cookie-og-privatlivspolitik
Dommeren fandt det usandsynligt, at den 67-årige kvinde skulle have købt bitcoins af en "Sam Brown" i København.
Dommeren fandt det usandsynligt, at den 67-årige kvinde skulle have købt bitcoins af en "Sam Brown" i København.
Foto: Edgar Su/Reuters/Ritzau Scanpix

Lolland

Kvinde tog penge fra handicappet bror

67-kvinde dømt: neglede 300.000 fra sin handicappede bror.
07. december 2021 kl. 09:40 Af David Arnholm

VESTLOLLAND En i dag 67-årig kvinde fra Vestlolland er for nylig ved Retten i Nykøbing blevet idømt et halvt års fængsel for mandatsvig og databedrageri.

Dommen fik hun, fordi hun som midlertidig økonomisk og personlig værge for sin multihandicappede og varigt inhabile bror fire gange overførte penge fra hans konto til sin egen.

I oktober 2017 blev hun beskikket som værge for broderen, så hun kunne foretage økonomiske og personlige dispositioner for ham i forbindelse med, at han skulle flytte til et botilbud. Men i perioden mellem 17. november 2017 og 9. januar 2018 overførte hun uberettiget i alt 145.000 kroner til sig selv.

Herefter flyttede broderen til et botilbud i Birkerød, men det stoppede hende ikke. I perioden fra 17. januar 2018 til 12. februar 2020 lavede hun yderligere 35 overførsler på i alt 164.564 kroner fra broderens konto til sin egen.


Købte bitcoins

I alt flyttede hun altså tæt på 310.000 kroner, men i retten nægtede hun at have gjort noget kriminelt. Hun erkendte ganske vist, at hun havde overført de mange penge, men forklarede, at hun for størstedelen af beløbet havde købt bitcoins. Det var godt nok sket i hendes eget navn, men var på vegne af broderen.

Annonce

Bitcoinene købte hun ved, forklarede hun, at hun flere gange betalte et kontant beløb til en Sam Brown, som hun har mødt i København. Men hun fik ikke nogen kvitteringer.

Hun forklarede videre, at hun også havde brugt af pengene til at købe dyner, tæpper, slik og en iPad til sin bror og viste billeder af tingene. Men den forklaring blev skudt ned af botilbuddets leder, som i retten fortalte, at det indgår i administrationsaftalen om broderens ophold, at botilbuddet indkøber den slags ting for broderens regning.


Dømt 14 dage forinden

Så retten fandt kvinden skyldig, og i dommen noterer dommeren:

"Tiltaltes forklaring om køb at bitcoins savner sandsynlighedens præg". Videre skriver han, at selv hvis hun rent faktisk har købt bitcoins og gjort det på broderens vegne, ligger det udenfor, hvad man må som beskikket værge, ligesom dommeren påpeger, at hun i så fald har udsat broderen for en betydelig risiko for formuetab.

Anklageren havde plæderet for, at mandatsviget og databedrageriet var "af særlig grov beskaffenhed" - blandt andet fordi kvinden havde et lig i lasten.

Annonce

Blot 14 dage før hun foretog den første overførsel fra sin brors konto til sin egen, var hun således blevet dømt 60 dages betinget fængsel for underslæb. Den dom fik hun, fordi hun uberettiget havde overført cirka 29.000 kroner fra en klub, hun var formand og kasserer for, til egen konto.

Men retten mente ikke, at den nye forbrydelse var "af særlig grov beskaffenhed", da beløbet trods alt ikke var større end de knap 310.000 kroner. Til gengæld betød den gamle dom, at den nye blev gjort ubetinget - også fordi det var blevet vurderet, at hun ikke var egnet til at udføre samfundstjeneste.

Ud over straffen på et halvt års fængsel blev den 67-årige kvinde dømt til at betale pengene tilbage til sin bror. Hun havde ellers både bestridt erstatningskravet og størrelsen på erstatningen, men slipper altså ikke. Hun skal også betale sagens omkostninger.

Retten oplyser, at kvinden har valgt at modtage dommen, som altså ikke er blevet anket.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE