cookie-og-privatlivspolitik
Det ene bassin er ved at fyldes med vand. Det er dog nok primært regnvand fra de seneste uger, der er blevet samlet her. Godsejer Carsten Høegh glæder sig til at se det liv, som det nye minivådområde kan samle.

3

Billeder

Det ene bassin er ved at fyldes med vand. Det er dog nok primært regnvand fra de seneste uger, der er blevet samlet her. Godsejer Carsten Høegh glæder sig til at se det liv, som det nye minivådområde kan samle.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Klar til kamp mod kvælstoffet

- Vi vil spare 600 kilo kvælstof om året fra at løbe ud i havet, forklarer godsejer.
06. april 2021 kl. 20:50 Af Palle Nevad Frandsen

STORE LØJTOFTE Endnu er der ikke grønt, eller særligt vådt for den sags skyld, når man går rundt om det minivådområde, der bliver det første færdige af sin slags på Lolland-Falster. Vandet kommer dog snart, og det samme gør græsset rundt langs anlæggets diger.

Med minivådområdet går godset til kamp mod kvælstoffet fra marken omkring de nye bassiner, og i sidste ende kommer det vandkvaliteten i Smålandsfarvandet til gavn.

- Vi vil spare 600 kilo kvælstof om året fra at løbe ud i havet. Det vil i stedet blive omdannet til frit kvælstof gennem fordampning i minivådområdet, forklarer Carsten Høegh.

Som frit kvælstof indgår det blot som en del af atmosfæren.

Minivådområdet vil bestå af drænvand fra 96 hektar mark, og derfor vil det få et vandspejl på 0,97 hektar. Når vandet kommer ind i området fra marken, løber det ned i et bassin kaldet sedimentationsbassin. Her skal op mod halvdelen af den fosfor, der er i vandet, bundfælde.

Annonce

Vandet fortsætter ud i de store bassiner, hvor der skiftes mellem en dybde på 30 centimeter og en meter. Disse mål er vigtige for at rense vandet. Til sidst løber vandet ned ad en såkaldt iltningstrappe, inden det løber i vandløbet og videre ud i Marrebæks Rende.

Arbejdet med det nye minivådområde begyndte i oktober, og midt i januar var to gravemaskiner færdige med arbejdet.

- Der er blevet flyttet 7.500 kubikmeter jord, fortæller Carsten Høegh, og de store bassiner er placeret på et stykke mark og på et område, hvor der tidligere har været hestefold.

For godsejeren er der to positive effekter ved minivådområdet. Det gavner nemlig både vandkvaliteten, og så bliver det forhåbentlig en fryd for øjet. Selvom der endnu ikke er meget vand, har der været ænder forbi.

- Jeg så en omtale i et blad om et minivådområde et andet sted i landet, hvor der var flyttet et svanepar ind, og det kunne jeg da også tænke mig.

Annonce

I Lolland Kommune kunne man også se værdien i et sådant sted, og derfor var der ikke problemer med at få godkendt ansøgningen til at skabe området.

Minivådområdet er skabt med støtte fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.

- De betaler egentlig hele anlægget, men vores har haft lidt ekstra udgifter, som vi selv betaler. Tilskuddet lyder på 734.000 kroner, og det færdige område koster 790.000 kroner, fortæller Carsten Høegh.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

Annonce

ANNONCE