Annonce
Lolland

Klagenævn afviser nabos klage over varmeværk

Rødby Varmeværk, hvor byggeriet skrider frem. Foto: Claus Hansen

En nabo frygter skygger og lugtgener fra nyt varmeværk, men har ikke fået medhold i sin klage.

RØDBY I juli 2020 besluttede Lolland Kommune, at der ikke skulle laves en miljøvurdering af og gives en vvm-tilladelse til det nye halmvarmeværk, som Rødby Varmeværk ville bygge. Den beslutning klagede en beboer i nærheden straks over til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Men halmvarmeværket er for nylig taget i brug, og for nylig har klagenævnet afvist naboens klage.

I klagen udtrykte naboen utilfredshed med, at det nye halmvarmeværk vil hindre udsigten over det åbne landskab og medføre skyggepåvirkninger for det omkringliggende boligområde i morgen- og formiddagstimerne.

Naboen anførte også, at projektet vil medføre lugtgener og føre røg og aske ind over byen. Derudover anførte klageren, at der også vil komme flere støjgener fra halm- og asketransporter og fra værkets egne køretøjer samt daglige støjgener fra værkets trykudligning.

Endelig protesterede naboen over, at projektet formentlig vil mindske værdien af det hus, vedkommende bor i, og at projektet kunne placeres et andet sted uden for byområdet, hvor påvirkningen ville være mindre.

Klageren bemærkede i øvrigt også, at det er glædeligt, at Lolland Kommune har inddraget overvejelser om miljøet, og at kommunen på samme måde burde tage hensyn til de mennesker, som lever og bor tæt på halmvarmeværket.

Ikke flere transporter

Kommunen har på sin side vurderet, at varmeværket kan overholde MCP-bekendtgørelsen, som blandt andet stiller krav angående luftforurening og beskyttelse af jord og grundvand.

Kommunen har også vurderet, at det nye værk ikke forventes at medføre flere transporter med halm til og fra værket, og at trafikbelastningen og -støjen derfor ikke anses for at blive væsentligt forandret.

Til kritikken af, det nye varmeværk skulle påvirke landskabet, og at det skulle give skyggegener, har kommunen påpeget, at det nye værk opføres i tilknytning til et eksisterende værk, som også fylder godt i landskabet. Og at det i øvrigt er krævet i lokalplanen, at der rundt om værket skal være et 10 meter bredt plantebælte, så Rødby fastholder sin grønne, levende afgrænsning til det åbne land.

Samlet set vurderer kommunen, at projektet ikke får en væsentlig indflydelse på den landskabelige værdi omkring Rødby - selv om det tager en årrække, før beplantningen vokser til.

Hvad angår klagerens bekymring for gener fra lugt, røg og aske, bemærker kommunen, at den ikke har kendskab til gener fra det gamle værk på stedet. Skulle der komme gener fra det nye, vil kommunen kunne regulere det efter den førnævnte MCP-bekendtgørelse.

Konklusionen er derfor klar: Kommunen fastholder sin afgørelse om, at projektet ikke vil give anledning til væsentlig påvirkning af miljøet og derfor ikke er omfattet af pligten til at lave en miljøvurdering.

Klagen omfattede altså, som det fremgår, en række forskellige forhold. Men det var ikke dem alle, klagenævnet kunne behandle. Om det nye halmvarmeværk påvirker værdien af klagerens ejendom, kan nævnet for eksempel ikke tage stilling til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enig med kommunen

Om kommunens afgørelse er hensigtsmæssig eller rimelig i forhold til for eksempel naboernes interesser, har nævnet heller ikke mulighed for at vurdere, så det har holdt sig til at tage stilling til, om projektet er omfattet af miljøvurderingspligten.

Det er det ikke, konkluderer nævnet:

"Miljø- og Fødevareklagenævnet finder, efter en samlet vurdering af sagens oplysninger og klagen, ikke grundlag for at tilsidesætte Lolland Kommunes vurdeing af, at projektet ikke vil medføre væsentlige indvirkninger på miljøet og dermed ikke udløser krav om udarbejdelse af en miljøkonsekvensrapport", står der i afgørelsen.

  • Rødby Varmeværk, hvor byggeriet skrider frem. Foto: Claus Hansen
Annonce
Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken