Den grønne Lollands Højskole med fokus på mad spås succes - Håb om 40 elever i startåret 2023 på den nye højskole.
SØLLESTED - I har været forud for jeres tid, da I startede jeres arbejde i 2016. Jeg synes, at jeg ser en kæmpe efterspørgsel fra unge, der gerne vil ud og have fokus på fødevarer fra det landbrugsfaglige til det gastronomiske.
- Og på vores egen Lerbjerggård, som vi forpagter af foreningen Andelsgaarde, oplever vi nærmest, at folk vil slå ihjel for en god gulerod.
Sådan lød det fra Nanna Thomsen, da hun mandag på Søllestedgaard fortalte om, hvordan højskole rimer på grøntsagsproduktion. Anledningen var den kommende Lollands Højskoles ønske om at skabe såvel internationale som lokale relationer, og mandag var Lolland-Falsters fødevareproducenter i Muld-netværket inviteret.
I Norsjælland leverer Nanna og hendes mand Chrisopher grøntsager, bær og frugt til blandt andet Krogerup Højskole i Humlebæk og er dermed sikret en fast aftager, men også til restauranter og til egen vejbod.
28. april i år var der efter fem års forarbejde stiftende generalforsamling for Lollands Højskole, der får til huse i de store bygninger på Højskolevej i Søllested, hvor der før har været højskole.
Den grønne højskole med fokus på mad optager de første elever i januar 2023, og har i juli søgt Undevisningsministeriet om godkendelse som folkehøjskole.
- Ministeriet har en behandlingstid på 11 måneder, så det passer fint med vores opstartsplan, oplyser formanden, Lene Hatt.
Der er derfor lagt det nødvendige, store forarbejde i ansøgningen til ministeriet, som blandt andet indbefatter en fuldstændig undervisningsplan for det første år for de planlagte fire hovedlinjer på højskolen samt et driftsbudget.
Til det omfattende arbejde med at blive godkendt som tilskudsberrettiget folkehøjskole, har Lollands Højskole modtaget 377.000 kroner fra Landdistriktspuljen.
- Vi skal have 24 årselever på 40 uger, men håber på at komme op på 40 fra starten, og på søndag har vi arbejdsweekend, hvor vi planlægger, hvad vi skal lave fra 1. juli 2022, hvor Thomas Fabienke overtager bygningerne, som vi skal leje.
- Vi planlægger blandt andet popup-event på RUC og flere andre steder for at præsentere højskolen, fortæller Lene Hatt.
På højskolen planlægges med et langt forårsforløb og et langt høstforløb samt en sommerhøjskole på syv uger plus sommerkurser af en uges varighed.
Katharina Fredslund, der er medstifter af pastafirmaet Pasta Principato på Fejø, har beskrevet undervisningstilbuddet og de fire hovedlinjer og står også for netværksdelen.
Peter Thorlin fra Thorlins Spisested og Gårdbutik i Stokkemarke tilbød at tage elever med til Roskilde Festival, hvor Thorlin har madbod, og Carina Woollhead fra Guldborgsund Kommune opfordrede de to kommuner til at være opmærksomme på erhversskoledelen med kokke- og tjeneruddanelserne og opfordrede ellers til, at eleverne bliver dyppet i, hvor dejligt her er, så de bosætter sig efter højskoleopholdet.
Fra anden siden blev det foreslået at inkludere de mange forskere, der også er på de lokale virksomheder, samt at holde traditionelle højskolemøder for alle, hvor man kan blive klogere.