cookie-og-privatlivspolitik
Videokonsultationerne har været taget godt imod også af de ældre, der har fået behandling på denne måde, fortæller Tommy Sommer.
Videokonsultationerne har været taget godt imod også af de ældre, der har fået behandling på denne måde, fortæller Tommy Sommer.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Lokalt lægehus i pilotprojekt om videokonsultation

Succes med akut video.
08. juli 2020 kl. 14:20 Af Peter Levinsen Hansen

Annonce

RØDBY På det seneste møde i Sundhedskoordinationsudvalget i Region Sjælland blev det godkendt at arbejde videre med mulighederne for at udrulle et tilbud om akut virtuel konsultation til sårbare ældre.

Når overenskomstforhandlingerne mellem PLO og Danske Regioner er overstået, vil man kigge nærmere på mulighederne for at udrulle en model, som man på lægehuset i Rødby sammen med lægehuset i Sakskøbing det seneste år har været de første til at teste af regionalt.

Med en akutsygeplejerske i hjemmet hos den ældre borger og lægen koblet på via videokonference har det været muligt at klare lægebesøget digitalt.

- Vi har kunnet ringe op til akutsygeplejersken og spørge, om de ikke kunne tage ud til borgeren og tage nogle værdier: blodprøver, blodtryk og sådan nogle ting, og så tage den på video bagefter. Så har vi bagefter kunnet finde ud af, om det er nogen, der skal have et akut sygebesøg, skal indlægges, eller er det noget, vi kan klare selv, fortæller Tommy Sommer, læge og medejer af Lægehuset i Rødby, der også ser det som en måde at bruge ressourcerne bedre.

- Ligeså snart vi kan vurdere en behandling over skærmen i stedet for, at vi skal køre ud at kigge på det, så sparer vi ressourcer. Det er dyrere for regionen og mere tidskrævende, at vi skal køre ud. Kører vi til en patient på eksempelvis Møllecenteret i Nakskov, kan det godt tage halvanden time for kun den patient. En halv times kørsel hver vej, og så skal vi jo også lige snakke med patienten, forklarer Tommy Sommer.

- Og der har været rigtig mange gode ting i projektet. Vores samarbejde med hjemmeplejen er blevet bedre, og det har højnet kvaliteten. De akutsygeplejersker, der kører ud, har kunnet tage nogle flere prøver, og de har fået beføjelser til det, så de kan give os nogle flere oplysninger, når de er derude, fortæller Tommy Sommer.

Tilbagemeldingerne fra patienterne har også været gode, fortæller han.

- Akutsygeplejersken er jo med fra hjemmet, så der står et menneske derude. Så de føler ikke, at det har været sådan en rent mekanisk oplevelse, forklarer Tommy Sommer.

Videokonsultationerne er dog ikke det eneste projekt, som lægehuset i Rødby er med i.

- Vi har også et projekt i gang, som kører på, at man for eksempel ude på Møllecenteret kan tage et EKG (Elektrokardiogram - måling af hjertefunktionen, red.), hvis man har en borger derude, der er dårlig, og sende det direkte til os til vurdering elektronisk. Vi har fået installeret den software, der skal til, og de har fået den hardware, de skal bruge for at sende EKG'er direkte, fortæller Tommy Sommer, der også skal ud at undervise sygeplejersker i at lytte på lunger på en borger og beskrive, hvad de hører.

- Kommunen har indkøbt nogle moderne stetoskoper, som kan overføre lyd via bluetooth. Noget af det nye er, at vi skal prøve at se, om vi rent faktisk kan sende lyden fra hjemmet og direkte til os, så vi kan høre med. Så man ikke bare får det beskrevet, men også hører det, de andre hører. Vi har ikke afprøvet det endnu, men nu har vi i hvert fald fået teknikken til det, siger Tommy Sommer.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce