Annonce
Lolland

Landmand: - Folk vil slå ihjel for en god gulerod

Katharina Fredslund Jacobsen (til højre) har beskrevet den kommende højskoles undervisningstilbud på de fire hovedlinjer, og ansøgningen om at blive godkendt som folkehøjskole er afsendt i juli. Foto: Jan Knudsen

Den grønne Lollands Højskole med fokus på mad spås succes - Håb om 40 elever i startåret 2023 på den nye højskole.

SØLLESTED - I har været forud for jeres tid, da I startede jeres arbejde i 2016. Jeg synes, at jeg ser en kæmpe efterspørgsel fra unge, der gerne vil ud og have fokus på fødevarer fra det landbrugsfaglige til det gastronomiske.

- Og på vores egen Lerbjerggård, som vi forpagter af foreningen Andelsgaarde, oplever vi nærmest, at folk vil slå ihjel for en god gulerod.

Sådan lød det fra Nanna Thomsen, da hun mandag på Søllestedgaard fortalte om, hvordan højskole rimer på grøntsagsproduktion. Anledningen var den kommende Lollands Højskoles ønske om at skabe såvel internationale som lokale relationer, og mandag var Lolland-Falsters fødevareproducenter i Muld-netværket inviteret.

I Norsjælland leverer Nanna og hendes mand Chrisopher grøntsager, bær og frugt til blandt andet Krogerup Højskole i Humlebæk og er dermed sikret en fast aftager, men også til restauranter og til egen vejbod.

28. april i år var der efter fem års forarbejde stiftende generalforsamling for Lollands Højskole, der får til huse i de store bygninger på Højskolevej i Søllested, hvor der før har været højskole.

Den grønne højskole med fokus på mad optager de første elever i januar 2023, og har i juli søgt Undevisningsministeriet om godkendelse som folkehøjskole.

- Ministeriet har en behandlingstid på 11 måneder, så det passer fint med vores opstartsplan, oplyser formanden, Lene Hatt.

Der er derfor lagt det nødvendige, store forarbejde i ansøgningen til ministeriet, som blandt andet indbefatter en fuldstændig undervisningsplan for det første år for de planlagte fire hovedlinjer på højskolen samt et driftsbudget.

Til det omfattende arbejde med at blive godkendt som tilskudsberrettiget folkehøjskole, har Lollands Højskole modtaget 377.000 kroner fra Landdistriktspuljen.

- Vi skal have 24 årselever på 40 uger, men håber på at komme op på 40 fra starten, og på søndag har vi arbejdsweekend, hvor vi planlægger, hvad vi skal lave fra 1. juli 2022, hvor Thomas Fabienke overtager bygningerne, som vi skal leje.

- Vi planlægger blandt andet popup-event på RUC og flere andre steder for at præsentere højskolen, fortæller Lene Hatt.

På højskolen planlægges med et langt forårsforløb og et langt høstforløb samt en sommerhøjskole på syv uger plus sommerkurser af en uges varighed.

Katharina Fredslund, der er medstifter af pastafirmaet Pasta Principato på Fejø, har beskrevet undervisningstilbuddet og de fire hovedlinjer og står også for netværksdelen.

Peter Thorlin fra Thorlins Spisested og Gårdbutik i Stokkemarke tilbød at tage elever med til Roskilde Festival, hvor Thorlin har madbod, og Carina Woollhead fra Guldborgsund Kommune opfordrede de to kommuner til at være opmærksomme på erhversskoledelen med kokke- og tjeneruddanelserne og opfordrede ellers til, at eleverne bliver dyppet i, hvor dejligt her er, så de bosætter sig efter højskoleopholdet.

Fra anden siden blev det foreslået at inkludere de mange forskere, der også er på de lokale virksomheder, samt at holde traditionelle højskolemøder for alle, hvor man kan blive klogere.

Lene Hatt er formand for Lollands Højskole. Foto: Jan Knudsen
  • Katharina Fredslund Jacobsen (til højre) har beskrevet den kommende højskoles undervisningstilbud på de fire hovedlinjer, og ansøgningen om at blive godkendt som folkehøjskole er afsendt i juli. Foto: Jan Knudsen
  • Lene Hatt er formand for Lollands Højskole. Foto: Jan Knudsen
Annonce
112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet