Annonce
Lolland

Kvinde tog penge fra handicappet bror

Dommeren fandt det usandsynligt, at den 67-årige kvinde skulle have købt bitcoins af en "Sam Brown" i København. Foto: Edgar Su/Reuters/Ritzau Scanpix

67-kvinde dømt: neglede 300.000 fra sin handicappede bror.

VESTLOLLAND En i dag 67-årig kvinde fra Vestlolland er for nylig ved Retten i Nykøbing blevet idømt et halvt års fængsel for mandatsvig og databedrageri.

Dommen fik hun, fordi hun som midlertidig økonomisk og personlig værge for sin multihandicappede og varigt inhabile bror fire gange overførte penge fra hans konto til sin egen.

I oktober 2017 blev hun beskikket som værge for broderen, så hun kunne foretage økonomiske og personlige dispositioner for ham i forbindelse med, at han skulle flytte til et botilbud. Men i perioden mellem 17. november 2017 og 9. januar 2018 overførte hun uberettiget i alt 145.000 kroner til sig selv.

Herefter flyttede broderen til et botilbud i Birkerød, men det stoppede hende ikke. I perioden fra 17. januar 2018 til 12. februar 2020 lavede hun yderligere 35 overførsler på i alt 164.564 kroner fra broderens konto til sin egen.

Købte bitcoins

I alt flyttede hun altså tæt på 310.000 kroner, men i retten nægtede hun at have gjort noget kriminelt. Hun erkendte ganske vist, at hun havde overført de mange penge, men forklarede, at hun for størstedelen af beløbet havde købt bitcoins. Det var godt nok sket i hendes eget navn, men var på vegne af broderen.

Bitcoinene købte hun ved, forklarede hun, at hun flere gange betalte et kontant beløb til en Sam Brown, som hun har mødt i København. Men hun fik ikke nogen kvitteringer.

Hun forklarede videre, at hun også havde brugt af pengene til at købe dyner, tæpper, slik og en iPad til sin bror og viste billeder af tingene. Men den forklaring blev skudt ned af botilbuddets leder, som i retten fortalte, at det indgår i administrationsaftalen om broderens ophold, at botilbuddet indkøber den slags ting for broderens regning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dømt 14 dage forinden

Så retten fandt kvinden skyldig, og i dommen noterer dommeren:

"Tiltaltes forklaring om køb at bitcoins savner sandsynlighedens præg". Videre skriver han, at selv hvis hun rent faktisk har købt bitcoins og gjort det på broderens vegne, ligger det udenfor, hvad man må som beskikket værge, ligesom dommeren påpeger, at hun i så fald har udsat broderen for en betydelig risiko for formuetab.

Anklageren havde plæderet for, at mandatsviget og databedrageriet var "af særlig grov beskaffenhed" - blandt andet fordi kvinden havde et lig i lasten.

Blot 14 dage før hun foretog den første overførsel fra sin brors konto til sin egen, var hun således blevet dømt 60 dages betinget fængsel for underslæb. Den dom fik hun, fordi hun uberettiget havde overført cirka 29.000 kroner fra en klub, hun var formand og kasserer for, til egen konto.

Men retten mente ikke, at den nye forbrydelse var "af særlig grov beskaffenhed", da beløbet trods alt ikke var større end de knap 310.000 kroner. Til gengæld betød den gamle dom, at den nye blev gjort ubetinget - også fordi det var blevet vurderet, at hun ikke var egnet til at udføre samfundstjeneste.

Ud over straffen på et halvt års fængsel blev den 67-årige kvinde dømt til at betale pengene tilbage til sin bror. Hun havde ellers både bestridt erstatningskravet og størrelsen på erstatningen, men slipper altså ikke. Hun skal også betale sagens omkostninger.

Retten oplyser, at kvinden har valgt at modtage dommen, som altså ikke er blevet anket.

  • Dommeren fandt det usandsynligt, at den 67-årige kvinde skulle have købt bitcoins af en "Sam Brown" i København. Foto: Edgar Su/Reuters/Ritzau Scanpix
Annonce
Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lokal nyt

Første sted i Danmark: Nu kan du blive indlagt hjemme

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

Indland

Kongeparret fortsætter forårstradition på Fredensborg Slot

Annonce
Annonce
Lolland

Rystet sundhedsplejerske: - Hun ser jo ud som om, hun er lukket ned

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Guldborgsund

Havde kæmpe planer for området: Nu er det sat til salg

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet