Annonce
Lolland

Lolland får nøglerolle i EU-støttet energiprojekt

Af og til bremses vindmøller på Lolland, fordi der er for meget energi - senest her HOFORs række ved Almindevej, der stod stille en del af mandagen. Projektet skal finde løsninger til at gemme på overskudsenergien. Foto: Jan Knudsen

Interreg-projektet har et samlet budget på godt 14 millioner kroner. Projekt skal finde ud af, hvordan den grønne energi kan gemmes til senere brug

LOLLAND Et nyt dansk-tysk projekt med Lolland i en nøglerolle skal finde løsninger til, hvordan strøm fra solceller og vindmøller kan gemmes til senere brug.

Der er tale om et EU-støttet Interregprojekt, hvor Lolland Kommune og Lolland Forsyning udover en række danske partnere også er gået sammen med Stadtwerke Flensburg og andre tyske partnere.

Baggrunden for samarbejdet er, at Lolland og Flensburg deler nogle af de samme udfordringer, fordi begge geografiske områder kan betragtes som selvstændige "energi-øer". For Lollands vedkommende fordi der her i perioder produceres mere grøn energi, end der kan transporteres videre til andre dele af landet. Og Flensburg er en "energi-ø", fordi byen er koblet på det danske transmissionssystem og dermed afskåret fra resten af Tysklands energisystem.

- Vi har både en stor produktion af grøn energi på Lolland, stor erfaring i at arbejde med energiomstilling og en lang og god tradition for et tæt samarbejde med vores tyske naboer, hedder det fra borgmester Holger Schou Rasmussen i forbindelse med starten på det dansk-tyske projekt.

- Jeg ser derfor frem til, at vi kan gøre en konkret og reel forskel i et projekt, som skal hjælpe med nogle af svarene på de store udfordringer, som verden står overfor, fortsætter Holger Schou Rasmussen.

Blandt de konkrete ideer, projektet skal se på, er på tysk side muligheden for at lade fleksibel opladning af elbiler og busser bidrage til balancering af energisystemet.

Desuden skal der også ses på mulighederne for et fleksibelt energiforbrug i detailhandlen. Derfor skal man finde en eller flere dagligvarebutikker, der vil være med til at sætte behovet for opvarmning og afkøling i spil, så der kan høstes erfaringer på hele detailhandlens vegne.

- Hvis detailhandlens køle- og varmepumper kan styres intelligent - for eksempel med skelen til prisen på el eller overløb af strøm fra vindmøller, så er der potentiale for at flytte en del af energiforbruget fra spidsbelastningstidspunkter og hen til mere gunstige tidspunkter, hedder det fra salgsdirektør Anders Nebel Jørgensen fra virksomheden Vitane. Her arbejder man med energistyring i bygninger og har i forvejen flere supermarkedskæder som kunder. Nu er firmaet partner i projektet.

DG Store, som det EU-støttede projekt hedder, har et samlet budget på godt 14 millioner kroner - heraf knapt 10 millioner fra EU via Interreg.

Projektet løber frem til udgangen af 2022. Det er Gate 21 med kontor i Holeby, der er ansvarlig for projektledelsen.

Samtidig med, at det dansk-tyske Interreg-projekt nu starter op, er der ved at blive høstet de første resultater af et projekt, der også har til formål at sikre bedre udnyttelse af den grønne energi. I samarbejde med REEL er der på Lolland opstillet varmepumper med tilhørende saltlager i tre parcelhuse. Det lille projekt indgår som erfaringsgrundlag i et større samarbejde mellem regionerne Skåne, Hovedstaden og Sjælland, der vil udvikle fremtidens intelligente energi- og ressouresystemer. Varmepumperne på Lolland er tilsluttet internettet, hvor firmaet Neogrid Technologies udvikler og afprøver en styring, hvor varmepumpen udnyttes optimalt i forhold til husejerens behov og overskud af vindmøllestrøm.
- Lige nu er vi godt i gang med en større aftestning i de tre huse, og vi ser allerede gode muligheder for at få bygningerne til at være et væsentligt aktiv i den grønne omstilling, hedder det fra teknisk direktør Per Dahlgaard Pedersen, Neogrid Technologies.

  • Af og til bremses vindmøller på Lolland, fordi der er for meget energi - senest her HOFORs række ved Almindevej, der stod stille en del af mandagen. Projektet skal finde løsninger til at gemme på overskudsenergien. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Femern

Nu er danmarkshistoriens største udgravning færdig

Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

112

Voldstrio smadrede løs på hinanden: Lidt efter ventede flere tæsk

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Lokal nyt

Efter 28 år: Henrik må lukke sit livsværk

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Guldborgsund

Lokal historiker: - Det er en katastrofe

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Annonce
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer