cookie-og-privatlivspolitik
Skulpturen "Aluminiumstårnet" af Peer Bruuns er ved en renovering ved en fejl blevet malet grå.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Kunstners enke klager

Ophavsret krænket ved uprofessionel renovering af skulptur.
02. december 2021 kl. 06:23 Af Marianne Knudsen

NAKSKOV Det skulle være så godt for et år siden, da Nakskov Rotary Klub tilbød at betale for svejsningen af maler og billedhugger Peer Bruuns fire og en halv meter høje skulptur "Aluminiumstårnet."

Den øverste del af tårnet var knækket og hang ned ad siden på skulpturen, og det skulle udbedres, men sagen er endt skidt for tårnet, der står ved bagindgangen til Nakskov Teater ved Blegen.

For det viser sig, at Peer Bruuns enke, Vibeke Kornerup Bruun, i foråret har påberåbt sig, at hendes mands ophavsret er blevet krænket ved den uprofessionelle renovering af skulpturen, som der blev tale om. Arbejdet blev udført af elever på Celf under supervision af lærere.

Skulpturen, der har fremstået med blank aluminiumsoverflade, der kan fange og genskinne solens stråler, blev pludselig også overmalet i en lys grå farve.

Regningen for at komme ud af den kedelige situation og bringe skulpturen tilbage til sin rette udtryksform hænger nu på Lolland Kommune ved fritids- og kulturudvalget, hvor medlemmerne i morgen skal tage stilling til en udbedring af værket.

Annonce

Nakskov Kommune købte "Aluminiumstårnet" i 1970 i forbindelse med Nakskov Kunstuge, og skulpturen blev placeret ved havnen i Nakskov.

Senere har værket stået på hjørnet af Østre Boulevard og Rødbyvej, hvor "Nakskovdrengen" nu står, men blev i 1990 flyttet til plænen bag Nakskov Teater.

- Jeg sprang en halv meter op i luften, da jeg så et udklip fra Folketidende 27. februar 2021. Der stod, at "Aluminiumstårnet" var repareret, svejset, malet og genopstillet, fortæller Vibeke Kornerup Bruun, der i dag bor i Hornbæk.

En god, tidligere nabo fra Keldernæs havde sendt avissiden i serien "Kunst på gadeplan" til hende.

- Siden har jeg så også været nede og bese skulpturen, og jeg kan sige, at Peer aldrig ville være gået med til malet aluminium. Så ville han have lavet skulpturen i et helt andet materiale, påpeger Vibeke Kornerup Bruun.

Annonce

- Skulpturen dør jo også totalt. Meningen er, at solen skal ramme buerne og kanterne, og det dør jo, når den er malet. Aluminiummet skal være det bærende, tilføjer hun.

Efter den kedelige opdagelse henvendte Vibeke Kornerup Bruun sig til Lolland Kommunes stab for Kultur, Fritid og Borgerservice om krænkelse af ophavsretten, da værket ikke fremstår blankt i udtrykket.

- For der må udvises en respekt for tingen - og for kunsten i al almindelighed, mener hun.

Vibeke Kornerup Bruun siger, at kommunes kultur- og fritidskonsulent efterfølgende har gjort et godt stykke arbejde, og at hun er blevet behandlet pænt:

- Jeg kunne jo gå videre til Billedkunstnernes Forbund og lave en sag ud af det, men det har jeg ikke lyst til. For Peer og jeg havde så mange gode år på først Lolland og siden i Nykøbing, efter at han også blev billedkunstlærer på Katedralskolen.

Annonce

At værket derudover også er flyttet fra sin oprindelige placering ved havnen og har været placeret forskellige steder i kommunen, mener Peer Bruuns enke ikke, at han ville have noget imod.

Jævnfør ophavsretten kan omplacering af kunstværker kun ske med accept fra kunstneren selv eller dennes efterkommere, ligesom kommunen skal sikre sig, at værket ikke fremstår på en måde, som er krænkende for de kunstneriske intentioner.

Der blev ved handlen ikke udfærdiget et drifts- og vedligeholdelsesdokument, hvilket ellers er gængs forretningsskik ved indkøb af offentlig kunst i dag.

Af sagsfremstillingen til fritids- og kulturudvalget fremgår det, at Nakskov Rotary Klub fik grønt lys af administrationen til at indhente tilbud på svejsearbejdet, men indleverede værket til reparation uden tilsagn fra administrationen.

Værket blev svejset af elever i skolepraktik og malet i en lys, grå farve, der matchede, hvad der formodedes at være malingrester, da man vurderede, at det ville øge værkets modstandskraft mod vind og vejr.

Annonce

En skulpturkonservator har været tilkaldt, og det vil koste cirka 55.000 kroner at glasblæse for maling og efterfølgende overfladebehandle værket. Samtidig gennemgås skulpturen for svagheder, der gør værket ustabilt og modtageligt for irring.

Vibeke Kornerup Bruun har accepteret placeringen ved Blegen, og at det helt blanke udtryk ikke kan garanteres, når værket overfladebehandles.

Administrationen indstiller til politikerne, at "Aluminiumstårnet" bliver udbedret

- Ellers må de skrotte det, eller sende det op til mig, siger Vibeke Kornerup Bruun.


Hør Radio4s interview med Vibeke Kornerup Bruun:

AnnonceKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE