Annonce
Lolland

Maribo sender varme til Lolland Varme

Maribo Varmeværk med formand Flemming Møller Jensen i spidsen har besluttet at lukke for Refa MSK's adgang til at levere varme til Lolland Varme gennem Maribo Varmeværk. Foto: Jan Knudsen

I dag lukkede Maribo Varmeværk for varmen fra Refa MSK - en aftale er på plads med Lolland Varme.

LOLLAND Maribo Varmeværk har truet med det før, og klokken 11 i dag blev det alvor: Da Refa MSK ikke leverer vand, der er 91 grader varmt, lukker Maribo Varmeværk for, at vandet kan gå igennem værket og videre til kunderne i Lolland Varme.

- De har ikke levet op til det. I den sidste periode har temperaturen været under 91 grader i op imod fire timer om dagen. De skider højt og flot på det, så der bliver lukket i morgen klokken 11, lød det søndag ved 18-tiden fra Flemming Møller Jensen, der er formand for Maribo Varmeværk.

Refa MSK har afvist kravet om at levere 91 grader varmt vand, da det ifølge Refa MSK er noget nær umuligt at leve op til. I stedet har Refa MSK tilbudt at kompensere Maribo Varmeværk økonomisk.

- Vi aftalte, at nu skulle Maribo Varmeværk finde ud af, hvad det koster dem at hæve varmen til 91 grader, og så er vi klar til at betale forskellen. Men de er kommet tilbage med besked om, at det kan deres rådgivende ingeniør ikke beregne, og det kunne ikke lade sig gøre, fortæller Refas næstformand Henrik Høegh.

Refa MSK vurderer i øvrigt, at kravet ikke giver nogen mening. Den vurdering underbygges af en rapport udarbejdet af Vejle-firmaet Added Values, som ifølge Henrik Høegh kender forholdene ved Maribo Varmeværk.

Ingen teknisk begrundelse

Baggrunden for konflikten er, at Maribo Varmeværk har oplyst, at det giver problemer, når vandet fra Refa MSK ikke er 91 grader varmt, men måske kun 86. Så må Maribo Varmeværk stoppe produktionen på sin fliskedel, ligesom værkets absorptionsvarmepumpe bliver negativt belastet.

Men den forklaring afviser Added Values.

"Baseret på den formodede anlægskobling hos Maribo Varmeværk vurderes der ikke at være en teknisk begrundelse for, at Maribo Varmeværk vil være nødsaget til at stoppe produktionen på selskabets fliskedel eller at især selskabets absorptionsvarmepumpe bliver negativt belastet", står der i Added Values' rapport.

Her påpeges det videre, at det varme vand fra Refa MSK rent faktisk bruges til at forsyne Maribo by med varme, mens Maribo Varmeværk så selv på en anden kedel producerer den varme, der ledes til Lolland Varmes kunder. Og, påpeger Adeed Values videre, fremløbstemperaturen til Maribo by er 84 grader, så rent faktisk er Maribo Varmeværk nødt til at sænke temperaturen på vandet fra Refa MSK.

Og, tilføjes det:

"Vi har derudover fået oplyst, at fremløbstemperaturen mod Lolland Varme er 85 grader celsius eller mindre om vinteren og 75 grader celsius om sommeren. Det har derfor heller ikke i øvrigt nogen negativ påvirkning af Maribo Varmeværks drift, at Refa MSK leverer varmen ved en lavere temperatur end 91 grader celsius."

- Så det er svært at se, hvorfor det skal være 91 grader. Og de truer med at lukke, fordi det er til skade for deres fliskedel. Men den har de ikke brugt siden 22. marts, så det er også lidt svært at forstå, bemærker Henrik Høegh.

Refa MSK's kraftvarmeværk i Sakskøbing leverer varme til Lolland Varmes kunder i Bandholm, Reersnæs, Østofte, Nørreballe og Stokkemarke.
Varmen løber via en transmissionsledning fra Sakskøbing til Maribo Varmeværk, hvorfra den sendes videre til Lolland Varme.
Men nu lukker Maribo Varmeværk for Refa MSK's adgang til at levere varme til Lolland Varme via Maribo Varmeværk.
I stedet vil Maribo Varmeværk producere varmen til Lolland Varme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny rapport på vej

Hos Maribo Varmeværk skyder Flemming Møller Jensen tilbage:

- Vi har en klar fornemmelse af, at Refa MSK gerne vil producere elektricitet, og det kan man ikke, hvis man skal levere 91 grader, siger han og tilføjer, at Maribo Varmeværk er uenig i Added Values' beskrivelser og konklusioner.

- Der er lavet nogle forudsætninger, der ikke holder i virkeligheden. Det hænger slet ikke sammen, siger han og fortæller, at Maribo Varmeværk er på vej med sin egen rapport, der laves i samarbejde med leverandøren af varmeværkets kedler og varmepumper.

Den rapport vil være klar inden længe, siger han og fortæller, at den derefter vil blive sendt til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som også har fået rapporten fra Added Values.

Teknikken ønsker han ikke at gå dybt ind, men til spørgsmålet om, hvorfor vandet fra Refa MSK skal være 91 grader varmt, hvis fremløbstemperaturen kun skal være 84-85 grader, forklarer han, at vandet skal igennem en varmeveksler, hvor der sker et tab på omkring fem grader.

Derfor, fastslår han, skal vandet fra Refa MSK være 91 grader varmt.

- Ellers griber det ind i vores system, så vi får ekstra varmetab og ekstra udgifter, siger han og forklarer, at Maribo Varmeværk reelt - for at kompensere for den lavere temperatur - er nødt til at køre spidslast for Refa MSK.

- Og det vil vi ikke, fastslår han og tilføjer, at flis­kedlen ganske rigtigt ikke har været i brug de seneste måneder - men at det netop er for at undgå de problemer, det giver, når vandet fra Refa MSK ikke er 91 grader varmt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tager afstand

Så klokken 11 i dag bliver der altså lukket for det, der kaldes Refa MSK's tredjepartsadgang til Maribo Varmeværk. Men derefter vil Maribo Varmeværk producere varmen til Lolland Varme, der har sagt ja til at købe den til en pris på 267 kroner per megawatttime.

- Vi har meddelt Maribo Varmeværk, at vi, omstændighederne taget i betragtning, vil acceptere Maribo Varmeværks tilbud om levering af varme til den anførte pris. Lolland Varme vil dog ikke på det foreliggende grundlag forpligte sig til at aftage varme i en nærmere angivet periode, have opsigelsesvarsler eller på anden vis være bundet, siger direktør Mette Obel Jepsen fra Lolland Varme.

Aftalen mellem Lolland Varme og Maribo Varmeværk kan derfor af begge parter opsiges med dags varsel. Aftalen indebærer, at kunderne hos Lolland Varme får billigere varme, da Lolland Varme hidtil - efter rekonstruktionen af Refa MSK og opsigelsen af aftalen om at levere til Maribo Varmeværk - har givet 410 kroner per megawatttime. Men besparelsen får ikke Mette Obel Jepsen til at juble.

- Med den korte tidsfrist for afbrydelse af tredjeparts­adgangen er Lolland Varme reelt frataget muligheden for selv at vurdere spørgsmålet om valg af varmeleverandør. Lolland Varme bliver dermed ufrivilligt og med særdeles kort varsel inddraget i en konflikt mellem Maribo Varmeværk på den ene side og Refa MSK/Lolland Kommune på den anden side: en konflikt, som vi ikke har nogen interesse i eller ønsker at være en del af. Denne fremgangsmåde har vi derfor understreget, at vi tager afstand fra, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gør en stor tjeneste

Men Flemming Møller Jensen sammenligner den udvikling med det, Sakskøbing Fjernvarmeselskab har oplevet - her har Refa MSK dikteret en voldsom prisstigning, Sakskøbing Fjernvarmeselskab har været nødt til at acceptere.

- Sakskøbing måtte acceptere nogle ting. Men mens varmen for Sakskøbing blev dobbelt så dyr, bliver den nu en tredjedel billigere end hidtil hos Lolland Varme, siger han.

På den led ser Flemming Møller Jensen altså Maribo Varmeværk som en helt, mere end en skurk, og det gør han også på anden vis.

- Vi gør Refa MSK en stor tjeneste ved at levere den her varme, siger han og forklarer, at det rådgivende ingeniørfirma MOE har beregnet, at der skal løbe mindst 1,5 megawatt igennem ledningen mellem Sakskøbing og Maribo, for at den virker.

Men på varmere dage har Lolland Varme brug for mindre end det.

- Skal Lolland Varme kun bruge 0,5 eller 0,7 megawatt, kan det ikke lade sig gøre. Så kommer der nul igennem, forklarer han.

Den udlægning passer dog ikke, siger Henrik Høegh.

- Vores folk siger, det er fuldkommen forkert. Det er ikke noget problem med en lille gennemstrømning, og de har før leveret i juli, siger han.

Læs mere om fjernvarmestriden i Folketidende tirsdag.

  • Maribo Varmeværk med formand Flemming Møller Jensen i spidsen har besluttet at lukke for Refa MSK's adgang til at levere varme til Lolland Varme gennem Maribo Varmeværk. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

Fjerner alle skraldespande

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Annonce
Annonce
Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Sport

Medaljeslugende dansk kajakroer fra Maribo udtaget til OL

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Se videoen: Den stjal rampelyset fra Mary på stor royal dag

Indland

Savnet 18-årig kvinde fra Vestjylland er fundet i live

Indland

18-årig kvinde er fortsat savnet

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov

Lolland

Kæmpehandel en realitet

Vejret

Se video: Sneen er faldet på Lolland-Falster

Guldborgsund

- Dronning Mary kan godt glæde sig