun, og det sætter redaktøren pris på.

Annonce

Da følget kommer ned i Kapellanstrædet, må han helt ind og nærstudere detaljerne på den 265 år gamle bygning. Han har fået øje på hængslerne, der holder de små vinduer.

- Det er rokokobeslag. Dem ser man ikke mange steder i landet. Det er flot. Jeg håber, ejeren er god ved huset.

Turen slutter ved Maribo Domkirke, og dermed bindes der sløjfe til Helge Torms hjemby. Han kommer fra Sorø, der ligesom Maribo blev grundlagt omkring et kloster.

Selv om han tidligere har besøgt den lollandske domkirkeby, blandt andet da landsforeningen holdt årsmøde i byen i 2017.

- I dag har jeg set nogle kvaliteter i byen, som jeg ikke selv var klar over, men det er godt at høre, at kommunen er klar over, at den skal passe på kulturarven, siger Helge Torm.

Annonce

Nok er der steder, hvor det halter med at få passet på kulturarven - både på landsplan og i Maribo, og tabet af købmandsgården Grandfeldts Gård er et ærgerligt bevis, lyder det fra redaktøren i løbet af vandringen rundt i byen.

Klik/tryk på billedet herover for at se flere billeder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE