Annonce
Lolland

Mål: Klimarobust og CO2-neutral

Udledningen af CO2 reducres med 100.000 tons, når sukkerfabrikken er på grøn gas. Foto: Jan Knudsen

Der er udfordringer, som kommunen endnu ikke ved, hvordan skal overvindes.

LOLLAND Et nyt forslag til Klima- og Energiplan for perioden 2020 til 2050 for Lolland kommune er nu klar. Planen var onsdag var til behandling i teknisk udvalg, hvor politikerne anbefaler byrådet at sende forslaget i høring i to uger.

Klima- og Energiplanens overordnede mål er, at Lolland kommune er CO2-neutral i 2050 og har et delmål om en 70 procents reduktion i CO2-udledningen i 2030. Det er set i forhold til 1990.

Planen beskriver, hvordan Lolland Kommune ser de kommende 30 år i lyset af de mål, som sættes politisk. Planen omfatter samtlige større, klimabelastende aktiviteter, der foregår indenfor "osteklokken" Lolland kommune, og den udstikker den retning, som kommunen skal gå.

Målet er, at Lolland bliver klimarobust og CO2-neutral, og vejen dertil er at reducere CO2-udledning og imødegå oversvømmelser.

Planarbejdet indgår i det nationale DK2020-samarbejde om at sætte ambitiøse klimamål, der skal bidrage til at reducere den globale temperaturstigning. Der er derfor fokus på udledning af drivhusgasser for aktiviteter i Lolland kommune. Et særligt afsnit handler om kommunen som virksomhed og de tiltag samt indsatser, som er mulige her. I planen er der også fokus på klimatilpasning i forhold til oversvømmelse.

Lolland er en af de 20 danske kommuner, der er gået forrest i kampen mod klimaudfordringerne, og DK2020-samarbejdet er nu blevet til 40 kommuner.

- Mange kommuner er ikke kommet ud af flækken med den grønne omstilling, og den nye Klima- og Energiplan kan måske virke mindre ambitiøs, men det er fordi, vi er startet og har et bedre udgangspunkt end andre kommuner, siger kommunens klimakoordinator, Regitze Lassen.

Planen indeholder blandt andet et drivhusgas-regnskab. Kommunens udgangspunkt er 2017, hvor der blev udledt cirka 300.000 tons CO2 fra Lolland kommune, og det allerstørste ryk mod at blive CO2-neutral sker i 2024/2025, når Nakskov Sukkerfabrik har udfaset de fossile brændstoffer.

- Det er en kæmpe post, der rykker, når sukkerfabrikken kobles på den nye gasledning og også kan få grøn gas fra det kommende biogasanlæg ved Abed. Den årlige CO2-udledning vil falde til 200.000 tons, oplyser Regitze Lassen.

Det er energi-, landbrugs- og transportsektorerne, der er de store CO2-udledere, men som for andre landkommuner er det svært for Lolland Kommune at ændre på landbrugssektoren, hvor en reduktion vil ske på et frivillighedsniveau.

Landmændene kan eksempelvis plante skov, men der skal et pænt areal til, før det batter noget på CO2-regnskabet.

Vedrørende toget, Lollandsbanen, og de fire ø-færger er en overgang til el- eller batteridrift nævnt som en mulighed, og busserne skal køre på el eller brint. I private hjem og virksomheder skal udskiftningen af oliefyr fortsætte.

- Tilskudsordningen til udskiftning af oliefyr, der blev åbnet onsdag, blev desværre tømt på én dag, og forrige gang gik hovedparten af pengene til Aarhus og Nordsjælland, men der kommer heldigvis flere puljer, og kommunen laver nye informationsmøder til efteråret, fortæller Regitze Lassen.

I 2030 kan kommunen godt nå delmålsætningen om en reduktion på 70 procent af CO2-udledningen, men der vil stadig være 100.000 tons tilbage, der skal minimeres.

Regitze Lassen:

- Vi har ikke løsningen på, hvordan vi vil nedbringe de sidste tons, men håber på nye teknologiske løsninger. Den grønne omstilling ligger for enden af en "hockeystav", som det er blevet udtrykt i et brugt sprogbillede, og hvor omstillingen så skal have et ordentligt nøk til sidst.

- FNs klimapanel, der vurderer omfanget og forståelsen af klimaændringer og deres virkning, siger i øvrigt nu, at vi skal bremse den globale temperaturstigning på halvanden grad - og ikke to. For de store issmeltninger er påbegyndt.

- Og vi kan kun bremse temperaturstigningen, hvis alle gør en indsats. Det, Lolland Kommune selv kan gøre, batter måske ikke så meget, men det har en signaleffekt overfor borgerne, så det er vigtigt, at kommunen går forrest.

Vedrørende klimasikring mod oversvømmelser - og specielt i Nakskov - er der et forslag om en sluseløsning til 200 millioner kroner. I sensommeren åbnes der en statslig pulje, som kommunen vil søge.

Der arbejdes stadig med en sluseløsning, der skal sikre Nakskov mod havoversvømmelse. Foto: Rambøll og Hasløv & Kjærsgaard
Der er stadig et stykke vej til at nå 100 procents reduktion af CO2-udledningen i 2050. Det store dyk i det blå felt tegner især sukkerfabrikken sig for. Foto: Graf: Lolland Kommune
  • Udledningen af CO2 reducres med 100.000 tons, når sukkerfabrikken er på grøn gas. Foto: Jan Knudsen
  • Der arbejdes stadig med en sluseløsning, der skal sikre Nakskov mod havoversvømmelse. Foto: Rambøll og Hasløv & Kjærsgaard
  • Der er stadig et stykke vej til at nå 100 procents reduktion af CO2-udledningen i 2050. Det store dyk i det blå felt tegner især sukkerfabrikken sig for. Foto: Graf: Lolland Kommune
Annonce
Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Annonce
Annonce
112

Lokale helte slukker brand på lolland

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé