cookie-og-privatlivspolitik
Ansatte på Vestas' vingefabrik i Nakskov foretager de sidste tjek på den nye støbeform til de kommende 115,5 meter lange vinger til havvindmøller.

2

Billeder

Ansatte på Vestas' vingefabrik i Nakskov foretager de sidste tjek på den nye støbeform til de kommende 115,5 meter lange vinger til havvindmøller.
Foto: Tristan Stedman

Lolland

Længden på vinger øges med 30 meter

Ny form til at støbe vinger til næste generations havvindmøller installeret på Vestas i Nakskov.
20. oktober 2021 kl. 21:40 Af Marianne Knudsen

NAKSKOV Mandag udsendte Vestas en pressemeddelelse om, at vindmøllekoncernen er udpeget som foretrukken leverandør til to kæmpe havvindmølleparker, der skal opføres ud for New York.

Der skal opstilles 138 styk af Vestas' største vindmøller, der er under udvikling nu. Vindmøllerne bliver næsten så høje som Eiffeltårnet i Paris, der er 300 meter højt.

De 280 meter høje vindmøller får vinger, der er 115,5 meter lange, og en form til at støbe de tre første vinger, til den første mølle er installeret på Vestas' vingefabrik i Nakskov.

Hidtil er der støbt vinger på fabrikken med en længde på 85 meter, men i den helt nye form med ny facon er længden øget med 30,5 meter til næste generation havvindmøller.

- Formen er produceret hos Vestas i Lem og transporteret til Nakskov, og på vingefabrikken i Nakskov skal prototypen på de nye vinger så laves - men formen skal også meget gerne bruges til mange flere vinger - mens møllehuset produceres i Lindø, oplyser Vestas' kommunikationschef, Anders Riis.

Annonce

Made in Nakskov

Produktionen af prototypen på de nye vinger i Nakskov sættes i gang senere i år.

- I sidste halvdel af 2022 skal en prototype på havvindmøllen så opstilles i det nationale testcenter i Østerild, hvor den nemt kan serviceres. Det bliver den højeste og mest kraftfulde vindmølle, der er installeret i verden, fremhæver Anders Riis.

Vestas forventer at starte selve serieproduktionen i 2024.


Ind i næste fase

- Vestas er valgt til foretrukken leverandør til de to havvindprojekter ud for New York, og vi går nu ind i næste fase med selve kontrakten, udformning af projektet, og hvilke lokale produktionskrav der stilles, fortæller Vestas' kommunikationschef, Anders Riis.

- Dialogen foregår med de to energiselskaber, Equinor og BP, der vil udvikle vindmølleparkerne, og de lokale myndigheder i USA, og det er endnu for tidligt at sige, hvor vindmøllerne til projektet i New York skal produceres.

Annonce

Der er lidt over 400 medarbejdere på vingefabrikken i Nakskov, hvor der er plads til begge forme og fortsat støbes vinger på 85 meter.


V236-15.0 MW

De nye Vestas havvindmøller, der er under udvikling, kaldes V236-15.0 MW.

Tallene fortæller, at vindmøllerne har et vingefang på 236 meter og dermed får et bestrøget areal på svimlende 43.000 kvadratmeter. Så grænsen for produktion af vindenergi øges til 80 gigawatt-time om året.

Det er nok energi til, at hver enkelt mølle kan levere al elektricitet om året til 20.000 europæiske husstande - hvis det ellers blæser - og reducere CO2-udslippet med 38.000 ton. Det svarer for eksempel til at fjerne 25.000 biler fra vejene hvert år.

USA er kun i sin spæde start for havvindmøller, men den amerikanske præsident, Joe Biden, satte tidligere i år et mål om, at der i 2030 skal være omkring 30 gigawatt havvind i USA. Det kan forsyne omkring 10 millioner husstande med strøm.

Annonce

De to havvindmølleparker ud for New York får en kapacitet på 2,1 gigawatt.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE