Andre tjenester
Vi har observeret, at du har installeret en adblocker. Vi kan derfor ikke vise dig vores annoncer. Det er vi rigtig kede af, da indtægterne fra annonceringen er med til at vi på daglig basis kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.
Vi håber derfor, at du i din adblocker, vil tillade visning af annoncer fra folketidende.dk. Selvom du tilføjer folketidende.dk, vil du stadig undgå reklamer fra andre sites.
Klik på dit adblock ikon i browseren. Tilføj domænet folketidende.dk under tilladte domæner. Næste gang du besøger os vil reklamerne kunne vises.
Tak for hjælpen og god læselyst!
Lolland-Falsters Folketidende
Interreg-projektet har et samlet budget på godt 14 millioner kroner. Projekt skal finde ud af, hvordan den grønne energi kan gemmes til senere brug
LOLLAND Et nyt dansk-tysk projekt med Lolland i en nøglerolle skal finde løsninger til, hvordan strøm fra solceller og vindmøller kan gemmes til senere brug.
Der er tale om et EU-støttet Interregprojekt, hvor Lolland Kommune og Lolland Forsyning udover en række danske partnere også er gået sammen med Stadtwerke Flensburg og andre tyske partnere.
Baggrunden for samarbejdet er, at Lolland og Flensburg deler nogle af de samme udfordringer, fordi begge geografiske områder kan betragtes som selvstændige "energi-øer". For Lollands vedkommende fordi der her i perioder produceres mere grøn energi, end der kan transporteres videre til andre dele af landet. Og Flensburg er en "energi-ø", fordi byen er koblet på det danske transmissionssystem og dermed afskåret fra resten af Tysklands energisystem.
- Vi har både en stor produktion af grøn energi på Lolland, stor erfaring i at arbejde med energiomstilling og en lang og god tradition for et tæt samarbejde med vores tyske naboer, hedder det fra borgmester Holger Schou Rasmussen i forbindelse med starten på det dansk-tyske projekt.
- Jeg ser derfor frem til, at vi kan gøre en konkret og reel forskel i et projekt, som skal hjælpe med nogle af svarene på de store udfordringer, som verden står overfor, fortsætter Holger Schou Rasmussen.
Blandt de konkrete ideer, projektet skal se på, er på tysk side muligheden for at lade fleksibel opladning af elbiler og busser bidrage til balancering af energisystemet.
Desuden skal der også ses på mulighederne for et fleksibelt energiforbrug i detailhandlen. Derfor skal man finde en eller flere dagligvarebutikker, der vil være med til at sætte behovet for opvarmning og afkøling i spil, så der kan høstes erfaringer på hele detailhandlens vegne.
- Hvis detailhandlens køle- og varmepumper kan styres intelligent - for eksempel med skelen til prisen på el eller overløb af strøm fra vindmøller, så er der potentiale for at flytte en del af energiforbruget fra spidsbelastningstidspunkter og hen til mere gunstige tidspunkter, hedder det fra salgsdirektør Anders Nebel Jørgensen fra virksomheden Vitane. Her arbejder man med energistyring i bygninger og har i forvejen flere supermarkedskæder som kunder. Nu er firmaet partner i projektet.
DG Store, som det EU-støttede projekt hedder, har et samlet budget på godt 14 millioner kroner - heraf knapt 10 millioner fra EU via Interreg.
Projektet løber frem til udgangen af 2022. Det er Gate 21 med kontor i Holeby, der er ansvarlig for projektledelsen.
KOMMENTARER