cookie-og-privatlivspolitik
Af og til bremses vindmøller på Lolland, fordi der er for meget energi - senest her HOFORs række ved Almindevej, der stod stille en del af mandagen. Projektet skal finde løsninger til at gemme på overskudsenergien.
Af og til bremses vindmøller på Lolland, fordi der er for meget energi - senest her HOFORs række ved Almindevej, der stod stille en del af mandagen. Projektet skal finde løsninger til at gemme på overskudsenergien.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Lolland får nøglerolle i EU-støttet energiprojekt

Interreg-projektet har et samlet budget på godt 14 millioner kroner. Projekt skal finde ud af, hvordan den grønne energi kan gemmes til senere brug
18. april 2020 kl. 17:59 Af John Karlsen

FAKTA
Samtidig med, at det dansk-tyske Interreg-projekt nu starter op, er der ved at blive høstet de første resultater af et projekt, der også har til formål at sikre bedre udnyttelse af den grønne energi. I samarbejde med REEL er der på Lolland opstillet varmepumper med tilhørende saltlager i tre parcelhuse. Det lille projekt indgår som erfaringsgrundlag i et større samarbejde mellem regionerne Skåne, Hovedstaden og Sjælland, der vil udvikle fremtidens intelligente energi- og ressouresystemer. Varmepumperne på Lolland er tilsluttet internettet, hvor firmaet Neogrid Technologies udvikler og afprøver en styring, hvor varmepumpen udnyttes optimalt i forhold til husejerens behov og overskud af vindmøllestrøm.
- Lige nu er vi godt i gang med en større aftestning i de tre huse, og vi ser allerede gode muligheder for at få bygningerne til at være et væsentligt aktiv i den grønne omstilling, hedder det fra teknisk direktør Per Dahlgaard Pedersen, Neogrid Technologies.

LOLLAND Et nyt dansk-tysk projekt med Lolland i en nøglerolle skal finde løsninger til, hvordan strøm fra solceller og vindmøller kan gemmes til senere brug.

Der er tale om et EU-støttet Interregprojekt, hvor Lolland Kommune og Lolland Forsyning udover en række danske partnere også er gået sammen med Stadtwerke Flensburg og andre tyske partnere.

Baggrunden for samarbejdet er, at Lolland og Flensburg deler nogle af de samme udfordringer, fordi begge geografiske områder kan betragtes som selvstændige "energi-øer". For Lollands vedkommende fordi der her i perioder produceres mere grøn energi, end der kan transporteres videre til andre dele af landet. Og Flensburg er en "energi-ø", fordi byen er koblet på det danske transmissionssystem og dermed afskåret fra resten af Tysklands energisystem.

- Vi har både en stor produktion af grøn energi på Lolland, stor erfaring i at arbejde med energiomstilling og en lang og god tradition for et tæt samarbejde med vores tyske naboer, hedder det fra borgmester Holger Schou Rasmussen i forbindelse med starten på det dansk-tyske projekt.

- Jeg ser derfor frem til, at vi kan gøre en konkret og reel forskel i et projekt, som skal hjælpe med nogle af svarene på de store udfordringer, som verden står overfor, fortsætter Holger Schou Rasmussen.

Annonce

Blandt de konkrete ideer, projektet skal se på, er på tysk side muligheden for at lade fleksibel opladning af elbiler og busser bidrage til balancering af energisystemet.

Desuden skal der også ses på mulighederne for et fleksibelt energiforbrug i detailhandlen. Derfor skal man finde en eller flere dagligvarebutikker, der vil være med til at sætte behovet for opvarmning og afkøling i spil, så der kan høstes erfaringer på hele detailhandlens vegne.

- Hvis detailhandlens køle- og varmepumper kan styres intelligent - for eksempel med skelen til prisen på el eller overløb af strøm fra vindmøller, så er der potentiale for at flytte en del af energiforbruget fra spidsbelastningstidspunkter og hen til mere gunstige tidspunkter, hedder det fra salgsdirektør Anders Nebel Jørgensen fra virksomheden Vitane. Her arbejder man med energistyring i bygninger og har i forvejen flere supermarkedskæder som kunder. Nu er firmaet partner i projektet.

DG Store, som det EU-støttede projekt hedder, har et samlet budget på godt 14 millioner kroner - heraf knapt 10 millioner fra EU via Interreg.

Projektet løber frem til udgangen af 2022. Det er Gate 21 med kontor i Holeby, der er ansvarlig for projektledelsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi skal tage klimaansvar 24. oktober 2021 kl. 22.06

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

Annonce

ANNONCE