Annonce
Lolland

Kommune skal være vild

Ude på de forskellige steder kan man finde kommunens skilte, der forklarer, hvorfor naturen her får lov at være lidt vild. Det er helt bevidst og ikke en spareøvelse. Foto: Anders Knudsen

Medarbejdere hos Park & Vej har meldt kommunen til konkurrencen "Danmarks vildeste kommune".

LOLLAND Biodiversitet er kommet på mode med tv-programmer som "Bonderøven" og "3 dyr, 2 hold, 1 døgn", der har sat fokus på rødlistearter, blomsterenge og vilde skove.

Lolland Kommunes Park & Vej-afdeling har i flere år redet med på den grønne bølge. Langsomt er nogle af de velfriserede plæner forvandlet til grønne oaser med høje græsser og vilde blomster. Sivgræsser og stauder har indtaget byernes bede. Og langs vejene er påskeliljer netop nu på vej op i rabatterne.

- Nu kører vi med botaniske blomsterløg. De forædlede har kort levetid og er ikke så interessante for insekter. Disse kommer år efter år efter år, siger parkforvalter hos Park & Vej Helle Kjørup Nielsen om blomsterne.

Nu er Lolland blevet partner i "Vild med vilje", og medarbejderne i Park & Vej har meldt kommunen til Miljøministeriets konkurrence "Danmarks vildeste kommune".

Problemet med at omdanne til biodiversitet er, at den fede lollandske muld faktisk næsten er for god. Derfor har kommunen aftaler med landmænd, der laver wrap, når områderne med græsser bliver slået.

- Når der kommer mindre næring, har græsset og ukrudtet dårligere levevilkår. Og så kan der nemmere indfinde sig spændende ting som blomster og urter. Vi håber at kunne gå den vej stille og roligt, forklarer Helle Kjørup Nielsen.

- Der er eksempler på, at det tager syv år at omdanne et areal, der før har været slået hver 14. dag, til en blomstereng, siger tilsynsførende på de grønne områder Trine Øllegaard Syvmand fra Park & Vej.

Projektet har fået lollikkerne til at undre sig. Folk har troet, at kommunen sparede på græsslåningen, og der er kommet klager over tidsel- og mælkebøttefrø. Her prøver kommunen så at klippe tidslerne ned og slå lidt mere i områder med mange mælkebøtter. Men planen er at lade græsset gro.

- Her havde vi før to-tre maskiner på hver tredje uge. Nogle tog kanterne langs hækkene, nogle tog skråninger, andre tog flader. Nu har vi én maskine, der kommer hver tredje uge og slår stier og langs hækkene til naboerne, siger Trine Øllegaard Syvmand om et af de områder, der er udlagt til biodiversitet - kælkebakken ved Blæsenborg Allé i Maribo.

Her slås der stier i det lange græs, så beboerne i området kan færdes og måske glædes over blomster og insekter, der nu boltrer sig der i løbet af sommeren. Det har været vigtigt for kommunen, at biodiversitetsprojekterne skabes med respekt for både fauna, flora og de mennesker, der bruger områderne.

Flere steder i kommunen er der nu græsarealer, hvor græsset står højt hele sommeren. Andre steder græsses der ned ved hjælp af får og køer. I lystskoven i Rødby er der etableret gode paddehuller og levesteder for stor vandsalamander side om side med legende børn, motionsløbere og hundeluftere. I Horslunde er der klippet en hel labyrint på et græsareal.

- Her fik vi klager, da vi endelig slog det høje græs. Så glade var de blevet for det, griner Trine.

- Det sparer mandetimer. Men det er ikke for at fyre folk. Det er, fordi vi hellere vil have dem til at lave noget andet end at slå græs, fortsætter hun.

- Det er da sjovere at gå på arbejde, når man får lov til at udvikle sådan noget her, siger Helle Kjørup Nielsen.

Mandetimerne går blandt andet til at passe de staudebede, der nu er anlagt i byerne. Det er også en del af planen om at give bier, sommerfugle og insekter mere at leve af.

Planen er, at Lolland Kommune skal have endnu mere biodiversitet i de to år, konkurrencen løber.

- Vi håber, at konkurrencen giver os en platform til at fortælle om projektet, siger Trine.

- Hvis vi får virksomheder, foreninger og borgerne med i det her fællesskab, så er der ingen grænser for, hvor vildt det kan blive. Det her er kun starten! lover Helle.

Forskellige steder i kommunen har Park & Vej sat blomsterløg, der kan lyse op og give pollen til bierne. Her bliver der kun klippet græs i en bane langs hækkene og vejbanen. Foto: Anders Knudsen
I løbet af foråret og sommeren vil græsset her på Kælkebakken i Maribo vokse vildt. Der slås gange i græsset, så områdets beboere stadig kan færdes der, viser Trine Øllegaard Syvmand og Helle Kjørup Nielsen. Foto: Anders Knudsen
  • Ude på de forskellige steder kan man finde kommunens skilte, der forklarer, hvorfor naturen her får lov at være lidt vild. Det er helt bevidst og ikke en spareøvelse. Foto: Anders Knudsen
  • Forskellige steder i kommunen har Park & Vej sat blomsterløg, der kan lyse op og give pollen til bierne. Her bliver der kun klippet græs i en bane langs hækkene og vejbanen. Foto: Anders Knudsen
  • I løbet af foråret og sommeren vil græsset her på Kælkebakken i Maribo vokse vildt. Der slås gange i græsset, så områdets beboere stadig kan færdes der, viser Trine Øllegaard Syvmand og Helle Kjørup Nielsen. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem