cookie-og-privatlivspolitik
Det var her, at turistforeningen har ønsket, at skulpturen af den hellige Birgitta skulle stå. Men efter to afslag er planerne opgivet.
Det var her, at turistforeningen har ønsket, at skulpturen af den hellige Birgitta skulle stå. Men efter to afslag er planerne opgivet.
Foto: Privatfoto

Lolland

Ingen hellig Birgitta til Maribo

Turistforening ville opstille skulptur ved pilgrimshuset, men mener, idéen er blevet kvalt af andre.
21. februar 2021 kl. 13:33 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

MARIBO Selv om Birgitta af Vadstena er grunden til, at Maribo er den by, som den er i dag, findes der ikke en skulptur eller statue af den svenske helgen i byen.

Det ville Turistforeningen for Maribo, Nord-, Midt- og Sydlolland gerne ændre på og har derfor søgt midler til at opstille en skulptur af den hellige Birgitta.

Hverken i Maribo Domsogns Menighedsråd, som man søgte samarbejde med, eller i kommunens fritids- og kulturudvalg er der dog opbakning til idéen.

- Det er åbenbart faldet menighedsrådet for brystet, at de blev præsenteret for et næsten færdigt projekt, og kulturudvalgets afslag på økonomisk støtte via de frie kulturmidler er kortfattet og helt uden begrundelse. Det er dybt skuffende, siger formanden for turistforeningen, restauratør Max Christensen.

- I turistforeningen ville vi gerne være med til at synliggøre Maribos historie til glæde for borgerne og byens mange turister, og hvad er mere naturligt end at placere en skulptur af Den Hellige Birgitta i det smukke haveanlæg ved pilgrimshuset.

Annonce

Kunstner fra Orø

Det var bestyrelsesmedlem Torsten Elsvor, der fik idéen, da han i sommeren 2020 læste en artikel i Ældre Sagens medlemsblad om billedhuggeren og skulptøren Steen B. Langvad, Orø, og dennes historiske værker.

- Han har blandt andet lavet en skulptur af dronning Margrethe 1., som i 2013 blev afsløret på Orø af vor nuværende dronning, af "det sidste kongemord i Danmark", af et ulvekobbel og meget andet, forklarer Torsten Elsvor.

Han fik skabt kontakt til Steen B. Langvad, der er selvlært skulptør og tidligere er uddannet som klejn- og grovsmed, senere illustrator og billedhugger.

Under et besøg på Orø fik man forhandlet sig frem til en pris, der ville dække produktionen af skulpturen, der skulle være i naturlig størrelse og med afsæt i nonnen fra Maribos byvåben.

Skulpturen af den hellige Birgitta skulle laves i cortenstål, så den ville fremstå rusten, rustik og vedligeholdelsesfri.

Annonce

Kvalte idéen

Prisen lød på i alt 50.000 kroner, og turistforeningen ville selv bidrage med 10.000 kroner, finde 15.000 kroner gennem andre tilskud og havde håbet at få de sidste 25.000 kroner gennem de frie kulturmidler.

Uden støtte fra menighedsrådet og kommunen er projektet dog ikke aktuelt.

- Af menighedsrådets afslag fremgår det, at det burde have været inviteret til indledende forhandlinger, da vi forestillede os, at statuen skulle stå i pilgrimshusets have, og at der burde være indhentet tilbud fra flere forskellige kunstnere. Det er en rigtig god måde at kvæle en idé på. At indhente sådanne tilbud er ikke gratis. Efterfølgende ville en skulptur med stor sandsynlighed løbe op i et sekscifret beløb, og undervejs kunne diverse smagsdommere og kritikere så spænde ben for hele projektet, siger Torsten Elsvor.

- Det er muligt, at jeg efter nogens opfattelse har grebet sagen helt forkert an. Det vil jeg gerne undskylde og beklage, men holdningerne er skuffende, og vi havde da forestillet os en mere positiv tilgang.


Kunstner ikke anerkendt

Også det kommunale nej skuffer initiativtageren. Ikke mindst fordi der i sagsfremstillingen står, at opførelsen af skulpturen og formålet lever op til kriterierne i de frie kulturmidler og understøtter kultur- og fritidspolitikken. Men i kommunen er der hentet rådgivning fra Fuglsang Kunstmuseum, som vurderer værker og placeringerne af disse.

Annonce

Kunstmuseet påpeger, at der ikke er tale om en anerkendt og professionel kunstner, der har lokal tilknytning, og i kommunen er der ikke præcedens for at støtte kunstnere, der ikke er anerkendt af Statens Kunstfond.

- Kunst er mange ting, og i nogle tilfælde også det rene snobberi. Steen B. Langvad vil ikke kaldes kunstner. Han er skulptør og optaget i Dansk Billedhugger Forbund, og åbenbart ikke fin nok til den lollandske elite. Lolland Kommune har i årevis pumpet i hundredtusindvis af kroner i diverse kunstprojekter og udstillinger, uden at de, hvis man fraregner Dodekalitten, har efterladt så meget som et enkelt synligt værk til glæde for borgere, gæster og turister i vore byer og landområder, siger Torsten Elsvor.

Idéen om skulpturen er derfor nu droppet af turistforeningen.

Læs også artiklen: Anerkender idé til skulptur men savnede samarbejdeKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

AF: JOHN WENNERWALD

Facebook skal bidrage 28. februar 2021 kl. 21.20

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE