cookie-og-privatlivspolitik
Dagens fangst er losset, og Mickey Hemmingsen gør rent på båden.

3

Billeder

Dagens fangst er losset, og Mickey Hemmingsen gør rent på båden.
Foto: Ingrid Riis

Lolland

Meget lave kvoter - trods mange torsk

Langøfisker Mickey Hemmingsen ramt hårdt på omsætningen.
13. juli 2020 kl. 16:30 Af John Karlsen

Annonce

LANGØ - Vi prøver nærmest at flygte fra torskene, når vi fisker.

Det siger fisker Mickey Hemmingsen, der med sin familie fisker fra Langø og nu er hårdt ramt af den seneste reduktion af torskekvoten i den vestlige Østersø.

Mickey Hemmingsen forstår ikke nedsættelsen af kvoterne:

- Der har aldrig været problmer med torskene her i bæltet - og i år er der de bedste tegn til torsk indenfor de seneste 10 år, siger Mickey Hemmingsen.

Han har stor tillid til, at bestanden af torsk nok skal klare sig. Til gengæld kan fiskerens tillid til biologer og embedsmænd ligge på et meget lille sted.

- Jeg fisker med garn med store masker, siger Mickey Hemmningsen.

På den måde bliver de mindste torsk i vandet, når han fisker - gennemsnitsvægten for dem, der hives op, er omkring de fire kilo.

Hvor Langøfiskeren nogle år har været oppe på at fiske 60-100 tons torsk, er han med de nye kvoter nede på at måtte fange 18 tons - og det endda kun, fordi han lejer ekstra kvoter ind af andre.

- Dem skal jeg så betale 12 kroner for kiloet, og når salgsprisen er 25 kroner kiloet, er det ikke rigtig nogen forretning.

I Fiskeriministeriet er man bevidst om, at de lave kvoter presser fiskerne, og derfor er der afsat 10 millioner kroner til en støtteordning.

- Fiskerne i Østersøen står i en særdeles vanskelig situation på grund af de lave kvoter på sild og torsk. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi nu åbner en kompensationsordning, hvor fiskerne kan få en midlertidig økonomisk håndsræk- ning, hedder det fra fiskeriminister Mogens Jensen (S), i forbindelse med at fiskerne nu kan søge pengene.

Men i Langø er Mickey Hemmingsen langt fra tilfreds.

- 10 millioner rækker jo ingen steder. Jeg skal nok søge, men regner ikke med at få andet end peanuts ud af det, når de 10 millioner skal fordeles blandt alle de fiskere, der er ramt, siger Mickey Hemmingsen.

Fiskeriorganisationerne har været inddraget i arbejdet med at skrue støtteordningen sammen:

- Og jeg mener, det er lykkedes at målrette de fiskere i Østersøen, der er mest afhængige af torske- og sildefiskeriet, hedder det fra ministeren.

Støtteordningen er målrettet aktive fiskere med licens og dem, der er mest afhængige af fiskeriet i Østersøgen.

Hver fisker kan maksimalt modtage 223.500 kroner.

For Mickey er det ikke aktuelt med sildefiskeri - det er torskekvoten, han bliver ramt på.


Mere for fisken

Mens Langøfiskeren ikke har meget fidus til ministeriets støtteordning, ser han bedre muligheder for at klare sig igennem ved at øge den andel af salget, som sker direkte til aftagerne.

- Det giver en bedre pris for fisken, når den ikke skal gennem mellemhandlere, siger han.

For tre år siden etablerede fiskefamilien en fiskebod på Langø Havn:

- Og det går stadig bedre, siger Mickey Hemmingsen.

Her kommer de friskfangede fisk på disken med det samme, og her er der faste åbningstider, så kunderne ved, hvornår der er frisk fisk. Desuden sælges der også Langøfisk fra Meny i Nakskov.

- Og så afsætter vi til en række lokale restauranter, fortæller Mickey: Han får lidt mere for fisken, og restauranterne får friske varer, der ikke først har været på en rejse til auktion i Jylland.

Samtidig med at der arbejdes på at øge salgsprisen på fisken, kompenserer Mickey Hemmingsen også for de tabte torske-kvoter ved at gå mere efter andre fisk.

- Rødspætter, for eksempel. Men der skal hives mange flere kilo op for at opnå det samme som med torskene, siger Langøfiskeren.

Desuden fiskes der blandt andet rødtunge, tunge og pighvar.

Netop pighvar arbejdes der fra erhvervet på også at kunne fiske i den tyske del af Østersøen. Det har Mickey mere fidus til end støtteordningen, og derfor ærgrer det ham også, forhandlingerne via ministeriet ikke synes at komme ud af stedet.

Men selv om der er meget at ærgre sig over lige nu, slutter den unge Langøfisker med at slå den positive tone an på sin egen fremtids, og erhvervets, vegne:

- Jeg synes jo, at det ellers ser lyst ud.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce