cookie-og-privatlivspolitik
Med den seneste lempelse af pladskravet fra fire til to kvadratmeter per person går det mod lysere tider i Lollands kirker, hvor dagligdagen langsomt vender tilbage.

2

Billeder

Med den seneste lempelse af pladskravet fra fire til to kvadratmeter per person går det mod lysere tider i Lollands kirker, hvor dagligdagen langsomt vender tilbage.
Foto: Jan Knudsen/arkiv

Lolland

Kirkelivet vender langsomt tilbage

Efter måneder med stramme restriktioner kan kirkerne nu efterhånden begynde at vejre morgenluft.
03. august 2021 kl. 19:40 Af Benedicte Lorenzen

FAKTA
Lidt om restriktioner i kirkerne:
1. august 2021 er arealkravet på fire kvadratmeter per person blevet lempet til to kvadratmeter per person, uanset om deltagerne står, går eller sidder/knæler i kirken eller lokalet.
Anbefalinger om begrænset varighed af indendørs gudstjenester og religiøse handlinger og om undladelse af fællessang er tidligere ophævet. Ved indendørs gudstjenester og aktiviteter kan det lokalt overvejes, om sang kan undlades.
Der bør sikres mindst en meters afstand mellem deltagere, som ikke er i daglig tæt kontakt med hinanden, dog bør afstanden være mindst to meter, når der synges.
Kilde: Kirkeministeriet

LOLLAND Da kalenderen skiftede ham fra juli til august, blev coronarestriktionerne lempet endnu en tand.

For kirkerne betyder de seneste lempelser, at der kun behøver at være to kvadratmeter per person, der opholder sig i kirken mod fire kvadratmeter før.

Men hvordan går det med kirkerne, der blev hårdt ramt af restriktioner, da pandemien rasede allerværst? Det har vi spurgt nogle af Lollands kirker om.

I Sankt Nikolai Kirke i Nakskov fortæller menighedsrådsformand Mogens Warrer, at de stadig mærker coronaens favntag:

- Der har klart været færre til gudstjenesterne efter genåbningen, og man har kunnet mærke, at folk er mere forsigtige, siger han.

Annonce

Bisættelser har været svært

Den største udfordring under restriktionernes skygge har dog klart været bisættelserne og begravelserne, hvor folk har måttet begrænse antallet af deltagere, hvilket mange har haft svært ved:

- Det har været et problem, og her er vi endda heldige i Sankt Nikolai, fordi vi er en stor kirke med næsten 1.000 kvadratmeter indenfor. Vi har ikke været nødsaget til at sige til folk, at de kun måtte tage 10-15 personer med til bisættelsen, men tage 125 personer og stadig overholde begrænsningerne, da de lå på fire kvadratmeter per person, siger Mogens Warrer og tilføjer, at de faktisk har holdt antallet lavere end det tilladte, fordi de ellers ville være nødt til at lave pladser med dårligt udsyn.

Om få uger vil Sankt Nikolai Kirke dog atter summe af liv, når de unge får den konfirmation, der blev udskudt i foråret:

- I foråret besluttede vi at give konfirmanderne mulighed for at vælge, om de ville konfirmeres på det fastsatte tidspunkt med de restriktioner, der var, eller om de ville udskyde. To tredjedele valgte det sidste, og derfor har vi konfirmationer sidste lørdag i august og første lørdag i september, siger Mogens Warrer.


En svær tilbagevenden

Samme billede tegner sig i flere af Lollands kirker, hvor pladsen har været mere knap. Blandt andet i Horslunde Kirke. Menighedsrådsformand Marianne Krøll Møller ser frem til, at lempelserne for alvor begynder at træde i kraft:

Annonce

- Jeg synes, vi kan mærke, at der er færre i kirken, og at der stadig er nogen, der er bange for at komme til gudstjenesterne. Vi ser frem til, at lempelserne virkelig træder i kraft, men der er stadig et stykke vej. Fra 1. august må vi være 70 mennesker i kirken, hvor vi før måtte være 35, så det er stadig et stort kirkerum, når der reelt er plads til 200, forklarer hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE