cookie-og-privatlivspolitik
Akiyo Murono er kommet fra Japan for at nærstudere de gamle "nattrøjer" i forbindelse med en kommende udgivelse. Vivian Høxbro fra Stubbekøbing har arbejdet sammen med hende i mange år og været med til at arrangere museumsinspektør Lene Buurs fremvisning af Museum Lolland-Falsters store samling lørdag.

3

Billeder

Akiyo Murono er kommet fra Japan for at nærstudere de gamle "nattrøjer" i forbindelse med en kommende udgivelse. Vivian Høxbro fra Stubbekøbing har arbejdet sammen med hende i mange år og været med til at arrangere museumsinspektør Lene Buurs fremvisning af Museum Lolland-Falsters store samling lørdag.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Imponeret over fint håndarbejde

Vivian Høxbro fortæller om en generel stor interesse for strikning for tiden.
10. august 2019 kl. 13:29 Af John Karlsen

Annonce

MARIBO - They are so nice.

Lørdag stod japanske Akiyo Murono i Stiftsmuseet i Maribo og fik af museumsinspektør Lene Buur præsenteret Museum Lolland-Falsters store samling af lokale "nattrøjer" fra 1600-1870.

Akiyo Muronu er en af Japans førende forfattere til håndarbejdsbøger og har særligt fokus på nordisk design. Nu arbejder hun på et større værk om historiske trøjer og er i den forbindelse kommet til Maribo på museumsbesøg. Det er kommet i stand gennem Akiyo Muronus lokale samarbejdspartner, Vivian Høxbro, Stubbekøbing. De to har kendt hinanden gennem 20 år på grund af begges store interesse for håndarbejde, og de har udgivet tre bøger sammen.

Nu står de to sammen med Lene Buur for med stor ærefrygt at betragte museets samling af "nattrøjer".

- De blev nu ikke brugt om natten - der havde man dengang som regel ikke tøj på, siger Vivian Høxbro, og mener at trøjernes historiske navn måske snarere betyder noget i retning af undertrøjer.

- Jeg kalder dem selv for stjernetrøjer, fortsætter Vivan Høxbro: De fine små trøjer er forsynet med strikkede stjerner med masker, som det i dag volder besvær at finde ud af.

Trøjerne blev båret under tidligere tiders kvindedragt. Datidens overklasse havde dem syet i silke, og for at være med på moden, tilvirkede almuen deres egne, billigere version. Tilvirket af uld af de får, der gik på marken. Strikket på tynde pinde i sirlige mønstre, der har gjort sig, når man sad sammen med de andre kvinder i kirken. Måske havde man endda kunne sy et silkebånd på, hvis kæresten var af den galante slags, der vidste, hvordan han kunne glæde sin udkårne.

I Stiftsmuseet får Akiyo Murono forsigtigt vist trøjerne frem som et led i hendes studie. Den her er fra Lolland og den her fra Falster.

Lene Buur og Vivian Høxbro kan stedfæste trøjerne ved at studere forskellighederne i de komplicerede mønstre.

Museum-Lolland Falster har med 60 landets absolut største samling af "nattrøjer" - ikke mindst på grund af mange gemte trøjer fra Nordfalster, hvor man ikke lige sprang med på den første og bedste modetrend, men holdt ved den stolte egnsdragt langt op i tiden.

- I Japan er nordisk design berømt, siger Akiyo Murono, og fotograferer de fine trøjer: Snart vil en ny bog fra hendes hånd være med til at gøre dem endnu mere berømte.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Den Konservative Khader og… 17. januar 2020 kl. 21.45

AF: SIMON HAMPE SØRENSEN

Dannebrog og… 17. januar 2020 kl. 15.58

AF: POUL HANSEN

At tænke sig... 15. januar 2020 kl. 22.27

AF: JOHN WENNERWALD

Flere høreapparater i år 12. januar 2020 kl. 21.27

AF: JOHN WENNERWALD

Børnenes fremtid 05. januar 2020 kl. 17.30

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Det er da en god start 03. januar 2020 kl. 12.44

Annonce