Annonce
Lolland

Lollandsk farvel til Udkantsdanmark

Elever fra Maribo Gymnasiums stx-, hf- og gym10-linjer var mødt op for at møde de politikere, som nogle af dem kan stemme på ved næste måneds kommunalvalg. Foto: Jan Knudsen

BILLEDSERIE: 10 kandidater stod tirsdag ansigt til ansigt med 340 gymnasieelever.

MARIBO 10 kandidater ved næste måneds kommunalvalg skulle tirsdag møde en god portion af de vælgere, som i år skal sætte et kryds i stemmeboksen for første gang. Det skete, da Maribo Gymnasium inviterede til valgdebat. En valgdebat, som man nemt kunne forestille sig skulle handle om de unge, men som i første omgang tog en helt anden drejning.

Både politikere og de unge var nemlig i første omgang fokuseret på den grønne energi, vindmøller på hav eller land og solcelleparker, men debatten blev også mere nærværende for gymnasiets elever, da den kom til at handle om ungdomslivet og Lollands dårlige rygte som Udkantsdanmark.

Byrådskandidaterne blev af en elev spurgt, hvordan de ville sørge for, at Lolland ikke længere skulle betragtes som Udkantsdanmark, og det blev der - som ved de fleste af eftermiddagens spørgsmål - ikke meget debat ud af. Der var nemlig stor enighed om, at Lolland er ved at sige pænt farvel til den betegnelse, selv om man på mange statistikker måske ligger i den tunge ende.

Radikale Venstres Kristian Stokholm var under debatten på gymnasiet både ude efter Dodekalitten, der årligt trækker anslåede 60.000 til kunstværket, og folkeskolelærernes niveau på Lolland. Foto: Jan Knudsen

Ingen udkant

Femern-projektet vil forandre egnen, var flertallet enige om i deres svar, men der skal stadigvæk trækkes både uddannelser og vidensarbejdspladser til kommunen. Uden de sidstnævnte kommer der ikke veluddannede til området permanent, påpegede eksempelvis Din Stemmes Henning Alfred Rasmussen.

Hos SF slog partiets spidskandidat Lars Christiansen på, at Lolland slet ikke er en udkant. Uden lollandsk el og fødevarer ville hovedstaden nemlig være hårdt ramt, så lollikkerne skal blot skyde brystet frem og tro på sig selv.

Anna Arnecke, kandidat hos Konservative, valgte en helt anden tilgang.

- Der er intet galt med at være udkant. Jeg har boet mange år i København, og det er ikke et rart sted at bo, sagde hun og spurgte straks eleverne, om det var slemt at bo på Lolland. Svaret var en blanding af ja og nej og nok ikke så entydigt, som kandidaten havde ønsket.

Det var anden gang, hun spurgte eleverne. Første gang ville hun have flere unge i fritidsjob i ældreplejen og spurgte, om de ikke havde lyst til det. Salen svarede med et klart nej.

- Nå, jeg skulle nok ikke have spurgt, konstaterede Anna Arnecke med det samme.

I Venstre var Helle Daugbjerg klar over, at unge generelt har en udlængsel, som ofte bliver forvandlet til uddannelser andre steder i landet.

- I skal have lov til at rejse ud, og så skal vi sørge for at gøre Lolland så godt, at I har lyst til at vende tilbage.

Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Kultur i P. Hattens Gård

At Lolland skal udvikle sig, havde Lars Christiansen også været inde på, da han svarede på spørgsmålet. Da han var ung, smuttede han hurtigt videre, hvis et sted var kedeligt, så Lolland skal i fremtiden byde på oplevelser for de unge. En spørger i salen ville gerne vide, hvad kandidaterne så ville gøre for at fremme det lollandske kulturliv.

Det spørgsmål har Lokallisten Lollands kandidat Jonas Sylvester Kaspersen brugt meget tid på de senere år, hvor han har været med til at starte The Green House op i Maribo. Et hus dedikeret til både iværksætteri og de unge.

