cookie-og-privatlivspolitik
Henrik Høegh, teknisk direktør Bjarne Hansen og Leif Utermöhl håber, at den billigste løsning kan realiseres.

2

Billeder

Henrik Høegh, teknisk direktør Bjarne Hansen og Leif Utermöhl håber, at den billigste løsning kan realiseres.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Løsning: To gamle spande og sæk

Et bud på at indsamle 10 sorterede affaldsfraktioner ved husstandene
08. april 2021 kl. 21:26 Af Marianne Knudsen

LOLLAND Hvordan det kan foregå, når man i Lolland Kommune - som i resten af landets kommuner - skal indføre husstandsindsamling af ialt 10 affaldstyper, der skal forhåndssorteres ved boligen, er der nu et bud på.

Medlemmerne af Lollands tekniske udvalg fik en orientering på udvalgets møde i går, som i øvrigt var det første møde i lang tid, hvor medlemmerne atter var samlet fysisk.

Forvaltningerne i Lolland og Guldborgsund kommuner har i samarbejde med affalds- og energiselskabet Refa I/S, der ejes af Guldborgsund og Lolland kommuner, drøftet de nye ordninger for alle boligtyper, og teknisk direktør i Lolland Kommune, Bjarne Hansen, oplyser, at der blev gennemgået fem alternativer på mødet.

Ved enfamiliehusene er der flertal for at bibeholde de to eksisterende spande og så at få en sækkeløsning til mælkekartoner og pap, fortæller formanden for teknisk udvalg, Leif Utermöhl (S).

Næstformand Henrik Høegh (V): - Ja, det er forslag 4, der vinder mest gehør, hvor man enten supplerer med en ekstra spand eller sækkeløsning. Det er også den billigste løsning.

Annonce

- Men det kommer ikke til at koste borgerne 50 kroner ekstra om året, som miljøminister Lea Wermelin (S) har skønnet, men 1.400 til 1.500 kroner ekstra om året ved denne, den billigste løsning, påpeger Henrik Høegh.

Henrik Høegh er også næstformand for Refas bestyrelse, og adspurgt svarer han, at Refa helst ser, at Lolland og Guldborgsund kommuner vælger den samme løsning.

- Men Guldborgsund går vel formentlig også efter den billigste løsning, venter han.

Sagen skal nu retur til Refa, der skal undersøge, om sækkeløsningen er en reel mulighed.

Desuden skal grundejerforeningerne i sommerhusområderne kontaktes. De 10 affaldstyper, der skal forhåndssorteres i hver sin fraktion, er mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plastaffald samt drikke- og fødevarekartoner, restaffald, farligt affald og tekstiler.

Annonce

I sommerhusområderne vil man kunne vælge imellem en miljøstation til 30 til 50 huse, hvor alt affald skal afleveres - eller husstandsløsninger ved de enkelte fritidsboliger, men det sidste vil stille krav til fremkommelige veje, nævner Henrik Høegh.

Også boligselskaberne skal inddrages i forhandlingerne om de nye indsamlingsordninger, inden Lolland Byråd træffer den endelige afgørelse.

Miljøministeriet har i december fastsat 1. juli 2021 som frist for, at landets kommuner indfører husstandsindsamling af ni af ialt 10 affaldstyper. Det har Lolland Kommune - ligesom mange andre kommuner - oplyst Miljøstyrelsen om, at det ikke er praktisk muligt at nå, men at de nye ordninger kan være implementeret i oktober 2023.

Miljøministeren har nu ændret fristen til 1. januar 2023, hvilket er en frist, Lolland kan nå, hvis der ikke skal bestilles nye beholdere, som der er stor efterspørgsel på og dermed problemer med at få leveret.

Læs også artiklen "Slipper for ekstra tømningsgebyr"KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

AF: JESPER LORENTZEN

Biodiversitet og vejkanter 03. april 2021 kl. 19.00

AF: PAW HALLANDSON

Sol og vind går helt i sort… 02. april 2021 kl. 21.47

Annonce

ANNONCE