Annonce
Lolland

Landmand skal genetablere sti

På Jernbanestien er der hul i beplantningen på det sted, hvor stien fra det gamle alderdomshjem i baggrunden skulle have været. Nu vender stien tilbage. Foto: Ingrid Riis

Kommunen har sagt nej til at lade landmanden nedlægge eller flytte stien

BURSØ Den gamle markvej mellem Maribovej 54 og Jernbanestien ved Bursø Grusgrav skal genetableres inden 30. september i år.

Den besked har ejerne af marken mellem det tidligere alderdomshjem og Bursø Grusgrav, Bo Villemoes Bigaard og Hanne Hedelin Højer, Kattinge ved Roskilde, fået af Lolland Kommune.

Baggrunden for sagen er, at den gamle kirkesti mellem alderdomshjemmet og kirken i Bursø er blevet pløjet op af forpagteren af jorden.

- Det var en fejl, erkender Bo Villemoes Bigaard.

Han henviser til, at han ikke var klar over, at der var tale om en kirkesti, og til, at markvejen i øvrigt kun gik omkring totredjedele ind på marken.

- Og der var ikke nogen, der brugte stien, mener Bo Villemoes Bigaard.

Det modsiges af de høringssvar, kommunen har fået i forbindelse med behandlingen af sagen.

Stien ved den røde streg i kortets øverste venstre hjørne var blevet pløjet væk. Oprindeligt var det vejen fra alderdomshjemmet til Bursø Kirke ved den røde pil. Foto: Google/jk/grafik

Det blev et afslag

Ejerne har søgt om at måtte nedlægge stien, og det er som alternativ foreslået at flytte den til et mindre uhensigtsmæssigt sted i forhold til markdriften.

Det er blevet til et afslag med henvisning til naturbeskyttelseslovens paragraf 16a, stk. 3: "Kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om, at vejen eller stien ikke må nedlægges, såfremt vejen eller stien har væsentlig rekreativ betydning, og såfremt der ikke findes eller etableres tilfredsstillende alternative adgangsmuligheder."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et øget behov

Blandt dem, der har benyttet høringen til at tale imod nedlæggelse af stien, er Friluftsrådet:

- Selvom den gamle sti måske ikke har været benyttet så meget de senere år, så vil de tiltag som foreningen Jernbanestien Lolland arbejder med lige nu - shelters, borde/bænkesæt og multtoilet - helt klart øge behovet for denne mulighed for adgang til Jernbanestien og Bursø Grusgrav, hedder det i høringssvaret fra Friluftsrådet Kreds Storstrøm.

Det er netop i forbindelse med renoveringen af Bursø Grusgrav, der er kommet fokus på den oppløjede sti. Friluftsrådet har i øvrigt været med til at finansiere arbejdet med at gøre området mere brugervenligt, og foreningen Jernbanestien Lolland er blandt dem, der i forbindelse med høringen argumenterer for bevarelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tinglyst på skødet

Også Danish Reconstruction, der i 2006 overtog det nedlagte alderdomshjem, hvor der i dag er udlejningsboliger, ønsker stien bevaret:

- Vi påberåber os at vi og lokalbefolkningen har vundet hævd over den gennemgående vej/sti, idet at den vej har været etableret fra gemmel tid, og at den blandt andet er tinglyst som gældende på vores skøde, skriver Antine Jeinsen fra Danish Reconstruction.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har billeder

- Omtalte sti har været benyttet meget førhen, men blev ødelagt i begyndelsen af april 2008 da den blev pløjet op første gang, tværs over oppe tæt på jernbanestien. Vi har billeder af episoden, skriver Henning og Bente Hansen på Maribovej i deres høringssvar.

- Stien var enrekreativ færdselsåre og ligeledes et vægtigt element i diversiteten i det agrare ørkenlandskab, skriver byrådsmedlem Henning Alfred Rasmussen i sit høringssvar som beboer i området.

Kommunens krav er en ny befæstet og 4,2 meter bred markvej - eller en halvanden meter bred sti - under forudsætning af at stien vedligeholdes og ikke lukkes af afgrøder, der hænger ind over.

  • På Jernbanestien er der hul i beplantningen på det sted, hvor stien fra det gamle alderdomshjem i baggrunden skulle have været. Nu vender stien tilbage. Foto: Ingrid Riis
  • Stien ved den røde streg i kortets øverste venstre hjørne var blevet pløjet væk. Oprindeligt var det vejen fra alderdomshjemmet til Bursø Kirke ved den røde pil. Foto: Google/jk/grafik
Annonce
Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland