cookie-og-privatlivspolitik
Mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plastaffald samt drikke- og fødevarekartoner, restaffald og farligt affald samt tekstiler skal fremover sorteres særskilt.
Mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plastaffald samt drikke- og fødevarekartoner, restaffald og farligt affald samt tekstiler skal fremover sorteres særskilt.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Kan ikke nå ny affalds-håndtering til tidsfristen

Lolland må melde pas.
05. marts 2021 kl. 16:10 Af Marianne Knudsen

LOLLAND Der blev i juni med bred opbakning i Folketinget sat et stort mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990 - og affaldssektoren skal bidrage til at indfrie det mål gennem øget genanvendelse.

Uden nye initiativer vil affaldssektoren stå for 5,7 procent af CO2-udledningen i 2030. Den væsentligste andel af udledningerne stammer fra forbrænding af affald, og Folketinget har indgået aftale om en "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi."

Efterfølgende har Miljøministeriet i december udsendt en ny affaldsbekendgørelse. Den fastsætter 1. juli 2021 som frist for, at landets kommuner indfører husstandsindsamling af ni af i alt ti affaldstyper, der skal forhåndssorteres ved boligen.


Ti fraktioner

Det er mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plastaffald samt drikke- og fødevarekartoner, restaffald og farligt affald - samt indsamling af tekstiler fra 2022.

Miljøstyrelsen har oplistet tre muligheder for at opnå dispensation og udsættelse til 31. december 2022.

Annonce

- Men reelt så opfatter vi ikke, at Lolland Kommune vil være omfattet af de dispensationsmuligheder, siger sektorchef for Lolland Kommunes Teknik og Miljømyndighed, Jytte Harpøth.

- Så nu har vi - ligesom mange andre kommuner - skrevet til Miljøstyrelsen, at det ikke er praktisk muligt for os at nå det til 1. juli 2021, men at vi venter, at de nye ordninger kan være implementeret i oktober 2023.


Skrivebordsbeslutning

- Det er en skrivebordsbeslutning, der er truffet. Vi mener ikke, at man som ansvarlig kommune kan igangsætte massive investeringer og udbud og voldsomme ændringer, som har så stor betydning for borgerne og med risiko for at foretage fejlinvesteringer, udelukkende på baggrund af en politisk aftale fra sidste sommer, oplyser Jytte Harpøth og fortsætter:

- Lolland Kommune ønsker kun at træffe afgørelser af den karakter på baggrund af en lovgivning, og det blev muligt med udstedelsen af affaldsbekendtgørelsen 9. december 2020. Nu er der klarhed over, hvilke ordninger, der skal etableres, og hvornår de skal være implementeret, og forvaltningerne i Lolland og Guldborgsund kommuner er i samarbejde med REFA I/S nu ved at designe de nye ordninger for alle boligtyper.

Også Kommunernes Landsforening protesterer og har skrevet til miljøminister Lea Wermelin og anmodet om, at fristen for de nye affaldsordninger udskydes til udgangen af 2023.

Annonce

Forståelse for målet

Kommunernes interesseoranisation ser det som helt afgørende for affaldsområdet og borgernes tillid - og for at realiseringen af klimaplanen kan lykkes - at igangsættelsen af de nye affaldsordninger kan udskydes til udgangen af 2023, men understreger samtidig også overfor ministeren, at kommunerne har fuld forståelse for målet om mere genanvendelse og ønsker at bidrage til at nå det bedst muligt og hurtigst muligt.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE