cookie-og-privatlivspolitik
Bygningerne fungerer i Sognefogedvænget - men de er slidte og renoveringsmodne.
Bygningerne fungerer i Sognefogedvænget - men de er slidte og renoveringsmodne.
Foto: Daniel Brøns

Lolland

LLO: Sognefogedvænget-sagen er en ommer

Når en boligforening renoveres, skal beboerne som udgangspunkt have mulighed for at flytte tilbage. Det har boligministeren nu bekræftet, og det giver håb i Sognefogedvænget i Rødbyhavn.
19. juli 2021 kl. 09:00 Af Daniel Brøns

RØDBYHAVN Lettelse. Det er den følelse, der mest dominerer bestyrelsen i Sognefogedvænget i Rødbyhavn, efter boligminister Kaare Dybvad Bek (S) tidligere på måneden i et svar til folketingsmedlem Christian Juhl (EL) har givet beboerne ret i, at Lolland Kommune ikke må forhindre borgerne i at få fortrinsret til at vende tilbage efter renovering.

Sognefogedvængets bestyrelsesformand, Allan Jørgensen, finder ministersvaret logisk.

- I princippet betaler vi lejere jo selv for renoveringer gennem vores bidrag til Landsbyggefonden. Fra os overføres 360.000 kroner årligt, så projektet er jo som udgangspunkt ikke en kommunal udgift, som man prøver at gøre det til, siger formanden, der nu håber, at flere partier vil bakke op om et projekt, der er lovligt.

Allan Jørgensen er derfor ved at invitere alle partier til Rødbyhavn.

- Flere partier er ved at ændre mening, men det tager tid, for nogle af dem forstår simpelthen ikke sagen og virker stadig overraskede, når jeg forklarer dem, at de har vedtaget, at beboerne ikke kan flytte tilbage, når renoveringen er færdig, fordi der er indskrevet en ulovlig klausul om "fleksible udlejningskriterier", siger Allan Jørgensen, der håber på at få renset luften og begynde sagen forfra i samarbejde med kommunen.

Annonce

- Det skal vi have drøftet med et nyt administrationsselskab. Måske må vi leve med projektet, som det er, men med sikkerhed for, at vi beboere kan flytte tilbage. Det kan også være, at det giver bedre mening at tage det i etaper, så færre beboere skal genhuses udenfor Rødbyhavn.


Bør droppe kravet

Fra Lejernes Landsorganisation (LLO) er der også optimistiske toner fra chefjurist Anders Svendsen.

- Hvis kommunen holder fast nu og tvinger borgerne til at stævne kommunen, så er det imod bedre vidende. Boligministeriet har meldt klart ud, og med mindre at der er rigtig gode, juridiske argumenter, som boligministeren har overset, så plejer sådanne sager at falde ud, nogenlunde som Boligministeriet vurderer sagen. Vores klare opfordring til kommunen er derfor at sige, at man er blevet klogere og dropper kravet om, at nuværende lejere også skal leve op til de fleksible udlejningskriterier, siger juristen.

Han undrer sig over det rodede sagsforløb, som ikke har været forankret i det lokale beboerdemokrati, idet Sognefogedvængets tidligere administrationsselskab, Boligselskabet Lolland, angivelig egenhændigt har forhandlet et byggeprojekt med Lolland Kommune - uden at Sognefogedvænget har været klar over, at de fleste beboere efter projektet ville miste deres bolig permanent, fordi de ikke kunne leve op til kriterierne for at få en bolig.

Det har medført, at beboerne nu er ved at finde et nyt administrationsselskab.

Annonce

Sagen må gå om

Anders Svendsen mener derfor, at sagen må begynde forfra ud fra ministeriets vejledning og beboernes ønsker:

- Det ser ud til, at sagen må behandles på ny, idet der ikke har været den behørige opbakning på det tidspunkt, hvor kommunalbestyrelsen stemte om forslaget, da forslaget tilsyneladende ikke er godkendt af beboere eller organisationsbestyrelsen endnu. Det bliver de nødt til at få styr på og få en gyldig beslutning i fællesskab, mener chefjuristen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

Annonce

ANNONCE