cookie-og-privatlivspolitik
Holger Schou Rasmussen klipper snoren, mens Birgit Mikkelsen fra Birgittaforeningen og domprovst Anne Reiter ser til.

11

Billeder

Holger Schou Rasmussen klipper snoren, mens Birgit Mikkelsen fra Birgittaforeningen og domprovst Anne Reiter ser til.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Mange tog de første skridt i Birgittas fodspor

BILLEDSERIE: Den helt nye Birgitta Festival fik en flot begyndelse med masser af folk til de første arrangementer.
07. september 2019 kl. 09:30 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

MARIBO En helt ny festival, der fejrer Den Hellige Birgitta og Maribo, fik en fantastisk åbning fredag eftermiddag. En procession begav sig gennem Maribos gader med byens vægtere i front, med nonner, biskop og domprovst, børn fra Maribo Spejderne og Sankt Birgitta Skole samt masser af festivaldeltagere, som blot var mødt op til begivenheden.

- Syng lovsang hele jorden, syng lovsang for vor Gud, sang deltagerne i processionen og fik lokket både kunder og butiksansatte ud i gågaden, hvor telefonerne hurtigt blev fundet frem.

Efter at have gået fra Torvet og til Lollandscentret, for herefter at gå retur og ned ad Svanegangen til søen, endte de mange i processionen ved Maribo Domkirke. Her kunne borgmester Holger Schou Rasmussen (S) åbne den nye festival.

- Hvorfor er der ikke nogen, der har fundet på det her for mange år siden, spurgte borgmesteren, for idéen burde være åbenlys.

Der havde ikke været et Maribo, hvis det ikke havde været for den eneste klosterorden af nordisk oprindelse. Birgittinerne blev inviteret af Margrete 1., og nok døde Birgitta af Vadstena 43 år før, nonnerne kom til Maribo, men uden hende var byen ikke opstået.

Biskop Marianne Gaarden glædede sig over at kunne stå på resterne af det nu historiske kloster, for selvom der kun er murbrokker tilbage - og heldigvis hele domkirken - er det et sted med stærk symbolik.

- Det minder os om, at den kultur, som vi er rundet af, ikke er en, vi har skabt selv. Vi ville ikke være de mennesker, vi er i dag og tænke, som vi gør, hvis ikke der havde været nogle før os, slog biskoppen fast.

Biskoppen for Lolland-Falsters Stift brugte sin tale på at hylde tre stærke kvinder. Jomfru Maria, som gennem klostret har lagt navn til byen, Dronning Margrete 1., der havde Birgitta af Vadstenas datter som hofmesterinde og derfor knyttede et stærkt bånd til birgittinerordenen, samt selvfølgelig den hellige Birgitta af Vadstena selv.

En arbejdsgruppe har været i gang i godt et år med planlægningen af festivalen, og Birgittaforeningen i Maribo har været en vigtig medspiller for at realisere den nye festival.

Direktøren for Museum Lolland-Falster, Ulla Schaltz, var også med i processionen, og hun var klædt i en dragt som den, kvinderne bar i Skimminge, da arbejdet på klostret og kirken gik i gang.

- Det har været en kæmpe omvæltning at følge med i for befolkningen, og forhåbentlig kan den nye festival skabe en valfart til Maribo, som ligner den, der blev skabt i 1416.

Festivalen fortætter med et fyldigt program både lørdag og søndag, og hele programmet kan læses på www.birgittafestival.dk.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce