cookie-og-privatlivspolitik
Leo Christensen er overbevist om, at kommunen har underbetalt Lev-Vel med direktør Lene Bång Jensen (billedet) i front. En ny dom fra Vestre Landsret bestyrker ham i den tro.
Leo Christensen er overbevist om, at kommunen har underbetalt Lev-Vel med direktør Lene Bång Jensen (billedet) i front. En ny dom fra Vestre Landsret bestyrker ham i den tro.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Landsretsdom bestyrker Leo Christensen i mistanke

Hjemmeplejefirma blev underbetalt, og det kan få konsekvenser i resten af landet.
18. juli 2021 kl. 18:30 Af David Arnholm

LOLLAND Det vakte opsigt, da Leo Christensen fra Lokallisten Lolland på et byrådsmøde i april 2020 afviste at stemme for kommunens regnskab. Han begrundede nemlig sin afvisning med en lang tale, hvor han berettede, at han havde fundet en stor fejl i kommunens regnskab og budget.

Kort fortalt mener han, at kommunen drastisk har underbetalt det private hjemmeplejefirma Lev-Vel, fordi den takst, kommunen betaler, ikke er korrekt beregnet. Det har han længe råbt op om, og også i år afviste han at godkende kommunens regnskab "da man ikke finder, at byrådet opfylder sin tilsynsforpligtigelse omkring takster, der stilles til rådighed for private leverandører".

Kommunens forvaltning har afvist hans kritik, og det samme har borgmester Holger Schou Rasmussen (S). Men forleden faldt der en opsigtsvækkende dom ved Vestre Landsret, der bestyrker Leo Christensen i, at han har ret.

I retten blev Brønderslev Kommune dømt til at betale fem millioner kroner i erstatning til det private hjemmeplejefirma Blæksprutten Aps, fordi firmaet var blevet underbetalt af kommunen. Problemet opstod, fordi det er kompliceret at beregne, hvad de private hjemmeplejefirmaer skal have for at løse deres opgave. Taksten er nemlig ikke bare en fast, landsdækkende takst, men skal svare til, hvad den enkelte kommune selv løser opgaven til.

Det kan selvsagt være vanskeligt at beregne. Da Folketidende skrev om sagen 30. maj 2020, forklarede kommunens direktør for økonomi samt ældre & sundhed, Thomas du Plessis de Richelieu, da også, at det involverer flere skøn, når taksten skal fastsættes. Dommen fra Vestre Landsret handler selvsagt ikke om Lolland Kommune. Men arbejdsgiverorganisationen KA Pleje, som førte sagen for Blæksprutten Aps, har også stævnet Holstebro og Herning kommuner og er i dialog med en håndfuld andre kommuner. Og flere parter vurderer, at dommen vil få konsekvenser flere steder.

Annonce

- Dommen kommer til at føre til bedre og mere effektiv hjemmepleje, fordi dommen klart siger, at kommuner er nødt til at være transparente i deres beregninger og de skøn, der ligger til grund for beregningerne, og at kommuner skal lave løbende kontroller af, om beregningerne skal justeres. Det vil føre til, at private leverandører får bedre arbejdsvilkår og ordentlig betaling, sagde direktør Karsten Høgild fra KA Pleje til Berlingske, der skrev om sagen i denne uge.

Til samme avis sagde Jacob Scharff, der er Dansk Industris branchedirektør for offentlig/privat og velfærdspolitik:

- Man regner simpelthen forkert ude i kommunerne. Det er den diplomatiske måde at sige det på. En anden måde at sige det på - og det er det, erhvervsvirksomhederne oplever - er, at virksomheder bliver underbetalt af kommunerne.

Og Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, mener, at dommen må gøre indtryk på alle landets kommuner.

- Det her bør være en gamechanger. Dommen er et klart signal til alle kommuner om, at de kan komme i store problemer, når de ikke følger loven, sagde han til Berlingske.

Annonce

Det var en skam

Leo Christensen har også noteret sig dommen.

- Det er en skam, at det ikke var Lolland Kommune, der blev dømt. Jeg kan se på tallene, at vi underbetalte både Lev Vel og Curare for meget højere beløb, siger han og nævner, at kommunen i 2019 efterbetalte fem millioner kroner og i 2020 14 millioner kroner til Lev-Vel.

Lene Bång Jensen, der er direktør for Lev-Vel, har også bemærket dommen. Men hun tror ikke, den får nogen betydning i Lolland Kommune - sagen om kommunens betaling til Lev-Vel er nemlig lukket, fastslår hun.

- Lolland Kommune kan vi ikke klandre for noget som helst. Vi kom til rigtig god enighed, og det er vi glade for. Deres prisberegning er meget gennemskuelig, og økonomi- og ældre- og sundhedsdirektøren er en fantastisk dygtig mand, siger hun og nævner, at Lev-Vel til gengæld har en sag med en anden kommune, hvor beregningerne slet ikke på samme måde er gennemskuelige.

Her kan dommen fra Jylland måske gøre en forskel.

Annonce

Direktøren, der får ros af Lene Bång Jensen, er Thomas du Plessis de Richellieu. Han har ikke nærlæst dommen, men han vurderer ikke, at den vil få betydning lokalt.

- Som jeg forstår det, har Brønderslev ikke genberegnet takster til privat leverandør årligt, hvilket vi gør i Lolland kommune. Hele forløbet omkring fastsættelse af takster til privat leverandør med Lev-Vel i Lolland Kommune skulle gerne have sikret et transparent og fair grundlag for beregningen, siger han.

Læs også artiklen "Leo Christensen har droppet sagen"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

Annonce

ANNONCE