cookie-og-privatlivspolitik
Anders Henriksen og Erik Ranthe Sørensen fik travlt tirsdag formiddag.

3

Billeder

Anders Henriksen og Erik Ranthe Sørensen fik travlt tirsdag formiddag.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Meld dig - det kan redde naboens liv

Appen "Hjerteløber" varskoede tirsdag formiddag flere lokale - Anders Henriksen og Erik Ranthe Sørensen ilede til.
30. juli 2020 kl. 20:38 Af Andreas Johansen

Annonce

NAKSKOV Det var en ganske almindelig tirsdag formiddag hjemme hos Anders Henriksen. Han sad egentlig ved computeren og passede sit arbejde i transportbranchen hjemmefra, som han har gjort de seneste måneder på grund af coronakrisen, da hans telefon pludselig gav sig til at hyle op.

- Jeg sad derhjemme, den var vel 11 eller derved, og klarede mit arbejde, som jeg plejer. Pludselig gik alarmen - det var allerførste gang for mit vedkommende, jeg prøvede det. Der stod, der var en person med hjertestop i mit område, så jeg fløj ud i entreen og fik sko på, så jeg kunne hente den nærmeste hjertestarter nede ved Rosnæs Bådelaug, forklarer Anders Henriksen et døgn efter hændelsen.

- Jeg løb derned i fuld sprint - der er måske 500 meter fra min adresse, så jeg er skumsvedt og prustende, da jeg når derned, hvor hjertestarteren hænger. Jeg får fat i den og får vinket til en bil, en hvid model med to voksne og to børn i, der stopper og får mig ind på passagersædet - moderen i familien, der sad der før, blev simpelthen efterladt ved havnen, så hurtigt gik det. Så kører faderen i familien ellers efter mine anvisninger, til vi når adressen. Jeg aner ikke, om de var lokale eller turister, der var ikke rigtig tid til så megen snak, men de var supergode, forklarer Anders Henriksen.

Anders er den første hjerteløber, der ankommer til stedet. Her har anmelderen lige lagt røret på et opkald til alarmcentralen.

- Jeg møder en mand og en kvinde, der står udenfor. De udbryder "Hold da op, vi har lige lagt på med alarmcentralen, du er hurtig!" Det viste sig så relativt hurtigt, at der ikke var noget at gøre. Der var tale om en ældre person, der havde siddet i en længere periode. Man skal helst være der på under 10 minutter, hvis det skal gøre en forskel, og den tid var gået for længe siden, forklarer Anders Henriksen.

En anden unavngiven hjerteløber dukkede herefter op, også med en hjertestarter under armen, før den tredje og sidste tilkaldte hjerteløber, Erik Ranthe Sørensen, dukkede op.

- Jeg kom faktisk lige inde fra Kop & Kande, da alarmen gik. Jeg var nede omkring klokketårnet, da alarmen lød, og så skyndte jeg mig ellers ned til min bil, hvor jeg faktisk har en hjertestarter liggende, for at komme afsted. Jeg ser så to unge mennesker stå derude, og der møder jeg Anders, som fortæller, der ikke er noget at gøre her - og det havde han jo ret i, forklarer Erik Ranthe Sørensen.

Herefter ankommer paramedicineren med fuld udrykning, og han giver de tililende ildsjæle ret i, at den ældre persons liv ikke står til at redde.

Et par timer senere, da situationen er overstået, og alle parter er gået hver til sit igen, tikker der en besked ind på alle hjerteløbernes telefoner. Her bliver de bedt om at udfylde et lille spørgeskema, hvorefter de bliver adspurgt, om de har brug for professionel hjælp med at bearbejde oplevelsen.

- Det er rigtig fint, at man ikke skal stå alene med det, hvis man har været ude i en svær situation. Vi er jo ikke professionelle, siger Anders Henriksen.

Men det er Erik Ranthe Sørensen gennem sit arbejde med Dansk Folkehjælp. Han har været afsted som frivillig flere gange.

- Jeg laver samaritarbejde, og på den måde har jeg oplevet lidt af hvert før. Jeg har været ude tre gange nu - to gange med Danmark Redder Liv og så nu en gang som hjerteløber. Det har alle gangene været situationer, hvor der ikke var noget at gøre, fordi folk har ligget flere timer, men hvis man kan gøre en forskel, så gør man det selvfølgelig, understreger han.

Anders Henriksen er enig.

- Jeg ville ønske, andre ville gøre det for mig, hvis jeg lå der en dag. Så det er da det hele værd. Nu var der ikke noget at gøre denne gang, men det kunne i princippet være alt muligt, man kom ud til - et lille barn, der fik hjertestop. Man får ikke at vide, hvad det er, man skal ud til, og det havde jeg ikke overvejet, da jeg meldte mig. Så man skal nok have en lidt stærk psyke, tror jeg. Men jeg vil opfordre alle til at melde sig, hvis de kan, forklarer Anders Henriksen.

Og han har også en anden opfordring at bringe:

- På vejen hjem igen så jeg faktisk, at der hang en hjertestarter endnu tættere på adressen end der, hvor jeg hentede den. Hjerteløberen kan ikke henvise til en hjertestarter, de ikke kender til, så få dem lige registreret.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce