cookie-og-privatlivspolitik
Sammen med tømrer og tækkemand, Carsten Malmros Jensen, kunne man prøve at tække med tang som på Læsø. Et tag holder 250 år, så det er vigtigt at viden om det videre.

7

Billeder

Sammen med tømrer og tækkemand, Carsten Malmros Jensen, kunne man prøve at tække med tang som på Læsø. Et tag holder 250 år, så det er vigtigt at viden om det videre.
Foto: Anders Knudsen

Lolland

Kunne prøve de gamle håndværk

Den traditionelle håndværkerdag på Frilandsmuseet nytænkt
13. maj 2019 kl. 20:00 Af Marianne Knudsen

Annonce

MARIBO I stedet for bare at kigge på dygtige håndværkere, der viser, hvordan det var at være murer, tømrer, tækkemand, maler, madmor og syerske i gamle dage, var der søndag mulighed for selv at prøve.

Museum Lolland-Falster havde nytænkt den traditionelle håndværkerdag på Frilandsmuseet, men det var publikum lidt trægt til at fange. Næste år går det formentlig bedre.

På Naturlandets nye Info-punkt, der er føjet på Frilandsmuseets indgangsbygning, var den uddannede murer Hans Christian Hansen - der ved alt om kalkning fra sin læretid i 1960'erne - i fuld sving med at kalke over stok og sten, som man gør på bindingsværk på Lolland.

Så træværket blev altså også overkalket. Da domkirken i Maribo sidst blev kalket, skulle den have syv gange, så Hans Christian Hansen venter, at han kommer til at svinge kosten en del gange på bygningen.

Bagved var Lindy Fynholm og Erik Frederiksen i gang med skørsaven for at save ud til nye højbede, hvor der skal plantes lægeurter, og længere fremme på græsset forsøgte Hans Brøgger at lokke folk til at prøve at pudse en gammeldags væg med rør op med kalkmørtel.

Et nyt tilbud til børnene blev også prøvet af. De kunne få et aftryk af fortiden med hjem. Søstrene Amalie og Andrea fra Maribo havde med udgangspunkt i en karte til rensning af uld fundet uld, som de med farve fik lavet et aftryk af i trykpressen hos Sarah Bodil Tierney.

I rollen som madmor var museumsdirektør Ulla Schaltz hoppet ind, og hun fik både bagt pandekager på støbejernskomfuret og kogt grøntsagssuppe, mens formidlingsinspektør Anne-Lotte Sjørup Mathiesen måtte skrælle den ene kartoffel efter den anden til grøntsagssuppen.

Og direktøren var i godt humør. Her i valgkampen har både Socialdemokratiet og Venstre sagt, at de vil afskaffe den årlige, to procent besparelse fra statens side på kulturinstitutionerne:

- Det ville være fantastisk, for vi har allerede mistet en stilling på den konto, siger Ulla Schaltz.

Godt humør var der også i den gamle skole, hvor Højreby Spillemandslaug spillede, så man ikke kune lade være med at trampe i takt med træskoene.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce