Annonce
Lolland

Indstiller at lokalplan for biogasanlæg godkendes

Der var tilsyneladende ikke ligefrem nogen, der storsmilede i november ved borgermødet om biogasanlægget i Abed. Foto: Claus Hansen

11 indsigelser med bekymringer for blandt andet lugt, trafik, drikkevand, spildevand og sukkerfabrikkernes levetid.

ABED I de otte ugers offentlighedsfase er der kommet 11 høringssvar med bemærkninger og indsigelser mod, at der skal opføres et biogasanlæg ved Abed.

Bekymringerne og indsigelserne har ført til nogle ændringer, og et flertal i teknisk udvalg har nu indstillet lokalplanen med ændringer til endelig godkendelse af Lolland Byråd.

Stokkemarke Beboerforening og en gruppe borgere i Abed er bekymret for store lugtgener og spørger, hvordan kommunen vil håndhæve lugtgener, og om der kan sanktioneres.

Svaret lyder, at anlægsdesignet vil sikre, at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier ved boliger overholdes. Ved klager over lugt vil kommunen kontakte Nature Energy, der står bag anlægget, og eventuelt foretage tilsyn og lugtmåling eller skride til driftsforbud, indtil forholdet er lovliggjort.

Andre frygter for udslip af kuldioxid og metan, og igen fremhæves det, at anlægget designes og drives med henblik på at undgå lækager.

Vil bruge teknisk vand

Der er også bekymring for anlæggets vandforbrug og dets betydning for vandressourcerne i området - og der efterlyses løsningsforslag for brug af teknisk vand.

Der skal bruges 30.000 kubikmeter vand om året, og Nature Energy har fået udarbejdet et notat, hvor det nu fremgår, at der kan anvendes teknisk vand til størstedelen af vandforbruget. Teknisk vand kan være "urenset" vandboringsvand og opsamlet regnvand fra taget, og kommunen anbefaler nu, at der, så vidt det er muligt, anvendes teknisk vand til anlæggets drift, da kommunen har en knap mængde af grundvand.

I tre høringssvar kritiseres det videre, at der ikke er kloakeret på området, og at det ikke er beskrevet, hvordan spildevandet bortskaffes.

Vaskevand, procesvand og "ensilagesaft" vil blive ledt til lagertank og senere kørt på landbrugsjord sammen med den afgassede biomasse, men sanitært spildevand ledes til en separat samletank.

Mange er også bekymret for den øgede, tunge trafik på vejene med i gennemsnit 76 tilkørsler og 76 frakørsler fra anlægget hver dag. Der opfordres til cykelstier mellem Nørreballe og Stokkemarke.

Svaret lyder, at der i Kommuneplan 2017-2029 er beskrevet, at de eksisterende cykelstier langs med rute 9 skal forbindes med nye cykelstier, så der er cyklesti hele vejen fra Maribo til Tårs. Den øgede trafik på Vestre Landevej gør også, at der skal etableres en svingbane ved nedkørslen. Det har Vejdirektoratet stillet som vilkår for, at der kan etableres en ny vej til anlægget fra landevejen.

Der frygtes også for den øgede trafik på Vestre Landevej og de små veje, men transport-ruter mellem leverandører og biogasanlægget er ikke planlagt endnu. Men fortrinsvis de større veje skal bruges.

En borger spørger også, hvor længe Nordic Sugar egentlig vil beholde en produktion i Nakskov ...

Biogasproducenten Nature Energys to biogasanlæg på Lolland og Falster skal især levere gas til de to sukkerfabrikker og vil kunne producere, hvad der svarer til to tredjedele af sukkerfabrikkernes årlige gasforbrug. Biogassen skal produceres af gylle fra lokale husdyrhold, dybstrøelse, restprodukter fra sukkerproduktionen samt lokalt madaffald.

Resten af gassen, der skal udfase brugen af kul og olie i også andre store virksomheder, vil komme fra den 115 kilometer lange gasledning fra Sydsjælland gennem Falster til Nakskov, som regeringen har bedt det statslige selskab, Energinet, om at anlægge.

Ledningen til 800 millioner skal efter planen være færdig i 2024. Fra starten af 2024 forventes det også, at biogasproduktionen i Abed og på Falster er i gang.

  • Der var tilsyneladende ikke ligefrem nogen, der storsmilede i november ved borgermødet om biogasanlægget i Abed. Foto: Claus Hansen
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan