cookie-og-privatlivspolitik
Husmandsstedet består af to længer vinkelret på hinanden. Den nord-sydvendte længe er den ældste fra omkring 1775, mens den øst-vestvendte længe er opført en gang i 1800-tallet. Det er på den længe, at den oprindelige tækkede gavl endnu kan opleves i bygningens østlige ende.
Husmandsstedet består af to længer vinkelret på hinanden. Den nord-sydvendte længe er den ældste fra omkring 1775, mens den øst-vestvendte længe er opført en gang i 1800-tallet. Det er på den længe, at den oprindelige tækkede gavl endnu kan opleves i bygningens østlige ende.
Foto: Realdania By & Byg

Lolland

Køber og sikrer særegent lollandsk hus

Realdania vil bevare særlig lollandsk egnsbyggeskik for eftertiden.
07. september 2019 kl. 18:10 Af Marianne Knudsen

Annonce

MAGLETVING Et husmandssted, der er et af de få tilbageværende eksempler på en særlig lollandsk egnsbyggeskik, bliver nu sikret for eftertiden.

Realdania By & Byg har købt huset, der skal restaureres og bevares, da det fredede hus fra sidst i 1700-tallet er et fint eksempel på den byggeskik med tækkede gavle, som i århundreder har præget Lolland. De var en gang vidt udbredt på øen, men er i dag stort set forsvundet.

Huset på Mageltving Møllevej 23 er tilmed et af Danmarks ældst bevarede husmandssteder. Foruden det fredede husmandssted på Mageltving Møllevej findes kun fem andre fredede husmandssteder i Danmark.

Huset ligger for enden af en markvej ikke langt fra den tidligere herregård, Pederstrup. Det er opført sidst i 1770'erne som hjemsted for en af egnens fæste-husmænd, der kunne supplere familiens husholdning via et lille jordstykke og lidt dyrehold. I 1700- og 1800-tallet var der tusindvis af sådanne husmandssteder over hele landet: I dag er mange nedrevet eller ombygget.

Nu er det lille stråtækte hus købt af Realdania By & Byg, som inden længe går i gang med en restaurering, der skal sikre, at ejendommen bevares, så den fremover kan bidrage til at udbrede fortællingen om et stykke dansk kultur- og bygningshistorie og dermed fremme den levende bygningskultur.


Dansk egnsbyggeskik

- Vi er meget glade for købet af det lollandske husmandssted. Huset fremstår i sit originale og stort set intakte udtryk med blandt andet de tækkede overgavle, og både udvendigt og indvendigt giver huset en fin fornemmelse af, hvordan et husmandssted så ud og fungerede før i tiden. Vores mål er at fastholde udtrykket og autenticiteten og bevare huset for eftertiden som et enestående eksempel på en lollandsk egnsbyggeskik, siger administrerende direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld i en pressemeddelelse.

Den lollandske egnsbyggeskik indgår nu i Realdania By & Bygs samling af godt 60 historiske ejendomme, herunder blandt andet et tanghus fra 1865 på Læsø og et lille byhus på Ærø fra 1690 med stærke rødder i den lokale byggeskik.

Hver især er de med til at levendegøre fortællingen om dansk bygningsarv og danske egnsbyggeskikke.

På ejendommen på Mageltving Møllevej er de tækkede, lodrette gavle trukket lidt ud fra facaden, så de danner et udhæng, en såkaldt "styne", hvorunder husmanden kunne opbevare sine arbejdsredskaber. Denne type tækning kendes ikke andre steder i landet. De fleste andre steder står gavlene som oftest i bindingsværk eller med brædder eller spån.


Holstensk tækning

I tråd med egnens byggeskik er stråtaget på det lille husmandssted udført som en såkaldt holstensk tækning. Det betyder, at mønningen, det vil sige tagryggen, er holdt sammen via små bundter tækkerør, der er syet fast til de to øverste lægter.

Selve bindingsværket er med både fodrem, skråbånd, løsholter, dokker, tætstående stolper og solidt egetømmer, og som det ligeledes har været kutyme i generationer på Lolland, er husmandsstedets bindingsværk kalket "over stok og sten" og ikke opstreget - det vil sige med synligt bindingsværk - sådan som det ofte ses på fynske og sønderjyske bindingsværksgårde.


Levn fra svunden tid

Også indvendigt står huset som et levn fra en svunden tid. Rummene er ganske små - "storstuen" er kun på cirka 12 kvadratmeter - og det simple, men fine interiør er bevaret i form af oprindelige fyldingsdøre, gerichter, dørgreb og låsekasser samt plankegulve og lofter med fritliggende bjælker. I loen ligger stadig det lerstampede gulv, og i stalden står stadig de oprindelige bokse og døre.

Oprindeligt hørte der cirka to hektar jord til gården, men det meste er i dag solgt fra. Tilbage er dog stadig en smuk have med pilehegn og opdeling i prydhave og nyttehave.

Forude venter nu en restaurering, som skal sikre, at ejendommens arkitektoniske udtryk og autenticitet fastholdes. Som en del af restaureringen vil huset undergå en mindre modernisering, blandt andet en udskiftning af husets tekniske installationer, således at huset i fremtiden kan lejes ud. Udlejningen skal sikre en fornuftig driftsøkonomi i huset og dermed dets fremtid.

Interesserede kan følge restaureringen af huset ved at melde sig ind i Realdania By & Byg Klub, og afslutningen af restaureringen fejres med et åbent hus-arrangement, hvor alle er velkomne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce