cookie-og-privatlivspolitik
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) præsenterede onsdag den økonomiaftale for 2020, som regeringen har indgået med Danske Regioner. Næste skridt er en aftale med KL, og derefter ventes hun at skulle tage fat på et udspil til en reform af udligningssystemet.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) præsenterede onsdag den økonomiaftale for 2020, som regeringen har indgået med Danske Regioner. Næste skridt er en aftale med KL, og derefter ventes hun at skulle tage fat på et udspil til en reform af udligningssystemet.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Lolland

Lolland-Falster mister 55 millioner til Gentofte og Frederiksberg

To af landets rigeste kommuner får mere i udligning - det taber Lolland og Guldborgsund på
06. september 2019 kl. 12:42 Af David Arnholm

Annonce

LOLLAND En ny afgørelse fra Social- og Indenrigsministeriet kan koste dyrt for de to lokale kommuner - nærmere bestemt 41 millioner kroner for Lolland Kommune og 14 millioner kroner for Guldborgsund Kommune. De store minusser skal skrives ind i det omfattende regnestykke, der ligger til grund for den kommunale udligning.

Baggrunden er, at Social- og Indenrigsministeriet efter længere tids overvejelser har besluttet, at Frederiksberg og Gentofte - to af landets rigeste kommuner - i 2020 skal have støtte fra en særlig pulje i udligningssystemet for faldende folketal. En pulje, der ellers normalt skal hjælpe fattige kommuner.

At Frederiksberg og Gentofte nu skal have del i puljen skyldes, at de har ryddet op i deres cpr-registre. Ved oprydningen har de to kommuner opdaget, at de havde registreret en masse udlændinge som borgere, selv om de var flyttet. Og da flytningerne blev registreret, var resultatet, at de to kommuner har haft et så stort fald i deres indbyggertal, at de kan få del i puljen for faldende folketal.

På den konto står Frederiksberg Kommune til at få et plus på cirka 117 millioner kroner i ekstra udligning, mens Gentofte Kommune kan se frem til et plus på 68 millioner kroner. Men da der kun er et vist antal millioner i puljen, skal nogle kommuner have mindre, når andre skal have mere. Og her kommer Lolland og Guldborgsund kommuner altså til at betale.

Det finder borgmester Holger Schou Rasmussen (S) urimeligt. For hvis Frederiksberg og Gentofte kommuner løbende havde holdt deres CPR-registre opdateret, ville de ikke på en gang have fået så stor en tilbagegang, at de kunne få del i midlerne.

- Det går over min forstand, at vi nu står med et stort underskud på budgettet, fordi to andre kommuner har ryddet op i en fejl, de selv har begået, siger han og tilføjer, at ministeriet efter hans mening har truffet en forkert beslutning.

For det kunne også have valgt at sprede det pludselige fald ud over fem år, så de to kommuner ikke var berettiget til at få penge fra puljen.

- Det kunne jeg godt have fundet på, hvis jeg var minister, bemærker han.


80 millioner mindre

Også på en række andre kriterier i udligningssystemet flyttes der rundt på, hvem der skal have penge, og alt i alt står Lolland Kommune til at få 80 millioner kroner mindre i udligning i 2020 end i 2019, fortæller Holger Schou Rasmussen. Det er penge, som kommunen ellers er afhængig af for at få budgettet til at hænge sammen.

- Vi skal finde 80 millioner kroner. Det svarer til 1,5 procentpoint i skat, siger han og giver udtryk for, at det blot er endnu et tegn på, at udligningssystemet er galt skruet sammen.

- Det her er så grotesk, at alle må kunne se, at der er behov for en udligningsreform, der griber fat om nældens rod i stedet for at justere på et system, der er blevet så indviklet, at ingen kan gennemskue det, siger han.

Ifølge Holger Schou Rasmussen vil den socialdemokratiske regering her i efteråret forhandle om en reform af systemet og komme med et udspil inden nytår. Og sideløbende har en række kommuner - deriblandt Lolland og Guldborgsund - lagt sag an mod staten i en sag om fejl i systemet for flere hundrede millioner kroner.

Den sag er endnu ikke berammet, men parterne er enige om, at den skal begynde i landsretten.

Folketidende har bedt om en kommentar fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), men det har ikke været muligt at få, da hun i disse dage er travlt optaget af forhandlinger med kommunerne om næste års økonomiske ramme.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

AF: BJARKE ROSENKILDE

Den Konservative Khader og… 17. januar 2020 kl. 21.45

Annonce