cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Jan Knudsen

Lolland

Kommuner tæller samme strøm med to gange i jagten på at blive CO2-neutrale

Grøn strøm bliver talt dobbelt i kommuners CO2-regnskaber. Københavns teknik- og miljøborgmester erkender, at der snydes på vægten med strøm fra vindmøller på Lolland.
24. oktober 2021 kl. 10:57 Af Citat: Jyllands-Posten

Den grønne strøm bliver produceret én gang, men i kommunernes CO2-regnskaber tæller den med to gange.

Jyllands-Posten kan søndag afsløre, hvordan kommuner på kreativ vis fører regnskab i jagten på at blive CO2-neutrale.

Et eksempel på metoden: Københavns Kommune har som målsætning at blive CO2-neutral i 2025, og for at nå det mål har kommunens Energiselskab Hofor blandt andet opsat 22 vindmøller på Lolland.

Den grønne strøm, som vindmøllerne producerer, indregner Københavns Kommune i sit CO2-regnskab - med den begrundelse, at kommunen ejer møllerne. Men præcis den samme strøm tæller Lolland Kommune også med i sit CO2-regnskab - med den begrundelse, at møllerne fysisk står her.

Strømmen bliver altså dobbeltkonteret.

Annonce

Det er »en skandale«, mener Kristian Borch, seniorforsker i grøn omstilling på Ruralis-instituttet i Trondheim og ekstern lektor på Aalborg Universitet.

- Regnskaberne er jo misvisende. De giver et falsk billede af, hvor langt kommunerne er med den grønne omstilling. En vindmølle høster den vind, den gør, og sparer den CO2, den gør. Det gør den ikke både i København og på Lolland, siger Kristian Borch.

Jens Friis Lund, professor i politisk økologi ved Københavns Universitet og medstifter af Klima- og Omstillingsrådet, vurderer, at kommunernes dobbeltkontering kan blive en bremseklods for den grønne omstilling.

- Andre aktører kan tænke, at det ikke er nødvendigt at oppe sig, når de ser, at kommunerne allerede er tæt på at blive CO2-neutrale.Kommunernes regnskaber giver en falsk fornemmelse af for meget fremgang, siger han.

De statslige myndigheder har i årevis været vidende om kommunernes dobbeltkontering. Fra statslig side har man opfordret kommunerne til ikke at dobbeltkontere, men ikke forbudt dem at gøre det.

Annonce

Ninna Hedeager Olsen (EL), teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, erkender, at man kan beskylde kommunen for at »snyde på vægten«.

Klimaminister Dan Jørgensen skriver i en mail, at dobbeltkonteringen »kan være misvisende«, men henviser til, at kommunerne »selv står til ansvar« for deres regnskaber.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE