cookie-og-privatlivspolitik
Den lille Vejrø har som alle andre pletter i Danmark en rig historie. Den afdækkes nu af maribonit.

3

Billeder

Den lille Vejrø har som alle andre pletter i Danmark en rig historie. Den afdækkes nu af maribonit.
Foto: Anders Knudsen/arkiv

Lolland

Kærlighedserklæring til Vejrø

Historiker fra Maribo udgiver bog om Vejrøs egnshistorie.




15. december 2019 kl. 12:05 Af Niki Treumer Mogensen

Annonce

VEJRØ Den lille ø nord for Fejø har fået sit helt eget værk, hvor dens egnshistorie afdækkes. "Vejrø - en historisk beretning om en ø i Smålandsfarvandet" hedder det lille bind, der på 62 sider fortæller om øen.

Forfatteren bag værket er maribonitten Pia Moth Kibsgaard Kjær, der udover at være sygeplejerske er kandidat i historie og fransk. Og netop det var blandt årsagerne til, at hun gav sig i kast med at skrive bogen.

- Med min baggrund som historiker fattede jeg interesse for, hvilke liv og historier der kunne dukke op, hvis man gravede nærmere og dybere på sådan en lille plet, hvor man kunne tænke "her er da ikke sket noget som helst", siger hun og fortsætter:

- Der har bare boet nogle få mennesker. Men hvordan har de boet, hvordan har de klaret sig, og er der overhovedet sket noget på sådan en ø, siger hun.

Selv har hun et tæt kendskab til øen, som hun hyppigt besøgte, da familien Kjær ejede den.

- Jeg har vel egentlig skrevet bogen "con amore". Jeg synes, det er en vidunderlig naturperle, som jeg holder rigtig meget af, og hvor jeg har haft mange skønne oplevelser fortæller hun.

Bogen beskriver i 12 kapitler forskellige aspekter af øens historie. Læseren kan blandt andet blive klog på øens skole, handel med omverdenen og udfordringerne dermed og udviklingen i befolkningstallet.

Dette er i dag på fem personer, hvilket er noget lavere end tidligere. I 1925 boede der for eksempel hele 76 på øen. Få år efter, i 1931, udgav Niels Stenfeldt bøger om Askø, Femø og Fejø, hvor Vejrø også var nævnt, og Pia Moth Kibsgaard Kjær stødte hurtigt på forfatterens tekster.

Derudover foregik undersøgelserne i høj grad på Rigsarkivet, hvor informationerne, der dukkede op, udviklede sig til små og spændende historier.

- Til sidst måtte det hele bare samles til det produkt, jeg står med i dag, siger forfatteren til "Vejrø" og påpeger, at selv om den har levet som en lillebror til Fejø, så bør dens baggrund beskrives:

- Øen har jo sit eget liv, og det er det, jeg har prøvet at hente frem og beskrive.

Har man lyst til at læse mere om øen, fra dengang den var ejet af kongen og beboet af fastlåste fæstebønder, til i dag, hvor den er et selvforsynende økologisk luksussted med 85 bådpladser i lystbådehavnen og egen flyveplads, kan bogen erhverves fra i dag.

Den kan findes Bog&Idés afdelinger lokalt samt i Antik Borelia i Holeby.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce