cookie-og-privatlivspolitik
Johan og Gurli Olsen var begge gennem flere år trofaste medlemmer af hjemmeværnet, og en del af deres historie bliver fortalt på særudstillingen i bunkeren ved Maribo Bibliotek.

3

Billeder

Johan og Gurli Olsen var begge gennem flere år trofaste medlemmer af hjemmeværnet, og en del af deres historie bliver fortalt på særudstillingen i bunkeren ved Maribo Bibliotek.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

Kom helt tæt på hjemmeværnet

Museum er klar til en ny sæson og med en ny særudstilling.
21. maj 2020 kl. 10:15 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

MARIBO Bunkeren bag Maribo Bibliotek er klar til at modtage gæster. Bjarne Nielsens store samling af effekter, der alle har noget med det danske militær at gøre, er opdateret, og en ny særudstilling kommet til. Men endnu er der lukket. Som andre museer venter Bjarne Nielsen på lov til at åbne.

Når regeringen giver grønt lys, vil det atter være muligt at få adgang til koldkrigs-bunkeren og fordybe sig i de mange effekter fra dansk militær før og nu. Men der bliver restriktioner for adgangen. Bjarne Nielsen er selv i risikogruppen for covid-19, og derfor vil der ikke blive taget chancer.

- Når den røde lampe lyser, er der ikke adgang til bunkeren, før der kommer nogle ud. Jeg tager maksimalt 8 til 10 personer ind ad gangen, fortæller han.

Alligevel ser han dog frem til at åbne. Både fordi han hele vinteren har arbejdet på en ny udstilling, og fordi de faste udgifter for leje af bunkeren skal betales.

Efter sidste år at have stillet skarpt på modstandsbevægelsen tager han nu fat i den del af det danske forsvar, som opstod på skuldrene af de danske modstandsfolk efter anden verdenskrig. Hjemmeværnet.

I særudstillingen bliver man klogere på den opdeling, som hjemmeværnet har haft i en del år, hvor mange var fordelt ud i virksomhedshjemmeværn alt efter deres speciale. Sådan er det ikke længere, hvor man kun er delt i hær-, marine- og flyverhjemmeværnet.

Udstillinger mindes også to af de hjemmeværnsfolk, som Bjarne Nielsen selv har været chef for i flyverhjemmeværnet. John og Gurli Olsen var aktive gennem mange år. For John Olsen var det mere end 60 år, og selv om han blev over 90 år, var han en aktiv del af kompagniet. Hustruen Gurli var sidste medlem af Lottekorpset, men da det lukkede i 1989, blev hun også en del af flyverhjemmeværnet. Efter ægteparret gik bort, overtog Bjarne Nielsen en masse af deres effekter fra hjemmeværnet, og det er en del af dem, man kan se som en del af den nye udstilling. Her er også en masse af det grej, som hjemmeværnet har brugt både før og nu.

Præcis hvordan åbningstiderne bliver i disse coronatider, ved Bjarne Nielsen ikke, men man kan altid følge med på museets facebookside, Maribo Bunker - og Militær Museum, hvor åbningstiderne vil blive offentliggjort, efterhånden som de er klar.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce