cookie-og-privatlivspolitik
Thomas Fabienke, der er næstformand i Madens Internationale Højskole, har købt den gamle højskole på Højskolevej 79 i Søllested, hvor Joanna Skole & Opholdssted holder til i dag.

7

Billeder

Thomas Fabienke, der er næstformand i Madens Internationale Højskole, har købt den gamle højskole på Højskolevej 79 i Søllested, hvor Joanna Skole & Opholdssted holder til i dag.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Kommende madhøjskole har fundet domicil

Folkene bag højskoleprojektet har allerede gennemført sommerkurser og har også internationale kontakter i blandt andet Japan, der bakker op om planerne.
07. januar 2021 kl. 09:01 Af David Arnholm

FAKTA
På grund af corona-situationen og af hensyn til de nuværende beboere kunne Folketidende ikke komme indenfor at fotografere. Men ejendomsmægleren EDC Erhverv i Næstved, som har formidlet salget, har flere billeder liggende på sin hjemmeside.

SØLLESTED Planerne om at åbne en international madhøjskole på Lolland-Falster er kommet et stort skridt nærmere at blive til virkelighed. I går faldt en handel nemlig på plads, der vil sikre skolen et sted at være.

Det bliver den gamle højskole i Søllested, som tidligere har huset Krumsø Efterskole og i dag er udlejet til Joanna Skole og Socialpædagogisk Opholdssted. Som Folketidende fortalte 1. december, blev bygningerne sat til salg for 6,25 millioner kroner, efter at den hidtidige ejer - firmaet Blue F.F. Aps - er gået konkurs. Og i den forbindelse opsagde Joanna Skole og Socialpædagogisk Opholdssted lejekontrakten med virkning fra 30. juni 2022.

Det er næstformanden i Madens Internationale Højskole, landmand Thomas Fabienke, der har købt skolen og nu overtager lejekontrakten med Joanna Skole og Socialpædagogisk Opholdssted. Og at den bliver på stedet det næste halvandet års tid passer fint.

- Det passer i alles kram, at vi ikke skal rykke ind i morgen, men har god ro, siger Thomas Fabienke.

Det giver nemlig madhøjskolen tid til at blive godkendt af Undervisningsministeriet - det tager mindst 10 måneder - og at rejse de nødvendige penge til at gå i gang og til at købe bygningerne af Thomas Fabienke. Målet er at rejse 10 millioner kroner, så der også er penge til indretning med videre - for eksempel er det planen at bygge drivhuse og et orangeri.

Annonce

Lykkes det ikke at få pengene i hus inden sommeren 2022, vil madhøjskolen kunne leje sig ind den første tid, indtil det lykkes. For selvom en højskole skal eje sine bygninger, behøver det ikke at gælde fra dag et. Hvis den lejer sig ind med forkøbsret, kan det falde på plads i løbet af et årti, fortæller Lene Hatt.


Helt ideelle bygninger

Bestyrelsen i Madens Internationale Højskole har det seneste halve år set på en række forskellige bygninger til at realisere planen om en højskole, der skal handle om hele processen fra jord til bord.

- Vi har set mange gode steder med forskellige muligheder, men da vi så den tidligere højskole i Søllested, var vi overbeviste om, at bygninger og omgivelser dækker højskolens mange behov. Det er helt ideelt, vurderer bestyrelsesformand Lene Hatt.

Bygningerne er da også på knap 4.000 kvadratmeter fordelt på flere etager og omfatter blandt andet 22 dobbeltværelser, flere køkkener og undervisningslokaler, en samlingssal, to lærerboliger og omkring en hektar jord, der efter planen skal dyrkes med forskellige former for grøntsager, der skal bruges i undervisningen. Og bygningerne er velholdte, vurderer Thomas Fabienke, der altså privat løber risikoen ved købet.

- Vi har set en masse andre steder, men det her er noget, jeg godt turde involvere mig i. De andre steder har der skullet gøres for meget, men det her er i god stand. Og hvis ikke vi får højskolen op at stå, så kan de her bygninger bruges til mange andre formål, siger han og nævner, at en af bygningerne er fra 2007 og en anden fra 2000.

Annonce

Udover at skrive ansøgninger og udarbejde læreplaner skal den kommende tid blandt andet bruges på at udbygge opbakningen til projektet. Man kan således blive medlem for 250 kroner om året, og man kan læse mere på www.hoejskolelf.dk.

Læs også artiklen: "Joanna Skole: Det er win-win for alle"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

AF: JOHN WENNERWALD

Hurra for lokale holdninger 12. september 2021 kl. 22.15

Annonce

ANNONCE