Annonce
Lolland

Lolland bliver en del af en kæmpestor filmfestival

Hylddalen har tidligere været brugt til filmfremvisninger, det er dog ikke her, at CPH:DOX rykker ind med dokumentarfilm, når festivalen gæster Lolland senere på året. Foto: Jan Knudsen

Verdens tredjestørste dokumentarfilmfestival, CPH:DOX, kommer til Lolland i år.

LOLLAND Når dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX til foråret finder sted for 19. gang, bliver det med en række filmforevisninger på Lolland. Det står klart, efter fritids- og kulturudvalget sagde ja til at bakke filmfestivalen op med et tilskud på 35.000 kroner.

CPH:DOX er verdens tredjestørste filmfestival og er gået sammen med en række kommuner om at vise film udenfor København, hvor festivalen ellers er udsprunget fra. Det sker under paraplyen CPH:DOX ON TOUR, og på Lolland bliver det med navnet LOLLAND:DOX.

- Jeg er super glad for de mange samarbejdsaftaler, vi nu har fået etableret rundt omkring i landet. Og meget glad for, at Lolland Kommune også er med, siger programchef Niklas Engstrøm.

Skræddersys til Lolland

Planen er, at filmene skal vises på Nakskov Bibliotek og i Søllested Bio- og Kulturhus. Her vil man også få mulighed for simultant at se film i København, og der vil være livetransmission fra København. Hos CPH:DOX drejer det sig nemlig ikke kun om at vise film, men der arrangeres også debatter og instruktørbesøg for at inddrage publikum.

Det er tanken, at programmet i Lolland tilrettelægges specielt med blik for de temaer og politiske dagsordener, som optager borgerne på Lolland. Der vil altså blive skræddersyet et program direkte til Lolland med eget oplæg eller debat.

CPH:DOX blev grundlagt i 2003 af festivalens nuværende direktør, Tine Fischer, der stopper til maj for at blive rektor på Den Danske Filmskole. Hun har udviklet festivalen fra at være et frivilligprojekt til en af verdens største dokumentarfilmfestivaler.
Programmet på CPH:DOX favner alt fra værkerne af de største internationale dokumentarister til de unge talenter, fra storslåede biografudgivelser til den snævre videokunst i feltet mellem det cinematiske og museale.
Med afsæt i dokumentarfilmen sigter festivalen mod at bygge bro samt skabe nye kreative perspektiver og krydstænkning mellem film og en bred vifte af relaterede kunst- og medieformer. Det er blandt andet dette nytænkende festivalformat, der på rekordtid har gjort CPH:DOX til én af verdens største publikumsbegivenheder inden for dokumentarområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lolland vil kulturen

CPH:DOX har været i en stor udvikling siden den første festival i 2003, hvor besøgstallet lå på 14.000 til de 114.400, som kiggede indenfor i 2019.

- Vi oplever en kæmpestor interesse for dokumentarfilm i disse år. Danskerne efterspørger ny viden, fordybelse og nye perspektiver på vores fælles virkelighed. Og det kan dokumentarfilm levere, forklarer Niklas Engstrøm.

At Lolland i år bliver en del af festivalen er ikke blot en tilfældighed.

- Da vi sad og kiggede på Danmarkskortet, stod det klart for os, at det ikke måtte blive skævvredet, men at vi gerne ville have CPH:DOX ud i alle dele af landet. Og her så vi Lolland Kommune som en af de kommuner, hvor kulturen faktisk er opprioriteret. Det syntes vi så også blev bekræftet, da vi gik i dialog med kommunen, forklarer Niklas Engstrøm.

Fra fritids- og kulturudvalgets side var det et krav, at der skal være lokale samarbejdspartnere og en lokal forankring, før det kan opnå støtte. Men med den på plads glæder udvalgsformand Tine Vinther Clausen (V) sig over filmfestivalens besøg.

- Det er en god idé, og jeg synes, det er spændende, at dokumentarfilmfestivalen vil komme til Lolland, siger hun.

  • Hylddalen har tidligere været brugt til filmfremvisninger, det er dog ikke her, at CPH:DOX rykker ind med dokumentarfilm, når festivalen gæster Lolland senere på året. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Fjerner alle skraldespande

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Annonce
Annonce
Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Sport

Medaljeslugende dansk kajakroer fra Maribo udtaget til OL

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Se videoen: Den stjal rampelyset fra Mary på stor royal dag

Indland

Savnet 18-årig kvinde fra Vestjylland er fundet i live

Indland

18-årig kvinde er fortsat savnet

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov

Lolland

Kæmpehandel en realitet

Vejret

Se video: Sneen er faldet på Lolland-Falster

Guldborgsund

- Dronning Mary kan godt glæde sig