- Men der var kun ét rum. Vi skal være mere ambitiøse. Personligt kunne jeg sagtens se P. Hattens Gård som et kultursted, og det vil være langt bedre end at bruge det til boliger.

Ordentlige spillesteder til rytmisk musik blev efterlyst af flere, og Venstres kandidat pegede på Plutteøen som et fantastisk sted til et lollandsk spillested. Hos Nye Borgerlige er kandidat Steen Nielsen selv musiker gennem mange år, og han ser gerne flere åbne spillesteder, hvor unge musikere kan få lov til at prøve gearet af. Eller man kunne have ungdomshuse og kulturhuse, der selvfølgelig skulle have selvstyre, lød det fra Enhedslistens Birthe Lauridsen.

Kultur er dog mange ting, påpegede Radikale Venstres Kristian Stokholm, som vil have flere kulturelle uddannelser til kommunen, til gengæld vil han have bedre prioritering af de penge, som kommunen deler ud til kulturen.

- Dodekalitten er i mine øjne bare nogle store stykker brugskunst, som er blevet stillet op. Hvorfor skal det offentlige spytte penge i det, spurgte han.

Måske burde de unge selv tage stilling til det spørgsmål, mente andre af kandidaterne. Socialdemokratiets Dan Brinckmann pegede på, at der er oprettet et ungdomsråd i kommunen.

- Vi kunne bare give dem to millioner kroner og så lade dem finde ud af, hvordan pengene skulle bruges, mente han.

Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Dårlige lærere i folkeskolen

Selv om dagens tilhørere havde forladt folkeskolen, ville de gerne høre, hvordan man kunne styrke de unges uddannelsesmuligheder allerede der. Her blev der primært talt om flere muligheder for erhvervspraktik og samarbejde med erhvervslivet på Lolland, men det blev også til et hårdt angreb på niveauet på skolerne.

Igen var det Radikale Venstres Kristian Stokholm, der var ude med en kras bemærkning. Ifølge ham er der nemlig for mange elever, som forlader folkeskolen uden at kunne læse og skrive.

- Det skyldes, at lærerne er underkvalificerede på Lolland. De gode lærere søger væk, og det er ikke til at få nogle, som er dygtige nok hertil.

Udsagnet fik lov til at stå uimodsagt under debatten, der også nåede forbi problemerne med misbrug på Lolland. Her er uddannelse også et nøglebegreb, mente Henning Alfred Rasmussen fra Din Stemme. For jo højere uddannelse, desto mindre er risikoen for at blive misbruger, påpegede han.

- Det er ingen hemmelighed, at nogle børn i Lolland Kommune har været uheldige med deres forældre, og der handler det om, at vi sætter ind med hjælp så tidligt som muligt.

Foto: Jan Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode til integration

Inden eleverne fik mulighed for at møde politikerne til fri debat, blev der spurgt til holdningen til flygtninge, og de få kandidater, som tog mikrofonen, var generelt enige om, at Lolland egentlig har gjort det rigtig godt. Kristian Stokholm påpegede, at Radikale Venstre stiller med en kandidat fra Bosnien, som er velintegreret. Det fik Allan Blak (DF) til at tage ordet.

- Dansk Folkeparti er nok kendt for at være lidt racistiske, men hvis disse udlændinge er integreret, som den pågældende kandidat, er det fint. Vi vil bare ikke have dem ind, som bare er kommet for at sidde og se fjernsyn, sagde han.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.

Foto: Jan Knudsen
Foto: Jan Knudsen
Foto: Jan Knudsen
Foto: Jan Knudsen
Foto: Jan Knudsen
  • Elever fra Maribo Gymnasiums stx-, hf- og gym10-linjer var mødt op for at møde de politikere, som nogle af dem kan stemme på ved næste måneds kommunalvalg. Foto: Jan Knudsen
  • Radikale Venstres Kristian Stokholm var under debatten på gymnasiet både ude efter Dodekalitten, der årligt trækker anslåede 60.000 til kunstværket, og folkeskolelærernes niveau på Lolland. Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
  • Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem