cookie-og-privatlivspolitik
Det gamle rådhus på Axeltorv i Nakskov pryder forsiden af Balance Danmarks rapport om udflytningen og fordelingen af statslige arbejdspladser.
Det gamle rådhus på Axeltorv i Nakskov pryder forsiden af Balance Danmarks rapport om udflytningen og fordelingen af statslige arbejdspladser.
Foto: Ingrid Riis

Lolland

Lolland har mistet 186 statslige job siden 2008

Trods udflytning af statslige arbejdspladser kommer der løbende flere i København - anderledes ser det ud her i kommunen, viser ny analyse.
03. december 2020 kl. 07:30 Af David Arnholm

Annonce
FAKTA
Danmarks Statistik opererer med forskellige grupperinger af hovedstadskommunerne.
Landsdelen "Byen København" omfatter København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby kommuner. Her er antallet af statslige arbejdspladser fra 2015 til 2020 faldet med 88.
Landsdelen "Københavns omegn" omfatter Albertslund, Ballerup, Brøndby, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre og Vallensbæk kommuner. Her er antallet af statslige arbejdspladser fra 2015 til 2020 øget med 757.

LOLLAND Selv om den daværende Venstre-regering i 2015 præsenterede planen Bedre Balance med udflytning af cirka 3.900 statslige arbejdspladser og i 2018 fulgte op med Bedre Balance II med udflytning af cirka 4.000 statslige arbejdspladser, foregår der stadig en centralisering.

Det er en af konklusionerne i rapporten "Geografisk fordeling af statslige arbejdspladser - Har flytningerne haft en effekt?", som interesseorganisationen Balance Danmark har udarbejdet. Organisationen, som både Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune er medlem af, og som Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), sidder i bestyrelsen for, gør i rapporten status for udflytningen.

Det er sket ved at få foretaget en særkørsel hos Danmarks Statistik af, hvor mange beskæftigede lønmodtagere - opgjort som årsværk - der er i den statslige sektor fordelt på kommunerne. Og de tal er så sammenlignet med, hvordan det så ud i 2015, da den første plan blev lanceret.

På den baggrund konkluderer rapporten, at selv om cirka 5.000 arbejdspladser fra 2015 til 2020 er blevet flyttet ud af hovedstaden, så har København og omegn på de fem år faktisk fået 669 flere statslige arbejdspladser. Og det fører til følgende konklusion:

"Det betyder, at samtidig med danmarkshistoriens største samlede flytning af statslige arbejdspladser, foregår der en underliggende centralisering, der bare pumper nye statslige arbejdspladser ind i hovedstaden. Uden store politiske aftaler, uden mediernes interesse. Bare helt af sig selv. Og på trods af at et politisk flertal i Folketinget har som politik, at nye statslige arbejdspladser som udgangspunkt skal placeres uden for hovedstaden."

Og, tilføjes det:

"Tager Folketinget ikke et endeligt opgør med den underliggende centralisering, vil skævvridningen af Danmark blot fortsætte og dermed blive større og større."


Et geografisk stop

I den femårige periode har de to lokale kommuner fået flere statslige arbejdspladser. I Lolland Kommune er tallet øget med 53, og i Guldborgsund Kommune har væksten været på 121.

Men ser man på udviklingen over en endnu længere årrække - fra 2008, hvor strukturreformen var trådt i kraft med sammenlægningen af kommuner, amter/regioner og rets- og politikredse, til 2020 - har Lolland Kommune faktisk mistet 186 statslige arbejdspladser.

Holger Schou Rasmussen mener da også, at der er brug for handling.

- Rapporten viser med tydelighed, at der er en centraladministration, der kun tænker i centralisering: Hver gang der skabes nye, statslige arbejdspladser, placeres de bare per automatik i hovedstaden, siger han og giver et bud på, hvad der bør gøres ved det.

- Regeringen og Folketinget skal bruge rapporten til at overveje at lave et geografisk stop for placeringen af nye, statslige arbejdspladser i hovedstaden. Det vil hjælpe på balancen, vurderer han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce